Защо котките удрят с лапи

котка с вдигната лапа Снимка: iStock

К отките, колкото и да са елегантни и красиви, имат някои доста озадачаващи постъпки. На първо място в списъка е пляскането и удрянето с лапа на всичко, до което се докосват.

Вероятно сте се питали защо котките третират всичко като боксов чувал? Ядосани ли са? Мислят ли, че това е смешно? Ще спрат ли някога да будат предметите ви?

За да отговорите на тези въпроси, е необходимо малко разбиране на анатомията и психологията на котките. Така че нека се заемем с това и да научим защо котките удрят и пляскат.

Котешките лапи са изключително чувствителни

Dogsandcats.bg

котка с вдигната лапаСнимка: iStock

Както всеки собственик на котка знае, повечето котки имат строга политика „гледай, но не пипай", когато става въпрос за лапите им. Причината е проста - лапите и възглавничките на пръстите на котките са изключително чувствителни.

Подобно на мустаците, лапите им съдържат огромно количество нервни рецептори. Тези рецептори подпомагат способността на котката да балансира, да ловува, да изследва и да разбира заобикалящата я среда.

Освен това те използват лапите си, за да изразяват себе си и чувствата си, включително игривост, страх, скука и други емоции.

С други думи, лапите на котката са едни от най-важните ѝ инструменти за оцеляване и комуникация. Те са се научили да ги използват и по различни начини, например за ходене, тичане, катерене, драскане, проверяване на нещата и да, дори за удряне, бутане и замахване.

Както при всяко котешко поведение обаче, контекстът е от съществено значение, за да разберем защо го правят. Ето някои от най-често срещаните причини, поради които може да видите гальовния приятел да замахва или удря с лапа:

1. Чувстват се игриви

Особено котенцата са известни с това, че играят грубо. Те пляскат и удрят като част от естественото си игрово поведение, което често включва нахвърляне, хапане и гонене.

С напредването на възрастта повечето котки се научават да намаляват своята игривост (макар че някои никога не го правят). Но дори и възрастните котки от време на време замахват и пляскат, когато се чувстват изключително игриви или ако се опитват да ви насърчат да си играете с тях.

2. Опитват се да привлекат вниманието ви

котка с вдигната лапаСнимка: iStock

Котките са независими същества. Но това не означава, че не обичат или не се нуждаят от внимание от страна на своите хора.

Всъщност някои котки могат да станат доста взискателни, когато става въпрос за галене, игра или просто присъствие в една стая с човека. Ако имат чувството, че са пренебрегнати, те могат да размахват или удрят с лапи, за да привлекат вниманието ви.

Все пак няма нищо по-хубаво от това да бутнеш чаша, пълна с вода, на пода, за да привлечеш нечие внимание.

3. Те са (предпазливо) любопитни

Котките са ненаситно любопитни, но също така са и едни от най-предпазливите животни. Ето защо котките често блъскат или удрят неща, които не познават.

Това е идеалният начин да проучат нещо, без да се приближават твърде близо или да го докосват твърде дълго.

Ще се движи ли обектът? Издава ли шум? Ще отвърне на удара? Остава ли обектът неподвижен след доброто удряне?

4. Прекалено са стимулирани

Котките също могат да страдат от „сензорно претоварване“, например когато около тях има твърде много движение или шум.

Това може да се дължи и на умора на мустаците, когато мустаците на котката са постоянно бомбардирани със стимули (например от галене или движещи се предмети) и те не могат да обработят всичко. Някои котки също така имат нисък праг на докосване, така че дори нежното галене може да бъде свръхстимулиращо.

В тези случаи котката може да замахне, за да се защити от този стимул и това е нейният начин да каже „Стига толкова!“

Внимавайте когато котката ви замахва с лапа, защото може да не е просто игрива, а ядосана. Признаците на агресия или позицията на тялото, която просто ви казва, че трябва да се отдръпнете е:

  • Размахване на опашка
  • Сплескани или обърнати назад уши
  • Отдръпване на мустаците
  • Разширени зеници
  • Съскане или ръмжене
  • Показване на ноктите
  • Извит гръб
  • Наелектризирана козина

Ако забележите някое от тези позиции на тялото на гальовния приятел - просто го оставете за известно време насаме, за да се успокои.

5. Пренасочват агресията си

котка с вдигната лапаСнимка: iStock

Ако котките забележат нещо навън, например птица или друга котка, може да се почувстват разстроени, че не могат да стигнат до движещия се обект.

Това може да доведе до пренасочена агресия, при която те си изкарват неудовлетворението върху най-близкото нещо, което се движи. Това може да сте вие, друг домашен любимец в къщата или дори неодушевен предмет.

6. Страхуват се или са стресирани

Котките са създания на навика и не се справят много добре с промените. Така че не е изненадващо, че могат да блъскат или удрят неща, когато се страхуват или са стресирани. Това може да бъде причинено от всичко - от преместване в нов дом до появата на нов домашен любимец или член на семейството.

Когато това се случи, е важно да дадете на котката си време да се адаптира и да я накарате да се чувства възможно най-сигурно и удобно. Опитайте се да не правите нищо, което допълнително ще я стресира, като например да я принуждавате да влиза в социални ситуации, преди да е готова. Давайте ѝ много любов и внимание, докато свикнат с новото положение.

7. Те са в режим на пълен бой

котка с вдигната лапаСнимка: iStock

Ако някога сте виждали котки да се бият, вероятно сте забелязали, че агресивното махане с лапи във въздуха. Това е така, защото е ефективен начин за нанасяне на щети на противника, като същевременно се спазва безопасно разстояние. Удрянето с лапи също така им позволява да запазят равновесие и да се задържат на краката си, което е важно в боя.

Котешките „шамари“ може понякога да са неприятни, особено ако ги изпитвате вие, но това е част от това, което ги прави толкова невероятни (и забавни) същества. Стига да разберете защо котката ви има това поведение и да вземете предпазни мерки, за да предотвратите инциденти, няма нужда да се притеснявате твърде много за това. И, разбира се, ако някога сте загрижени за поведението на котката си, винаги се консултирайте с ветеринарен лекар.

Виж още