Защо котките покриват храната си?

котка се храни Снимка: iStock

Н яма спор с факта, че котките са склонни да имат странни навици. Сред многото, които объркват собствениците на котки, е когато котките покриват храната си.

В някои случаи котка, която прави това е признак на безпокойство и може да сигнализира, че нещо със здравето на мяукащия приятел не е съвсем наред.

Може да сте забелязали котката ви да драска и тропа по пода около купата с храна. Или може дори да сте заварили котката си да покрива остатъците си предмет, който намери - салфетка, кърпа или нещо друго. За щастие, това е нормално котешко поведение. Обикновено се задвижва от естествени инстинкти, наследени от техните диви предци.

Понякога това поведение е признак на стрес или безпокойство, загуба на апетит или проблем със самата храна. В тази статия ще обясним корените на това странно котешко поведение, как да го намалите, когато е необходимо, и кога трябва да потърсите съвет от вашия ветеринарен лекар.

Dogsandcats.bg

котка се храниСнимка: iStock

Защо котката ми покрива храната си?

 • Инстинктивно поведение

Причините, поради които много котки се опитват да заровят храната си, могат да бъдат проследени до техните диви предци. Много от тези древни инстинкти все още са в нашите домашни котки. Домашните котки са част от семейство Felidae, което включва 37 признати вида. Те вероятно са еволюирали от общ азиатски прародител преди 10 до 12 милиона години.

Семейството Felidae също включва големи котки като лъвове, тигри, леопарди и гепарди, както и няколко вида диви котки. Проби от ДНК от домашни котки по целия свят са почти идентични с тези на африкански диви котки.

Дивите котки могат да покриват и скриват остатъците от храната си по няколко причини:

 • Прикриване на следите: Много по-малки видове диви котки са плячка. Заравянето на храна може да е опит да се прикрие миризмата на техните ястия, за да се опитат да избегнат откриването им от хищници.
 • Защита на тяхното потомство: Котките, които кърмят и хранят малките си, са ограничени в движението и териториите си. Заравянето на храна, за да прикрие миризмата ѝ, привлича по-малко внимание към тях и помага за безопасността на семейството им.
 • Запазване на храната за по-късно: Мъркащият приятел може да премести или да „съхрани“ храната си за по-късно, за да я предпази от конкуренти дори и да няма такива във вашия дом.

Тези споделени инстинкти означават, че въпреки че повечето от нашите много обичани и глезени котки няма опасност да пропуснат следващото си хранене или да го загубят, заравянето на храна е обичайно и напълно нормално поведение при нашите домашни любимци.

 • Поддържане на чистота

Повечето котки са придирчиви към чистотата. Те могат да прекарват часове от деня, като се мият и грижат за козината си.

Това означава, че те също ценят чистата жилищна площ. Опитът да покрият неизядената храна може да е техният начин да поддържат чистатота. Старата храна може да бъде източник на мухъл и болести и може да привлече нежелано внимание от други животни.

котка се храниСнимка: iStock

Може ли покриването на храна да означава сериозен проблем?

Въпреки че повечето гальовни животни, които покриват храната си, действат по нормални инстинкти, има по-редки случаи, когато поведението е признак на проблем:

 • Стрес и безпокойство: Стресът е особено важно да се има предвид в домакинство с много котки. Котка, която се притеснява от конкуренция или кавги с други котки за хранене, понякога покрива храната си.
 • Липса на апетит: Котки със слаб апетит поради здравословни проблеми може да се откажат от храната си и да се опитат да я покрият, особено ако им се гади. Резервирайте преглед при техния ветеринар, ако ядат по-малко и нетипично заравят храната си.
 • Развалена храна: Ако котката ви внезапно започне да се опитва да зарови храната си, вместо да я излапа както обикновено, проверете срока на годност и дали няма признаци, че е мухлясала.

Какво можете да направите, за да спрете котката си да покрива храната си

Следните предложения могат да помогнат на вашата котка да не се опитва да зарови храната си:

котка се храниСнимка: iStock

 • Хранене на по-малки порции: Това намалява вероятността да има остатъци, които да предизвикат инстинкта на котката да ги покрие. Уверете се, че все още давате достатъчно храна на гальовния приятел, за да поддържате котката си със здравословно и стабилно тегло.
 • Използвайте автоматична хранилка: Това улеснява храненето на няколко по-малки хранения през деня.
 • Махнете купите след хранене: Това няма да е практично за всички собственици на котки поради техните графици. Въпреки това, ако сте наоколо, когато котката ви приключи с храненето си, просто махнете купата. Това ще им попречи да се опитат да заровят остатъците.
 • Използвайте разсейване: Използването на хранилки с пъзели и играчки като разсейване може да помогне на вашата котка да не изпитва нужда да заравя храната си и да се забавлява докато се храни.
 • Графици на хранене: Придържайте се към предсказуемите графици на хранене, така че котката ви да не изпитва нужда да крие храна за по-късно.
 • Разделно хранене в домакинства с много котки: Котките се чувстват сигурни, когато ядат на спокойствие. Осигурете отделни зони за хранене, ако домът ви е с повече котки. Това помага за намаляване на инстинкта им да покриват храната, за да избегнат приемането ѝ от друг домашен домашен любимец.

Вашата котка най-вероятно е водена от естествените си инстинкти да зарови храната си, точно както са правили дивите им предци. Въпреки това, ако вашата котка показва някакви признаци на заболяване или дистрес заедно с промяна в нормалното си поведение, винаги трябва да се консултирате с техния ветеринарен лекар.

Виж още