Защо котката ми хърка

котка спи по гръб Снимка: iStock

З наехте ли, че някои котки хъркат? Повечето собственици са силно изненадани, когато осиновят коте и то заспи сладко-сладко, а междувременно се чува леко хъркане. Разбира се, някои представители са склонни да бъдат доста гръмогласни, което ги прави и много очарователни.

Макар че хъркането при котки се случва много по-рядко отколкото при кучетата, не е изключено някои да го правят и това не означава непременно, че трябва да се притеснявате за медицински проблем.

Възможни причини, поради които котките хъркат

Има различни ситуации при които мъркащите животни могат да хъркат:

  • Порода

Някои породи и най-вече тези със сплесканите лица като Персийци и Хималайци са склонни да издават тези симпатични звуци докато спят. Тези приятели имат брахицефален синдром, който се характеризира със стеснени ноздри и удължено небце. При кучетата това са Мопс, Френски булдог и други. Поради тези специфики, домашните любимци с такава форма на главата могат да имат по-затруднено преминаване на въздуха и затова издават тези звуци когато дишат.

Dogsandcats.bg

котка спи по гръбСнимка: iStock

  • Поза за сън

Подобно на хората, определена поза в която котките спят, може да предизвика хъркане. Ако мъркащият приятел е заспал дълбоко и изведнъж се размърда, накланяйки главата и шията си по начин, който ограничава притока на въздух - може да започне да хърка.

  • Инфекция на горните дихателни пътища и астма

Ако гальовният домашен любимец има някаква настинка или възпаление на носа, вероятно ще хърка. В такава ситуация е добре да заведете котката си на ветеринар, за да прегледа домашния любимец.

  • Запушване на носния канал

Някои състояния като полипи или дори тумори могат да придизвикат запушване и хъркане. Но същото се случва и при поглъщане на чуждо тяло и предмети, които засядат в носната кухина. Дори и стръкче трева, което мъркащият приятел е хапнал, но по някакъв начин е заседнал, може да причини хъркане.

  • Наднормено тегло

Котките, които са прекалили с хапването и са достигнали до нездравословни килограми са склонни да хъркат. Уверете се, мъркащият приятел е в добра форма, не препълвате купичката му и отделяте време за игра.

Кога да заведа котката си на ветеринар

Ако например имате Персийска котка, за която е типично да хърка, няма място за притеснение, защото както казахме по-рано - тези породи имат по-различна форма на главата си, която предизвиква този звук.

От друга страна, ако мъркащият приятел започне да хърка внезапно, при положение че никога преди не го е правил - би било добре да се консултирате с ветеринарен лекар. Освен хъркането, ще трябва да следите и за други симптоми като затруднено дишане, когато котката ви е будна. Ако забележите хрипове, дишане с отворена уста, задъхване, дори кашлица или секрет от ноздрите - прегледът при ветеринар става наложителен.

персийска коткаСнимка: iStock

Според ветеринари, цитирани в PetMD хъркащите котки трябва да се наблюдават и за подути зони по лицето, защото това може да е знак за абсцес на корена на зъба, който може да е много болезнен и се нужда е от медицинска намеса.

В зависимост от причината за хъркането, има няколко начина, по които можете да помогнете на котката си. Ако са виновни полипи, тумор или чужди предмети, или друго състояние - вашият ветеринарен лекар ще насрочи необходимото лечение.

Подобно на хората, някои мъркащи приятели могат да хъркат и от сухия въздух в помещението. Климатиците през лятото изсушават силно въздуха, така че може би овлажнител за въздух би бил полезен както за вас, така и за котката ви.

Преди всичко, ако домашният любимец е игрив, щастлив, има здрав апетит и хъркането му не е нещо ново, няма за какво да се тревожите.

Вижте още:

Защо кихат котките

Страда ли котката ми от алергия?

Виж още