Защо котките трябва да гладуват преди операция

котка и празни купи Снимка: iStock

К огато една котка се нуждае от операция, собствениците са склонни да имат много въпроси за това как най-добре могат да я подготвят за предстоящата процедура. Един от тези въпроси е по отношение на гладуването преди операция. Гальовните животни обикновено трябва да гладуват преди операция и продължителността на гладуването може да варира в зависимост от процедурата или възрастта на котката.

В тази статия ще поговорим по-подробно защо е необходимо котката ви да бъде гладна преди операция и как да подходите!

Защо котките трябва да гладуват преди операция?

котка и празни купиСнимка: iStock

Мъркащите приятели с пълен стомах са по-склонни да получат гастроезофагеален рефлукс докато са под упойка. Така че причината, поради която котките трябва да гладуват преди операция, е, че това намалява риска котката ви да повърне под упойка, което може да бъде опасно, ако мъркащият пирятел след това аспирира повърнатото в белите дробове.

Dogsandcats.bg

Колко време трябва да гладуват котките преди операция?

Стандартната продължителност на времето, за което гальовните приятели трябва да гладуват преди операцията е ориентировъчно 12 часа, но слушайте ветеринарния си лекар и неговите препоръки.

котка и празни купиСнимка: iStock

Освен това изискванията за гладуване са различни при малките котенца. На тях обикновено се разрешава малко количество храна 1 или 2 часа преди операцията. Котките с диабет също могат да хапнат малко количество храна.

Тъй като продължителността на времето и изискванията варират, винаги е най-добре да се съобразите със съвета на вашия ветеринарен лекар колко дълго вашата котка или коте трябва да гладува.

Могат ли котките да пият вода преди операцията?

Котките могат да пият вода през нощта, докато гладуват, но ще трябва да я приберете вземете поне 2 часа преди операцията. Също така се препоръчва да държите котката си на закрито през нощта, докато гладува, тъй като може да намери храна навън или да не се върне навреме за операцията.

За да обобщим, много е важно котките да гладуват преди операция, за да сведат до минимум риска от повръщане и евентуално вдишване на повърнато в белите дробове. Ако имате някакви въпроси относно гладуването или не сте сигурни колко време котката ви трябва да гладува преди операцията, свържете се с вашата ветеринарна клиника за подробности. Освен това, ако вашата котка е гладувала твърде дълго или твърде малко, също е редно да комуникирате това на ветеринарния лекар.

котка и празни купиСнимка: iStock

Виж още