Сапунът за ръце опасен ли е за котките

почистващи препарати котка Снимка: iStock

В ероятно никой не би си помислил, че сапунът за ръце може да е токсичен за домашните любимци. Тъй като ние постоянно мием ръцете си с него, бихме могли да се „излъжем“ и да решим да почистим мръсни петна по козината на гальовния спътник .Все пак, щом е безвреден за хората - може би не би следвало да навреди на домашните любимци.

Всъщност, това съвсем не е така. Ако помислим за големия брой храни, които ние хапваме с най-голяма радост, но са опасни за домашните любимци, може би няма да сме толкова изненадани, че сапунът за ръце не бива да се използва върху котки.

Вижте още: Кои човешки храни са опасни за котките

Сапунът за ръце, подобно на много други домакински почистващи препарати, съдържа вещества, които могат да бъдат вредни за мяукащите ни пътници, макар че те са безвредни за нас.

Dogsandcats.bg

Избягвайте да използвате домакински почистващи препарати около котката

У дома използваме най-различни препарати за почистване, които могат да бъдат токсични за гальовните животни - веро за съдове, сапун за ръце, прах за пране, почистващи препарати за под, за стъкла, повърхности и други. Всички те съдържат голям набор от химикали, които от една страна са необходими, защото служат за убиване на микробите, но от друга - могат да бъдат много опасни за домашните ни любимци.

почистващи препарати коткаСнимка: iStock

Знаем, че тези препарати трябва да стоят прибрани, далеч от любопитните лапи и нослета на мяукащите приятели. Също така е добре да използваме препарати за дома, които не са токсични за котките, тъй като те ходят се катерят и стъпват навсякъде, след което се ближат и тези вещества попадат в организма им.

Като стана дума за облизване - основна причина, поради която не бива да използваме сапун за ръце върху котешките приятели е, че те постоянно се мият. Ние не облизваме ръцете си веднага щом ги измием със сапун. Това би могло да е опасно и за нас.

В случай че мяукащият приятел се е изцапал с масло или нещо, което е трудно за почистване - не използвайте сапун за ръце, а потърсете котешки шампоан от зоомагазин. Ако нямате у дома или не можете да купите такъв - можете да се опитате да изплакнете обилно с вода мръсното петно по козината на котката.

Признаци на отравяне със сапун

Симптомите, които ще настъпят са типични за отравяне:

  • Слюноотделяне
  • Загуба на апетит
  • Повръщане
  • Летаргия
  • признаци на раздразнена уста или видими изгаряния по устата.

Ако забележите някой от гореизброените симптоми - потърсете ветеринарен лекар. Дори и да не сте измили вие котката си със сапун, знаем че тези приятели са любопитни и може да са решили да го вкусят.

почистващи препарати коткаСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че не бива да използваме върху котките каквито и да е препарати, които са уж безвредни за нас. Това, че мием ръцете си със сапун всеки ден, не означава, че можем да го прилагаме върху мяукащите животни.

В случай че трябва да почистите или изкъпете котката си поради някаква причина - използвайте шампоан за котки или вода. Ако любопитният домашен любимец е решил да оближе сапуна, да играе с него или забележите признаци на отравяне - побързайте да го прегледате при ветеринар.

Вижте още:

10 козметични продукта, които трябва да държим далеч от котката

Виж още