Защо котките трябва да се ваксинират всяка година?

котка при ветеринар Снимка: iStock

К отките, особено тези, които се скитат навън, са подложени на постоянен порой от болести, а котешките ваксини са тези, които ги предпазват от болести. Всички домашни котки трябва да бъдат ваксинирани.

Ваксинирането започва от момента, в който котето достигне 3-4 месечна възраст. Поставя се една ваксина, след което втора, а от този момент нататък мъркащият приятел трябва да получава годишна бустерна ваксина.

Никоя ваксина не може да предложи 100% защита от болести и заболявания. Вирусните щамове могат да мутират и да се развиват с течение на времето. Ваксините обаче могат значително да намалят въздействието на заболяването, което означава, че те са от съществено значение за мяукащите животни.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво се случва, ако не поставите задължителната ваксина на котката?

Ако имате късмет, нищо. Ако не сте - има вероятност мъркащият ви приятел да се разболее все някога от нещо.  Ваксините са предназначени да предпазват котката от болести.

Ако вашата котка не е ваксинирана, не само нейното здраве може да бъде застрашен, но няма да може и да пътувате с котката си в чужбина, тъй като това е задължително изискване. В Европейския съюз и ваксината срещу бяс е задължителна.

Трябва ли котките да се ваксинират всяка година?

Дали ваксината на вашия мъркащ приятел трябва да се поставя всяка година зависи от неговото здраве, години и вид на ваксиниране. Трябва да обсъдите това с ветеринарния си лекар. В общия случай задължителната котешка ваксина се поставя всяка година.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Каква рутинна ваксина се поставя на котката?

Котешките ваксинации се разделят на основни и допълнителни. Основните ваксинации се препоръчват за всички котки. Останалите се считат за незадължителни, но препоръчителни.

Основните ваксини защитават мъркащия приятел от следното:

  • Котешки левкемичен вирус на бяс (FeLV)
  • Панлевкопения (известна още като котешка чума) Котешки имунодефицитен вирус (FIV)
  • Котешки херпесвирус (FHV) Bordetella Bronchiseptica (известен още като развъдна кашлица)
  • Котешки калицивирус (FCV) Chlamydia Felis

Две други ваксини също са налични за котки, но са задължителни и осигуряват защита срещу:

котка при ветеринарСнимка: iStock

  • Котешки инфекциозен перитонит (FIP)
  • Дерматофитоза (известна още като трихофития)
  • Бяс
  • Други - специфични състояния, които има вашата котка

Котките имат ли нужда от ваксина, за да излязат навън?

Всяка котка, която излиза навън, трябва да бъде ваксинирана и обезпаразитявана напълно. Това означава, че котката трябва да има всички основни и допълнителни ваксини.

Но дори и мъркащият приятел да не излиза навън и да си лежи щастливо на дивана ви, следва да бъде ваксиниран и редовно обезпаразитяван. Вирусите и паразитите могат пак да влязат в къщата ви, тъй като вие и вашето семейство излизате и ги вкарвате в дома.

Котката ми никога не е била ваксинирана

котка при ветеринарСнимка: iStock

Ако се притеснявате, не сте сигурни как да подходите, току-що сте осиновили мъркащо животинче от улицата, котката ви изглежда изплашена и не може да я заведете при ветеринар... Каквато и да е причината, помислете за здравето на котката си и оставете допълнителните фактори или личните си резерви. С напредването на възрастта котките стават по-уязвими. Така че пропускането на ваксинацията може да доведе до заболяване, което може да се избегне и което завършва зле за вашата котка.

Годишните ваксинации и бустери са съществен елемент от грижата за котките. Мяукащите приятели са здрави и независими, но уязвими към болести. Оставането на крак с ваксините подобрява шансовете на вашата котка за дълъг и здравословен живот в игри и мъркане близо до вас!

Виж още