10 от най-популярните малки породи кучета в света

малко куче Снимка: iStock

З наете ли, че най-малкото съществуващо куче на света е високо само 10 см? Тя се казва Мили и е най-сладкото Чихуахуа, което можете да си представите!

Ако и вие сте собственик на по-дребно четириного, то отлично познавате радостта от отглеждането на малко куче. Всеки ден е тези симпатяги е истинско приключение, защото макар телата им да са малки, сърцата им са гигантски!

И освен че са просто очарователни, малките кученца са и страхотни семейни спътници и другари за гушкане. Те изискват по-малко грижи, с тях се пътува по-лесно и не на последно място – просто са много забавни! 

малко кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Характерно за голяма част от малките кученца е, че не осъзнават съвсем ръста си, което често води до комични ситуации. Те се отличават с игрива и активна личност, обичат да са около собствениците си и винаги са готови да се включат с вас в поредното приключение. Което, за тях, може да се изразява дори в разходка до близкия зоомагазин! Така че, ако търсите малка порода, чиито представител да добавите към семейството си, предлагаме ви да хвърлите един поглед на тези 10 мъника!

10 oт най-популярните малки породи кучета в света

Тази немска порода датира от 17 век и представителите й първоначално са използвани за унищожаване на паразити в кухни, конюшни и други среди. С тегло между три до шест кг, тези дребосъци се отличават с упорството на териери и присъщите за тях любов към приключенията и енергичност.

Красиви и пухкави, Болонките накланят везните със средно тегло около 4-5 кг, което ги прави едни от най-малките породи кучета в световен мащаб. Гушливи, спокойни и сладки, тези дребни сладури обичат хората, но са склонни да са предпазливи към непознати. В началото, преди да им станат приятели!

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Тези живи и любопитни кучета идват от Брюксел, Белгия и компенсират с нрав и сърце това, което им липсва като физически дадености що се отнася до размер. Развъждани, за да елиминират гризачи, те могат да бъдат доста вокални и шумни, ако почувстват, че се случва нещо необичайно. Теглото им обикновено е между 3-5 кг.

Тези малки мексикански кучета тежат средно между 2-4 кг. Въпреки че историята им все още не е съвсем изяснена, има спекулации, че рисунки, открити в Мексико, датиращи от 300 г.пр.н.е., изобразяват предци на съвременното Чихуахуа. 

чихуахуаСнимка: iStock

Кученце, родено и отглеждано, за да дремва блажено в скута на японските кралски особи, не е чудно, че Японският хин е едно от най-малките четириноги в света. Със средно тегло от 3-4 кг, тези симпатяги са запазили своя интелигентен, леко котешки темперамент, който ги превръща в идеални кучета-компаньони.

Папийоните са известни с големите си уши с форма на пеперуда, както подсказва и името им. Тези малки кученца са изобразявани на картини още през 1500 г. Тъй като тежат средно между 3,5 до 4,5 кг, не е чудно, че винаги са предпочитани като кучета в скута.

Помераните приличат на малки лъвове и имат забележителен характер, който съответства на външния им вид. Тежащи около 2 до 4 кг, те са една от най-популярните породи в САЩ, а и по целия свят. Силно привързани към стопанина си, те обичат да прекарват време със семейството си и разполагат с достатъчно енергия, за да ви поддържат във форма!

ПомеранСнимка: iStock

Той пуделите са дребни кученца, с тегло около 3-4 кг. Тези къдрави сладури са склонни да обичат всички, дори котките! Семейни домашни любимци с ниски нужди от упражнения и спокоен темперамент. 

Въпреки че са възникнали като ловни кучета, Йоркитата днес са едни от най-популярните компаньони и предпочитани домашни любимци по целия свят. С тегло средно около 3-4 кг, не е чудно, че тези бурни мъници са спечелили сърцата на мнозина, които обичат да водят косматия си другар навсякъде със себе си. Почти джобен размер, за едно Йорки винаги ще се намери място!

Йоркширски териерСнимка: iStock

Друга малка и симпатична порода кучета, Бишоните произхождат от Испания, а името им се превежда като „къдраво кученце“. Тези пухкави бели сладури изглеждат като плюшени животни, но е удоволствие да бъдат наоколо, защото искрено харесват хората. Игриви, весели, дружелюбни и интелигентни, те обикновено тежат в диапазона 4-5 кг.

 

 

Виж още