10 породи кучета, които се лигавят най-много

куче Снимка: iStock

Н якои породи кучета естествено се лигавят повече от други. Колкото и да сме подготвени, знаейки тази информация обаче, някои четириноги действително могат да ни изненадат с количествата лиги, които имат. По-специално, това са домашни любимци с големи и изпъкнали бузи и устни, където има възможност да се съберат по-големи количества слюнка. 

За някои хора лигавенето само добавя още една забавна черта към характера на кучето. Други обаче не могат да си представят нещо по-лошо от това да почистват купчини с кучешка слуз всеки ден. Ето защо е важно да знаете в какво се забъркате, когато става въпрос за четириноги, които се лигавят.

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 породи кучета, известни с това, че се лигавят доста. Ако се спрете на някоя от тях, то подгответе се с пакетче салфетки!

Съвет от нас: Прекомерното слюноотделяне понякога може да е признак на определен проблем. Четириногите обичайно са склонни да се лигавят повече, когато са стресирани или им е прекалено горещо. Слюноотделянето може да е и признак на проблеми със зъбите, алергична реакция или гадене. За това, ако косматият ви другар обичайно не се лигави много и наблюдавате други тревожни симптоми, заедно с прекомерното слюноотделяне, потърсете ветеринарен съвет.

Dogsandcats.bg

Тези нежни гиганти произхождат от швейцарските Алпи и са известни като мили, защитни и лоялни другари, които се разбират чудесно с деца. Санбернарите се чувстват най-добре на места с по-хладен климат, за това и се лигавят (още) повече през по-жарките часове на деня, докато се опитват да се охладят.

кучеСнимка: iStock

Наричани още Френски мастифи, тези големи кучета безспорно се лигавят и то доста. Едрата им, мощна физика, съчетана със силно защитния инстинкт, ги правят добри пазачи на дома и имуществото ви, но изискват ранно обучение и социализация. Дог Бордо спадат към брахицефалните породи, склонни към прегряване. А като „бонус“ – набръчканата им, челюстна муцуна е чудесно място за събиране на слюнка.

кучеСнимка: iStock

Известни със своето изключително силно обоняние, увисналите бузи и покорния си темперамент, тези четириноги също са сред кучетата, които се лигавят доста. Техният естествен инстинкт и понякога – доста упорит характер, са индикация, че може да се наложи да работите повече върху обучението им. Но те все пак са нежни и лоялни спътници, които са подходящи за спокоен семеен живот. 

кучеСнимка: iStock

И Английския, и за Френския булдог са сред най-разпознаваемите породи по целия свят, а едни от отличителните им черти са набръчканото чело и донякъде нацупеното изражение. Външният вид обаче, може да бъде измамен, тъй като булдозите са склонни да бъдат изключително сладки и мили спътници. За съжаление, тези четириноги имат предразположеност към някои здравословни проблеми, тъй като късата им, набръчкана муцуна ги прави податливи на респираторни проблеми. Склонни са и към прегряване и се лигавят много.

Тази емблематична канадска порода кучета е известна с това, че се лигави доста. Спокойни и привързани членове на семейството си, те обичат водата и се отличават със спокоен, кротък нрав. Големият им размер, комбиниран с усиленото линеене по няколко пъти на година обаче, означават, че ви предстои много чистене, ако имате едно от тези кучета у дома.

НюфаундлендСнимка: iStock

Неаполитанският мастиф е друга гигантска порода, която се привързва силно към семейството си. Тези кучета са с доста защитен нрав и могат да бъдат предпазливи към непознати. Това налага ранно и последователно обучение, съчетано със социализация. Неаполитанците имат доста излишна кожа по цялото си тяло, отличават се и с големи, увиснали челюсти. А това, както се досещате, води до много лигавене.

кучеСнимка: iStock

Подобно на Санбернарите, Бернските планински кучета са симпатични и пухкави гиганти с нежен темперамент и склонност към лигавене. Те са чудесни семейни кучета, които се отнасят много внимателно с деца, без да показват прекомерни охранителни черти. 

Булмастифите са използвани за охрана от бракониери в Англия още през 19 век. Днес обаче тези могъщи четириноги са известни като нежни и защитни семейни кучета. Представителите на породата имат много лицеви и кожни гънки, което води до събиране на слюнка и да, до доста лигавене.

кучеСнимка: iStock

Игривите и леко шантави боксери са известни с това, че са лоялни, обичащи забавленията кучета, пълни с енергия и приятелски настроени към всички. Те също спадат към брахицефалните кучета, а късата им муцуна, съчетана със сравнително дълги челюсти означават, че са склонни да се лигавят. Е, количествата слюнка са значително по-малко спрямо Булмастифите или Санбернарите, например, но все пак трябва да сте подготвени, че ще има нужда от известно почистване.

кучеСнимка: iStock

Немският дог е една от най-популярните гигантски породи кучета. Те са склонни да бъдат любящи, спокойни спътници на семейството си, стига да имате достатъчно място за тях! Известни са с това, че харесват хората и създават силни връзки със стопаните си, включително и с децата, с които се отнасят нежно и внимателно. Челюстите на тези огромни кучета обаче, могат да произведат големи количества лиги, така че бъдете готови с кърпа.

Немски догСнимка: iStock

 

Виж още