Защо преждата не е безопасна играчка за котки

котка и прежда Снимка: iStock

М яукащите приятели обичат да си играят с малки предмети, които могат да хващат с лапи, да дъвчат или пък гонят из жилището. Кълбото прежда не прави изключение. То променя формата си, търкаля се и всъщност би било доста интерактивно и ангажиращо за котките.

Макар и да изглежда забавно, тези „играчки” и всички подобни предмети, които имат дълга връв, като шнурове, връзки за обувки, панделки, конци за шиене, ластици за коса, конци за зъби, въжета, канап и други, всъщност са доста опасни. Те могат да причинят някои сериозни проблеми, така че най-добре дръже мяукащия си спътник далеч от тях.

Да разгледаме защо преждата не е добър избор за котешка играчка.

Опасности от игра с прежда

  • Задавяне. Дъвченето на прежда може да бъде привлекателно за някои котки, обаче те могат много лесно да се задавят с нея. Същото важи и за малки предмети, които те обичат да гонят из къщата. Грапавият език на гальовните животни може много лесно да  „изпрати” връвта назад в устната кухина към хранопровода и мяукащият пакостник да се задави.
  • Поглъщане на чуждо тяло. Ако мъркащият приятел успешно е откъснал парче от кълбото прежда и си го е хапнал, то ще се озове в стомашно-чревния тракт. Ситуацията напомня на малките деца, на които също се случва да погълнат предмет, който не е предназначен за ядене. В най-добрия случай гальовният пакостник или ще повърне частицата, или ще я „изкара”, чрез изпражненията си. Всички тези частици обаче, крият своите рискове, тъй като има опасност да се забият някъде в тялото и да доведат до запушване или някакви други проблеми.

котка и преждаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Това състояние е доста сериозно и често налага операция за отстраняване на обекта. Преждата например, може да бъде доста проблематична, тъй като дългите ѝ нишки могат да се закрепят за грапавия език на котката, след което да се опитат да преминат през стомашно-чревния тракт и да заседнат. Може да се стигне дори до прорязване на чревните стени, които би довело до потенциални допълнителни проблеми.
  • Заплитане около тялото. Ако някога сте навивали кълбо прежда, със сигурност ви се е случвало да се заплетете в него. Ако не вие то поне близките мебели. Можете да отгатнете, какъв е шансът мъркащият приятел да се заплете, когато бясно търкаля кълбото из дома ви. Може неволно да завърже лапите си, опашката или врата. Ако вие не сте наоколо да го разплетете и остане така известно време, преждата може да прекъсне кръвоснабдяването до определени части на тялото.

Как да предпазите котката си от прежда и подобни предмети

Най-сигурно е да държите всички тези приспособления затворени на място, до което мъркащият приятел няма достъп. Децата трябва да бъдат научени да не оставят панделки, ластици за коса, връзки за обувки на бюрата си или просто захвърлени някъде, където гальовният пакостник може лесно да ги докопа.

Същото ваши и за всички консумативи за шиене, куки или прежда. Възрастните също следва да са много внимателни за това и да прибират тези предмети на сигурно място.

Малките котета са склонни да си играят с каквото намерят, така че трябва да сте особено внимателни с тях. Връзките за пердета например, също са опасни, така че е добре да ги връзвате по такъв начин, че мяукащият пакостник да не може да ги докопа.

В случай, че все пак мъркащият спътник е стигнал успешно да някой от тези предмети, следва да се обадите на вашия ветеринарен лекар. В допълнение, следете котката си за повръщане, липса на апетит, летаргия или промени в изхождането.

Най-сигурният начин да спестите всички неприятности на домашния любимец е да сте нащрек и да прибирате всички опасни предмети. Също така, подсигурете на мъркащия приятел котешки играчки. В зоомагазините можете да откриете огромно разнообразие от въдици, пера, мишки и безброй предмети, които биха направили живота му интересен.

Напомняме, че въдиците са създадени за собствениците да играят с домашния си любимец. След игра, трябва да я прибирате на сигурно място, тъй като дългата връв е опасна за котките по същия начин, по който преждата и принадлежностите, които споменахме в тази статия.

Вижте още:

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Виж още