Защо някои котки са толкова обсебени от маслини?

котка и маслиново дърво Снимка: iStock

З абелязвали ли сте някога котката ви да полудява, когато на масата има маслини? Може да звучи странно, но не сте сами!

Котките са привлечени от вкуса и миризмата на маслините и често се вълнуват или проявяват странно поведение, когато извадите кутията с тях. Има истинска причина зад това любопитно поведение и това се дължи на химическите съединения в маслините.

Защо котките полудяват по маслините?

Маслините съдържат специално съединение, наречено непеталактон, което е същото съединение, което се намира в кочата билка. Така че не е чудно, че котките полудяват по маслини.

Непеталактонът стимулира феромоновите рецептори във вомероназалния орган на котката, „виновникът“ за невероятно силното обоняние на гальовните животни. Съществува обаче и друга теория, тъй като някои учени са забелязали, че обонятелната система в носа на котката може също да участва в начина, по който котките реагират на непеталактон.

Dogsandcats.bg

котка и маслиново дървоСнимка: iStock

Котките реагират на това по различни начини, но обикновено стават много игриви и развълнувани, често подскачат наоколо или се лигавят и протягат. Очите им може да изглеждат широко отворени с разширени зеници.

Различните маслини съдържат различни количества непеталактон и колкото повече е той в даден вид маслини - толкова по-странно поведение ще проявяват гальовните животни, когато ги надушат.

Могат ли котките да ядат маслини?

И сега от тук идва въпросът - ако котката ми толкова харесва миризмата на маслините - мога ли да я почерпя с малко от тях? Хубавата новина е, че всички сортове зелени маслини и черни маслини са безопасни и нетоксични за котките, но все пак трябва да се консумират само в малки количества. Маслините се считат за „здравословни“ за котки, но те всъщност не осигуряват на котките никаква хранителна стойност, която е необходима на гальовните приятели.

Една малка маслина от време на време няма да навреди, но не по-често от няколко пъти седмично. Не забравяйте, че лакомствата трябва да съставляват само 10% от дневния прием на храна на вашата котка.

котка и маслиново дървоСнимка: iStock

Опасности за котките от маслините

Основната опасност, свързана с маслините, е костилката, която се намира в центъра на маслините. Ако възнамерявате да поглезите котката си с маслина, отстранете костилката изцяло, измийте я, за да отстраните излишната сол и се уверете, че маслините не са подправени с нищо допълнително, тъй като подправките са токсични за гальовните животни.

Често може да се види, че котките изпитват еуфорична реакция към маслините и това е така, защото те съдържат същото съединение, което има кочата билка. Непеталактонът се намира в маслините, точно като коча трева, поради което толкова много котки може да изглеждат обсебени от миризмата и вкуса на маслините.

Маслините са безопасна и нетоксична храна за котки, но трябва да се консумират само в умерени количества като лакомство от време на време. Костилките от маслини могат да представляват риск за котките, така че ги отстранете и също се уверете, че маслините не са с високо съдържание на сол. Твърде много маслини или твърде много зехтин може да навредят на мяукащия ви приятел. Ако се притеснявате, винаги трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар за съвет.

Виж още