Защо котките харесват лакомства толкова много?

лакомства за котка Снимка: iStock

Н е е тайна, че котките обичат лакомства, въпреки че предпочитанията им за вкус и форма варират между отделните котки.

И все пак - има ли причина, поради която някои мъркащи животни буквално полудяват, когато чуят отварянето на шкафа с лакомствата? В тази статия ще разберем!

1. Вкус

Търговските лакомства за котки често са пълни с подобрители на вкуса. Те също така често имат силна миризма, което увеличава привлекателността им за много котки.

лакомства за коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Лакомствата също са различни в хранително отношение в сравнение с котешката храна. Те често се правят с повече мазнини и калории от котешката храна, което ги прави изключително вкусни и привлекателни за инстинктивното желание на вашата котка да консумира богати на хранителни вещества храни. Подобно на бисквити, торти, чипс, шоколад при хората, лакомствата за котки са формулирани специално, за да се харесат на небцето на вашата котка.

2. Форма и консистенция

Някои котки може да са придирчиви по отношение на консистенцията на храната си поради което ще предпочетат да се хранят само с гранули или с мокра храна, докато други ще ядат почти всичко, което им дадете. Текстурата на лакомствата може да варира от течни мусове до хрупкави или дъвчащи. Определено има лакомство, което да се хареса на всяка котка! Може да отнеме няколко опита, за да намерите лакомствата, които вашата котка предпочита, особено ако е придирчива, но щом намерите правилното лакомство, котката ви ще моли за още.

лакомства за коткаСнимка: iStock

3. Връзка с положително взаимодействие с вас

Много котки обичат да носят на стопаните си мъртви животни или играчки, които са „ловували“. Една от причините да правят това може да е да възпроизведат инстинктите майка-коте, тъй като майката би научила малките си как да ловуват и да ядат храна, като им носи плячка. Котките също носят у дома това, което са ловували, в район, в който се чувстват сигурно и удобно.

Каквито и да са причините за „подаръците“, които вашата котка ви носи, ритуалът на даване на храна на другите е важен за котките и хората. Когато давате лакомства на котката си, вие укрепвате връзката между вас, като не просто давате храна на котката си, но ѝ давате храна, която е предназначена да се хареса на сетивата ѝ.

Добри ли са лакомствата за котките?

лакомства за коткаСнимка: iStock

Колко „добро“ е едно лакомство за вашата котка може да варира значително между лакомствата. Профилите на хранителните вещества и профилите на вкуса се различават, което затруднява да определим дали лакомствата са задължително „добри“ или „лоши“. Това, което може да се каже обаче, е, че лакомствата са точно това - лакомства. Те не са предназначени да бъдат основна част от диетата на вашата котка. Всъщност лакомствата не трябва да съставляват повече от 10% от дневния прием на калории на вашата котка и поддържането на това ниво по-близо до 5% е идеално.

Въпреки че са много привлекателни за котките, лакомствата не са формулирани, за да отговорят на хранителните нужди на която и да е котка.

Те просто не съдържат правилните нива на жизненоважни хранителни вещества, за да поддържат котката здрава. Когато се хранят умерено, повечето лакомства могат да се считат за безопасни за вашата котка.

Котките със специални хранителни нужди може да се нуждаят от специални лакомства, така че не забравяйте да говорите с вашия ветеринарен лекар препоръки, преди да предложите такива на котката си, ако са на специална диета или имат някакви медицински състояния. Всяко лакомство може да бъде лошо за всяка котка, ако тя не се храни правилно. Прехранването с лакомства, дори при здрави котки, може да доведе до сериозни медицински проблеми, особено в дългосрочен план. Затлъстяването може да бъде пагубно за здравето на вашия мяукащ приятел и често върви ръка за ръка с други състояния, като артрит, сърдечни заболявания и диабет.

Могат ли котките на диета да ядат лакомства?

лакомства за коткаСнимка: iStock

Повечето лакомства за котки могат значително да повлияят на напредъка на загубата на тегло на вашата котка, ако са на диета. Ако вашата котка е под ветеринарна грижа, за да отслабне, тогава трябва да говорите с вашия ветеринар за подходящи лакомства за нея. Някои зеленчуци с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, като броколи, могат да бъдат добри лакомства за котки и някои котки ще ядат тези храни.

Най-добрият подход за хранене с лакомства на котка, която трябва да отслабне, е вашият ветеринар да ви помогне да изчислите подходящия калориен прием за вашата котка всеки ден. Това ще ви позволи да знаете колко лакомства може да има вашата котка на ден.

Разгледайте пакета с лакомства, които купувате за вашата котка, и определете колко калории има във всяко лакомство и преценете колко често да давате на мяукащия ви приятел.

Виж още