10 най-неподходящи породи кучета за хора с алергии

Сибирско хъски Снимка: iStock

А ко вие или член на семейството ви страда от алергия към кучета, но все пак не можете да си представите живота си без домашен любимец, то вероятно сте ограничили избора си до някоя от хипоалергенните породи четириноги. Знаем, че някои кучета са по-склонни да предизвикват реакции при хора с алергии и има някои представители на кучешкия свят, които е най-добре да избягвате ако имате подобна непоносимост.

куче козина разресванеСнимка: iStock

Повечето хора приемат, че колкото по-малко косми има едно четириного, толкова повече намалява и вероятността да предизвика алергия. Това обаче, не е съвсем вярно. Проблемът не е толкова в самата козина, колкото в пърхота и слюнката на животните. Всички домашни любимци произвеждат пърхот – мъртвата кожа, която се лющи от тялото и полепва по козината им. Така че, естествено, тези четириноги, които линеят повече, оставят и повече пърхот из дома ви. Идентично това се отнася и за породите, склонни към лигавене.

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 популярни породи, съжителството с които има най-голяма вероятност да отключи проблем при хора с алергии.

Dogsandcats.bg

Басетите обикновено са сладки и спокойни домашни любимци, отличаващи се е характерна упорита жилка. Макар да са предпочитани семейни кучета обаче, те не са най-добрият избор за хора с алергии. Едрата им челюст, съчетана с кожните гънки ги нарежда сред шампионите по лигавене. А като „бонус“, Басетите имат къса козина, която обаче се скубе много. 

басетСнимка: iStock

Ако сте любител на кучета и търсите интелигентен и податлив на обучение защитник, Доберманът е идеален избор – стига да нямате алергии. Тези кучета имат тънка, единична козина и тяхното линеене е по-скоро умерено, отколкото прекомерно, но все пак става въпрос за голямо четириного с доста косми и пърхот. Доберманите са склонни към кожни проблеми, а сухата, лющеща се кожа значи повече пърхот на различни места из дома ви. 

ДоберманСнимка: iStock

Немските овчарки са една от най-популярните и обичани породи кучета по цял свят. Те са умни, лоялни, нетърпеливи да угодят, смели и отдадени на семейството си. За съжаление е известно, че тези четириноги предизвикват лоши алергични реакции. Те са и едни от най-прекомерно линеещите, независимо дали овчарката ви е късо- или дългокосместа. Космите им попадат и минават буквално навсякъде – особено през периодите на смяна. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Хъскитата са друга разпространена порода и има защо! Поразително красиви, атлетични и приятелски настроени, те са много подходящи за активни домакинства, но могат да създадат някои проблеми, ако у дома имате човек с алергия. Хъскитата и другите породи с двойна козина са известни с това, че отделят много косми през периодите на линеене. 

кучеСнимка: iStock

Лабрадорите оглавяват списъка с най-популярните породи на Американския киноложки клуб всяка година. Те са умни, лоялни, игриви и прекрасни домашни любимци. За съжаление обаче, са известни и с това, че често предизвикват пристъпи при хора с алергии. Двойната им козина може и да е сравнително къса, но е гъста и се скубе обилно. Породата е предразположена и към проблеми с кожата. 

кучеСнимка: iStock

Почитателите на породата я обичат заради привързаната, лоялна и енергична личност на тези симпатични кученца. Дългата им падаща козина обаче, представлява проблем за хора с алергии, а Пекинезите са известни и с това, че са доста своенравни и упорити, когато става въпрос за домашно обучение. Пърхотът и слюнката не са единствените причинители на алергия – кучешката урина също е. За това, ако вашият Пекинез маркира различни места из дома ви, това поведение увеличава шансовете за обостряне на алергията. 

Мопсовете са кучета със среден ръст и къса козина, които се скубят през цялата година. Тяхната набръчкана, плоска муцунка събира много лиги около челюстта им. Мопосовете също са предразположени към чувствителна кожа и са податливи на алергии, които води до отделяне на повече пърхот. В съчетание с люпещата се кожа, гънките им могат да допринесат за развитие на бактериални инфекции.

кучеСнимка: iStock

Санбернарите понякога се наричат „кучета-бавачки“ заради техния нежен и лоялен темперамент. И все пак, когато става въпрос за алергии, при тях се наблюдава комбинация „3 в 1“. От една страна, те са гигантска порода, а както вече знаем, колкото по-едро е кучето, толкова повече пърхот произвежда. Е, тези четириноги хвърлят големи количества от него из целия ви дом. А, когато става въпрос за лигавене, малко животни могат да победят Санбернарите. 

СанбернарСнимка: iStock

Кокерите (както и други породи шпаньоли) са били отглеждани за лов на патици. С течение на времето те се превръщат в перфектното средно голямо семейно куче. Това важи за домакинства, при които няма хора с алергии. Защото, тези четириноги имат зашеметяващи, дългокосмести палта, които отделят внушителни количества пърхот. Представителите на породата са предразположени и към кожни алергии, което в крайна сметка може да доведе до още по-обилно разпространение на пърхот из въздуха. 

кокерСнимка: iStock

Боксерите са енергични кучета, подходящи за семейства с игриви малки деца. Те се лигавят много и често облизват козината и кожата си, оставяйки засъхнала слюнка върху тялото си. В комбинация с това, че се скубят през цялата година, те определено не са най-добрият избор за хора с алергии.

боксерСнимка: iStock

 

Виж още