Защо някои черни котки изглеждат различно на слънце

черна котка Снимка: iStock

М акар и черните котки да се свързват с множество митове за лош късмет, всъщност доста хора ги предпочитат. Освен че имат невероятно красива и лъскава козина, те са същинско превъплъщение на елегантността.

Тези приятели могат да променят цвета на козината си, което ги прави дори още по-интересни и дори мистични. Все пак, няма никакви зли сили, които да стоят зад нюансите, които се преливат в козината им, а си има научно обяснение за това явление.

За гените и котешката козина

За да бъде една котка изцяло черна, двамата ѝ родители трябва да имат ген за черен цвят. Също както при хората, мяукащите спътници имат доминантни и рецесивни гени. Доминантните потискат рецесивните.

Интересното е, че мъркащите ни приятели обикновено имат доминиращ цвят на котешка козина, който се нарича таби. Това са познатите ни ивици, петна или тигрови окраски, които имат голяма част от мяукащите домашни животни. Всъщност се смята, че оригиналният цвят на всички опитомени котки е именно таби, което значи, че всички носят рецесивен ген за тази окраска.

Dogsandcats.bg

Ако този ген не е напълно потиснат, можете да видите леки наченки на кафяви ивици или петна при черните котки, когато са изложени на ярка светлина. Дори и най-черните котки биха могли да изглеждат различно на слънце и по козината им да се появят тези по-светли цветове.

При дългокосместите черни представители се вижда най-ясно. Също така е възможно да сте забелязвали черни котки с бели корени, което придава „опушен“ оттенък .

Може би котката ви не е черна

черна коткаСнимка: iStock

Възможно е вашият мъркащ приятел всъщност да не е черен. Макар и да ви се струва, би могъл да бъде по-скоро шоколадов, тъй като съществуват такива мутации за оцветяване. В допълнение, има цветни вариации при черни котки, като техният нюанс варира от въглищно черно, до сиво-черно или кафяво-черно.

Как се образуват цветовете на козината на мяукащите спътници е любопитна тема. Ако имате си имате черна котка, загледайте се внимателно дали действително е напълно черна, или всъщност си имате хамелеон, който често напомня на шоколад.

Вижте още:

Носят ли лош късмет черните котки

Виж още