Защо някои котки по-гальовни ли са от други?

котка се гушка Снимка: iStock

Н якои мъркащи животни нямат търпение да седнат в скута на стопаните си и да заспят до тях, дригу - не съвсем. Ако вашата котка не е толкова гальовна и не винаги идва когато я викате - не се отчайвайте и не го приемайте лично. В крайна сметка гальовните животни имат разнообразни характери и също както хората - имат своите индивидуални предпочитания.

Дали дадена котка е гальовна - може да зависи от различни фактори:

котка се гушкаСнимка: iStock

1. Личност на котката

Всички котки показват привързаност по различни начини, независимо дали се гушкат, бутат главата си във вас или просто искат да се мотаят в една стая с вас.

Dogsandcats.bg

Личността на вашата котка ще повлияе на това как тя показва привързаност. Точно като хората, някои котки са по-отдалечени, а други са по-обичливи. Котешкото общуване може да бъде едва доловимо и ако котката ви не е много гальовна, но това не означава, че не е привързана към вас.

Някои мъркащи приятели показват фини признаци на привързаност, но за съжаление не винаги успяваме да ги разчетем. Следете за бавно мигане на котката, тъй като това е начинът, по който тя ви казва, че ви обича и, че държи на вас. Търкането във вас или пък тичането към вас с високо вдигната опашка, за да ви поздрави са все начини, по които тя комуникира положително с вас.

2. Социализация

котка се гушкаСнимка: iStock

Котките, които са били добре социализирани като малки, е по-вероятно да се чувстват комфортно с човешка близост и допир.

В детството си котките преминават през важен период на развитие, наречен „социализация“. Това е моментът, когато те се запознават с това какво е нормално в тяхната среда и какво е потенциална заплаха.

Котките, които са спокойни, галят се и се гушкат редовно, докато са малки, е по-вероятно да проявят това поведение като възрастни представители. Тези, които са имали по-труден и по-малко любящ старт в живота, са по-склонни да бъдат тревожни в зряла възраст и по-малко сигурни относно физическия контакт.

3. Порода

котка се гушкаСнимка: iStock

Някои породи като Рагдол са известни със склонността си да се гушкат и всички стопани, които съжителстват с тези очарователни приятели може да потвърдят, че те винаги са готови да се свият на кравайче в скута на стопаните си! Персийката също е призната за котка, готова веднага да скочи в краката на стопаните си, готова да дреме върху избрания от нея човек през целия ден. Други любящи породи включват Мейн Куун, Бирманска котка и Сфинкс.

И все пак - ако вашата котка не е най-гушливата на света, не го приемайте лично. Уважавайте предпочитанията на мъркащия си приятел и може би трябва да приемете факта, че вашата котка просто не е толкова гальовна. Въпреки това, бъдете сигурни, че тя държи на вас и ви обича. Просто предпочитна да го прави от разстояние.

Виж още