Защо котките потрепват в съня си

котка спи Снимка: iStock

К отките са експерти, когато става въпрос да посвещават повече половината от деня си на сън. Докато наблюдавате как сладко спят мъркащите приятелчета, вероятно в някоя интересна поза, може би сте забелязали и как тялото им трепти по време на сън. Ако се чудите защо се случва това - в настоящата статия ще обясним за фазите на сън на гальовните животни и защо се получава потрепването.

Етапи на съня при котките

Има два основни цикъла на съня - сън с активно или бързо движение на очите (REM) и сън без бързо движение на очите, който има три етапа:

  • Първи етап настъпва веднага след като мъркащият приятел заспи в лек сън.
  • По време на следващия етап мускулите се отпускат и мозъчната дейност се забавя.
  • Третият етап е дълбок сън, в който момент може да е трудно да събудите котката.

Какво е REM сън?

Целта на REM (Rapid eye movement) съня все още не е напълно разбрана, но се смята, че стимулира области от мозъка, които са от съществено значение за ученето и упражняването на важни невронни връзки. Активният REM сън предизвиква бързо движение на очите и характерното потрепване на крайниците, пръстите на краката, ушите, мустаците и очите (оттук и името „бързо движение на очите“). По време на REM сън мозъкът е почти толкова активен, колкото когато котката е будна, сърдечната честота и кръвното налягане се увеличават. Котките прекарват приблизително 24% от своя цикъл на сън в активен сън.

Сънят без REM (дълбок сън) се случва през останалото време. По време на тази фаза тялото на мъркащият спътник се възстановява мускулите, костите и имунните клетки. Освен лекото повдигане и спускане на гръдния кош, няма движение по време на дълбокия сън.

Dogsandcats.bg

котка спиСнимка: iStock

Каква е целта на потрепването?

Често се предполага, че потрепванията са страничен продукт на сънищата. Котката може да сънува как гони мишка, което кара крайниците да се движат. Експерти наблюдават това поведение при по-малките котенца и по-рядко при възрастните. Предполага се, че целта на потрепванията е да „инструктират“ мозъка за развиващото се тяло. Мускулите са атонични (отпуснати) и потрепват в организиран модел. Потрепванията активират невронните мрежи в цялата централна нервна система в развиващия се мозък.

Потрепване при будни котки

Ако това се случва с мъркащ приятел, който е буден - опитайте се да разберете какво провокира това поведение в гальовния спътник. Често това може да е признак за състояние, което си струва да се провери от ветеринар.

В заключение можем да кажем, че потрепванията на котките при сън са съвсем нормално явление и имат общо с фазите на съня при котките.

Вижте още:

Защо котката ми хърка

Какво означава позата, в която спи котката ми

Виж още