Защо котките не обичат да пипаме лапите им

котешки лапи Снимка: iStock

К отките са красиви същества и лапите им не са по-различни, особено при дългокосместите, когато са пухкави и едвам се сдържаме да не ги намачкаме! Всеки собственик на котка обаче знае, че за повечето гальовни животни докосването на лапите е забранено и можем лесно да си изпатим с одраскване. Защо е така? Защо някои котки мразят да им се пипат лапите? Защо някои позволяват? В тази статия ще разгледаме няколко причини, поради които мяукащите животни не обичат лапите им да бъдат докосвани, и какво означава, ако те ни позволяват да ги пипаме.

1. Котешките лапи са чувствителни

Лапите на котката са пълни с нервни окончания, което ги прави невероятно чувствителни дори към най-малкия натиск, вибрация и промяна на температурата. Котките се нуждаят от тази чувствителност, за да пазят лапите си, като например да се отдръпнат, когато земята е твърде гореща. Освен това те използват високочувствителните си възглавнички, за да усещат земята, по която ходят, като откриват промени в средата и стабилността.

2. Лапата може да е наранена

котешки лапиСнимка: iStock

Ако котката ви е позволявала да докосвате лапите ѝ и изведнъж реши, че тази част на тялото е забранена територия, може да изпитва болка. Котките са невероятно стоически същества, които много добре прикриват болката и дискомфорта, което е инстинктивен защитен механизъм. Възможно е да радпознавате кога гальовният приятел изпитва дискомфорт и се нуждае от помощ.

Dogsandcats.bg

3. Котешките нокти са част от лапата

Ноктите на котката са нейното основно оръжие. Когато тя трябва да се защити, ще атакува първо с ноктите си, като държи врага на една лапа разстояние, докато се бие. Често можете да видите котките да седят или да лежат в позиции, които държат лапите (и ноктите) им в готовност. Това е така, защото котките не обичат да бъдат неподготвени; ако държим лапите им, те могат да се почувстват в капан и да не могат да използват ноктите си при нужда.

4. Минали преживявания

котешки лапиСнимка: iStock

За съжаление някои котки могат да преживеят ситуации или събития, които оставят трайна следа. Например, ако преди това лапите на котката са били наранявани (било то от злополука, друг домашен любимец или още по-лошо - от лош стопанин), тя може да бъде предпазлива и да не допуска никого до себе си отново. Дори един нокът, изрязан твърде близо до нервите, може да е достатъчен, за да се запечата чувство на безпокойство и страх у котката, когато се работи с лапите ѝ. 

5. Доверие

Котките са естествено предпазливи и понякога ще им отнеме повече време, за да се доверят напълно на собственика си. Това е особено вярно, ако котката е претърпяла травма, като например това, което споменахме по-горе, но някои гальовни животни просто не са толкова привързани към стопаните си или не им се доверяват толкова, колкото други.

За щастие, доверието може да се изгради (или възстанови) с течение на времето, така че котката ви в крайна сметка може да се чувства по-спокойно, когато докосвате лапите ѝ, и да ви се довери, че няма да ѝ навредите. Отново, нежното насърчаване и спокойното взаимодействие могат да ви помогнат да изградите доверие в котката си; уважавайте нейните граници и ѝ дайте време да се приспособи към вас.

6. Котката ви просто не харесва да я докосвате по лапите

Ако котката ви не иска да се докосват лапите ѝ, може би не ѝ харесва да бъдат докосвани! Не бива да притискаме котките си, само защото искаме да им се радваме и да ги гушкаме. Колкото и да искаме да хванел лапичката на нашия домашен любимец, по-добре да не го правим, ако му създаваме дискомфорт. Вместо това винаги можем да погалим котката в приятните за нея зони - главата, бузите, под брадичката или по гърба.

Котките харесват ли да масажираме лапите им

Някои мяукащи животни (вероятно тези, които са свикнали да се занимават с лапите си) ще се радват на масаж на лапите. Други обаче изобщо не понасят лапите им да бъдат докосвани и за масаж не може да става и дума. Масажът на котките като цяло може да бъде релаксиращо и приятно преживяване както за вашата котка, така и за вас, тъй като облекчава напрежението и подпомага доброто кръвообращение. Както казахме по-горе - ако гальовният приятел не обича това докосване - не го притискайте, освен ако не се налага по медицински причини при ветеринарния лекар или когато режете ноктите му.

Какво означава, когато котката ви позволява да докосвате лапите ѝ

котешки лапиСнимка: iStock

Ако котката ви е доволна и ви позволява да докосвате лапите ѝ, тя е много доверчива към вас. Тя ви вярва, че няма да нараните една от най-чувствителните ѝ зони. 

Лапите на котката са чувствителни и меки, но в тях се намират и основните ѝ оръжия. Някои котки ще ви позволят да докосвате лапите им без проблем. Това обикновено е резултат от обучение и социализация, за да се чувстват комфортно с това усещане. Други котки изобщо не искат да докосвате лапите им по различни причини. Болка, чувствителност, старост и травматични ситуации в миналото - всичко това може да означава, че котката ви се отдръпва, когато докосвате лапите ѝ. Трябва да имаме предвид желанията и нуждите на котките си, независимо колко сладки са малките им крачета!

Виж още