Защо котките проявяват интерес към миризмата на белина

котки препарат Снимка: iStock

А ко сте почиствали у дома и сте забърсали нещо с белина, вероятно ще забележите, че мъркащият приятел сякаш изглежда привлечен от тази миризма. Дори и да сте изплакнали мястото, котката ви със сигурност веднага ще се насочи именно натам.

Трябва обаче да отбележим, че белината е токсична за котките и не бива те да я доближават. Препоръчително е да не използвате у дома или, ако го правите да е на места, където мяукащият домашен любимец няма достъп - някои високи места или пък стаи или част от дома ви, която сте ограничили за котката си.

И все пак, има някои любопитни причини, поради които мъркащите животни могат да бъдат привлечени от тази миризма.

Тази статия ще ви предостави най-вероятните причини вашата котка да харесва миризмата на белина!

Dogsandcats.bg

1. Миризма на хлор

Феромоните, които предизвикват социална реакция при животните, играят жизненоважна роля в свързването на котките, маркирането на територията и чифтосването. И така, миризмата на хлор може да действа като феромон, който след това кара котката да се търкаля и подушва почистеното място, защото е привлечена от миризмата.

2. Миризмата е възприета като „натраник“

Тъй като хлорът в белината може да отделя феромони, вашата котка може да помисли, че тази необичайна миризма в тяхната територия идва от друга котка. Те могат да отидат да проучат района и да го душат непрекъснато, за да открият евентуална заплаха, като например друга котка, която не познават. Тези химически феромони подвеждат мозъка им да мисли, че влизат в контакт с аромата, изпускан от някое друго животно, което не е там.

3. Химично взаимодействие

Някои изследователи смятат, че хлорът може да задейства рецепторите за щастие в мозъка на котката по същия начин, както го прави котешката трева. Непеталактонът е масло, присъстващо в котешката трева, навлиза в носната тъкан на котката и се свързва с рецепторите, които стимулират сензорните неврони, които след това активират няколко сензорни области в мозъка на котката. Изглежда, че тази реакция имитира начина, по който котката действа, след като е подушила белина за дълго време и действа като „лекарство“.

котки препаратСнимка: iStock

Опасности от белина за котки

Тъй като белината е дразнещ и силен почистващ продукт, тя може да бъде вредна за гальовните домашни животни, които я двишват, а да не говорим за облизване. Въпреки това, ако вашата на котката ви се случи инцидентно да помирише бутилката или някое място, което сте изчистили, но въпреки това у вас е се проветрява - едва ли ще има сериозни опасности. Когато почиствате с белина около котки, винаги е най-добре първо да я разредите, така че да не е толкова концентрирана, когато белината се остави да изсъхне. Можете също така да използвате подходящ за домашни любимци почистващ препарат в къщата, ако установите, че котката ви има силна реакция на миризмата на белина.

Изглежда белината съдържа съставки, които могат да привлекат гальовните животни. Все пак, напомняме че тя както и други почистващи препарати могат да бъдат токсични за домашните ни любимци. Най-добре да се подсигурим с почистващи средства, които не са опасни за домашни любимци, а те могат да се открият в зоомагазини и почистват също толкова ефективно, колкото и стандартните.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Опасности за котките от почистването на дома с белина

Сапунът за ръце опасен ли е за котките

Виж още