Защо котката ви трябва да пие повече вода

котка пие вода Снимка: iStock

Т очно като хората, около две трети от тялото на котката се състои от вода. Затова мяукащите животни се нуждаят от достатъчно количество, за да оцелеят и да бъдат в добро здраве. В тази статия ще поговорим за това колко е важно за котките да приемат достатъчно вода и как може да ги насърчите, в случай че се противят.

Дехидратация при котките

Тъй като мъркащите приятели концентрират урината си, те могат да оцелеят с по-малко количество вода от другите животни. В допълнение те имат слаб стремеж към жажда, което означава, че не изпитват нужда да пият вода твърде често.

Ако котката ви е дехидратирана, може да не разберете, докато тя не развие проблем. Дехидратацията може да доведе до проблеми с пикочния мехур на котките и заболявания на пикочните пътища, включително бъбречно заболяване и заболяване на долните пикочни пътища.

котка пие водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Други често срещани състояния от дехидратация са възпаление на пикочния мехур (цистит), тумори, разкъсан пикочен мехур и камъни. Камъните в пикочния мехур могат да доведат до животозастрашаващи запушвания на уретрата, особено при мъжки котки.

Има няколко начина, по които можете да разберете дали котката ви е дехидратирана. Един от най-добрите тестове е да „ощипете“ кожата на котката си зад врата и леко да я дръпнете нагоре. Ако кожата не се върне бързо в нормалното си положение, тя вероятно е дехидратирана. Обърнете внимание и на признаци на задъхване, депресия, липса на апетит, хлътнали очи, сухота в устата, повишена летаргия и ускорен пулс.

Насърчете котката да пие достатъчно вода

Количеството вода, което вашата котка трябва да пие, варира в зависимост от нейния размер, ниво на активност, здравословно състояние и диета, но варира от 150 - до 300 мл течност на ден. Ако ви е трудно да накарате котката си да пие вода, има няколко начина да я насърчите.

  • Местоположението на купата за вода е от съществено значение

Поставете няколко купи с вода в дома си в райони, които са по-тихи и уединени. Те не трябва да се поставят близо до тоалетната. Това може да накара котката да се чувства неудобно и евентуално да спре да яде, пие или да използва тоалетната си. Някои котки дори не обичат купите им за вода да стоят една до друга, а тези за храна също трябва да са по-далеч, освен ако вашата котка не предпочита обратното.

  • Някои котки са наистина взискателни към питейната вода

котка пие водаСнимка: iStock

Вашата котка може да харесва повече студена вода, така че пуснете няколко кубчета лед в купата. Това е доста добра практика, особено през летните месеци.

От друга страна, тя може дори да не харесва купата си. Ако тя има склонност да я преобръща, преминете към по-широка, която има гумена основа, което ще възпрепятства нейното разместване.

Не е изключено, мъркащият приятел да не харесва вкуса на водата, така че може да опитате с минерална, филтрирана или чешмяна.

  • Предимството на фонтаните за вода

Дори по-придирчивите котки изобщо няма да използват купа и предпочитат да пият направо от чешмата. В дивата природа котките обикновено пият само движеща се вода, тъй като са научили, че това им помага да не се разболяват. Така че, ако видите, че котката си да не пие от купата, но когато чуе звукът от чешмата и след секунда тя вече пие от нея - това е сигурен знак, че котката ви просто предпочита да пие вода, която се движи.

Има редица начини да осигурите на вашата котка течаща вода без да се налага да почиствате разлята купа с вода. Помислете за фонтани за вода, които постоянно циркулират, или позволявайте на котката да пие от чешмата или течащ кран за баня – само не забравяйте да поддържате водата на хладна температура.

  • Хранете котката по-често с мокра храна

котка пие водаСнимка: iStock

Можете също така да добавите повече течности към диетата на вашата котка. Консервираната храна има много по-високо съдържание на вода от сухата храна. На пазара има най-различни видове мокра котешка храна - пастет, с бульон, с повече или по-малко вода. Може да тествате различни марки и храни, за да откриете коя най-много ще се хареса на мяукащия ви спътник, за да може да приема повече вода.

Който и метод да изберете, важно е да насърчавате котката си да пие вода. Въпреки че мнозина може да смятат, че млякото е добър заместител, то е само мит и дори може да причини храносмилателни проблеми на вашата котка. Да накарате котката си да пие вода е също толкова важно, колкото да я храните правилно. Ако мислите, че котката ви може да е дехидратирана, говорете с вашия ветеринарен лекар.

Виж още