Защо маслото от чаено дърво е токсично за котките

котка и етерични масла Снимка: iStock

М аслото от чаено дърво често се използва заради неговите антибактериални и антимикробни свойства, но никога не трябва да се използва върху котки.

Холистичните здравни практикуващи често използват комбинация от традиционни медицински терапии, както и храна, етерични масла, чайове и ароматерапия, за да поддържат здравето и да облекчат симптомите. С все повече и повече хора, които се обръщат към алтернативни терапии, е важно да се разбере въздействието на етеричните масла върху котките.

За съжаление, маслото от чаено дърво е отровно за котките. Дори малки количества от него могат да бъдат фатални за котенца във високи концентрации.

За какво обикновено се използва маслото от чаено дърво при хората?

котка и етерични маслаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Маслото от чаено дърво идва от австралийското чаено дърво, и се използва от векове като като лекарство. Холистичните практикуващи лекари използват масло от чаено дърво за борба с акне или гъбични инфекции.

Много хора го използват и като антисептик, убиващ микроби. Научните изследвания показват, че маслото може ефективно да лекува акне, микоза и пърхот. Може да се използва и с лавандула, за да се отървете от въшки. Използва се локално, тъй като маслото е токсично за хората при поглъщане.

Можете ли да използвате масло от чаено дърво локално върху котки?

Отговорът тук е не! Маслото от чаено дърво е токсично за котките, когато се поглъща или използва локално. Локалното приложение на капки от силно концентрирано масло от чаено дърво и може да причини тежко отравяне при котките. Гальовните животни абсорбират токсина през кожата си, но също могат да го погълнат, след като се оближат.

Ако търсите добър, подходящ за котки антисептик, най-добре е да се придържате към продукт, който ви е препоръчан от ветеринарен лекар. Алкохолът и пероксидът, макар и безопасни за хората, са проблематични за вашия котешки приятел, тъй като и двата могат да увредят деликатната кожа на вашата котка и уязвимите тъкани отдолу.

Шампоаните за домашни любимци  се считат за безопасни, стига да се спазват инструкциите на етикета.

Какви са признаците на отравяне с чаено дърво при котките?

Котките, изложени на масло от чаено дърво, често започват да слюноотделят прекомерно и след това могат да станат слаби и некоординирани; някои имат проблеми с ходенето и губят способността да контролират задните си части. Тремор може да възникне дори когато котенцата са били изложени на относително ниски дози масло от чаено дърво. В крайна сметка консумацията или излагането на дори малки количества масло от чаено дърво може да доведе до чернодробна недостатъчност и дори смърт при гальовните животни.

котка и етерични маслаСнимка: iStock

Силно концентрираните продукти обикновено са най-опасни за котките. Излагането дори на малко количество силно концентрирано (100%) масло от чаено дърво е довело до смърт при гальовните животни.

Докато маслото от чаено дърво е особено токсично за котките, важно е да запомните, че почти всички етерични масла са токсични за мяукащите животни. На котката ви липсват чернодробните ензими, необходими за разграждането на етеричните масла, което означава, че излагането дори на малки количества от тези продукти може бързо да доведе до сериозни проблеми.

Ако използвате етерични масла трябва да сте внимателни и да ги държите далеч от любопитните лапи на мяукащия ви приятел. Имайте предвид, че често случаите на отравяне с етерично масло идват, след като домашен любимец събори човешки продукт, подуши или премине с лапи през маслото, а след това се оближе.

Как се лекува отравяне с масло от чаено дърво?

Няма противоотрова, която вие или ветеринарният лекар можете да дадете за лечение на отравяне с масло от чаено дърво. Котката ви ще се нуждае от ветеринарно лечение и подкрепа, докато тялото изчиства маслото от системата.

Обадете се незабавно на ветеринарния лекар на вашата котка за насоки, ако подозирате, че вашият домашен любимец случайно е попаднал в маслото от чаено дърво.

Също така трябва да уведомите ветеринарния лекар колко точно е консумирал вашият космат приятел и кога и дали домашният любимец проявява някакви симптоми като объркване, летаргия или затруднено ходене.

Въпреки че няма лек за отравяне с чаено дърво, има няколко неща, които ветеринарните лекари могат да направят, за да подобрят шансовете на мяукащия приятел за оцеляване, включително осигуряване на интравенозни течности и поддържане на котката ви добре и топло. И двете са от съществено значение за оцеляването на вашата котка, ако е изложена на токсина.

котка и етерични маслаСнимка: iStock

Ароматът на масло от чаено дърво отблъсква ли котките?

Има някои доказателства, че котките не харесват силния аромат на масло от чаено дърво, но никога не е подходящо да се използва каквото и да е етерично масло като репелент за котки поради токсичността, която тези продукти имат и сериозните последствия, които следват, когато котето е изложено дори на малки количества от продуктите. Така че, докато ароматът на масло от чаено дърво може да е неприятен за котките, той не трябва да се използва, за да държи котката ви далеч от дивана или от градината ви.

Докато маслото от чаено дърво предлага няколко предимства за хората, то е токсично за котките. Вашата котка може да страда от отравяне с масло от чаено дърво след вдишване или поглъщане дори на малко количество от 100% масло. Дори локалните продукти могат да навредят на вашия домашен любимец, затова бъдете внимателни и дръжте маслото от чаено дърво, както и другите ви етерични масла прибрани.

Виж още