10 породи кучета, които трудно понасят летните горещини

куче жега Снимка: iStock

К огато температурите навън се повишават, охлаждането на кучетата се превръща в основна задача на стопаните им. Ако не се съобразите със специфичните нужди и не положите грижи за косматия си другар, когато времето е горещо, рискувате той да получи топлинен удар или да прегрее. А в някои случаи, когато телесната температура на четириногите се покачи до опасни височини, това може да бъде фатално.

Ето някои от породите кучета, които са особено податливи на горещото време и чиито собственици следва да са по-внимателни в грижите за тях през лятото.

В студеното време дебелата двойна козина на Акита им осигурява добра изолация, но през горещите летни дни топлото им палто може да доведе до прегряване. Това, съчетано с тежкото им телосложение, означава, че Акита имат ниска толерантност към топлина. 

АкитаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Маламутите са развъждани за теглене на тежки товари при минусови температури в Аляска. Това ги прави една от най-добрите породи кучета за студено време, но и една от най-нетолерантните към горещ климат. През лятото дръжте своя Маламут вътре през най-горещите часове на деня и редовно го разресвайте, за да премахнете излишната козина – това може да помогне на четириногия ви другар да се чувства по-комфортно.

Аляски маламутСнимка: iStock

За разлика от Акита и Аляския маламут, Бостър териерите нямат дебела козина. Но те спадат към брахицефалните породи, което означава, че имат къса муцуна, която ги затруднява да се охладят достатъчно чрез задъхване. 

Бостън териерСнимка: iStock

През летните месеци е важно средата на Бостън териерите да се поддържа хладна и добре проветрена. Избягвайте да излизате навън и да се занимавате с напрегнати дейности през най-горещите часове от деня. 

Тъй като Боксерите са брахицефални, но са и с високи енергийни нива, те са склонни лесно да прегреят. Уверете се, че ежедневните разходки на питомеца ви са ограничени до по-хладните часове на деня (сутрин и вечер) и че домашният ви любимец разполага с хладно, сенчесто място за почивка по време на следобедните горещини. 

боксерСнимка: iStock

Чау Чау не са особено толерантни към горещо време поради гъстата им двойна козина и тежко телосложение. През горещите летни дни дръжте питомеца си вътре на хладно. Редовното разресване и подстригване на дебелото им кожухче пък, ще помогне за осигуряване на комфорта на животното.

Чау ЧауСнимка: iStock

Плоската муцуна на Английския булдог прави тази порода склонна към прегряване. Важно е стопаните на булдози да ограничат дейностите на косматия си другар на открито по време на най-горещите часове на деня.

английски булдогСнимка: iStock

Друга порода с къса муцуна, Френчитата не могат ефективно да се охладят чрез задъхване. И тъй като това е основният начин за охлаждане при четириногите, може да бъде опасно. За това е добре да се избягват натоварващи дейности през най-горещите часове на деня. Помислете за охлаждащи подложки или вентилатори, за да поддържате телесната температура на питомеца си в норма и се уверете, че има 24/7 достъп до прясна вода. 

Френски булдогСнимка: iStock

Пекинезите не могат да понасят горещото време, защото имат гъста, дълга козина и освен това са брахицефални. Собствениците им трябва да ги държат вътре през най-горещите часове от деня.

ПекинезСнимка: iStock

Въпреки късата си козина и компактен размер, Мопсовете не се справят добре в горещо време поради плоската си муцуна. Прохладните, добре проветрени места са важни за поддържането на комфорта на тези кучета през лятото.

мопсСнимка: iStock

Първоначално Санбернарите са отглеждани за спасителни дейности в студените швейцарски Алпи. Благодарение на гъстата козина, която ги предпазва от ниските температури, те не се чувстват особено на мястото си на места с горещ и влажен климат. Уверете се, че вашият Санбернар разполага с достатъчно прясна вода и използвайте охлаждащи постелки и вентилатори, за да намалите телесната му температура. 

СанбернарСнимка: iStock

 

Виж още