10 най-добри породи кучета за емоционална подкрепа

куче Снимка: iStock

З наем, че нашите кучешки другари могат да се справят с различни травми и продължаващ емоционален смут. Въпреки че човешкият опит е различен, често резултатът е един и същ: кошмари, склонност към самонараняване, изолация, проблеми със съня, депресия, проблеми с гнева, срам, вина и безпокойство.

Емоционалното увреждане засяга „нормалния“ ни живот, карайки ни да избягваме човешка компания или по-скоро да губите приятели, които не разбират текущото ви състояние. Тук на помощ идват кучетата за емоционална подкрепа. Те са лоялни и бързо се превърнаха в популярен избор за хора, които се борят с проблеми в ежедневието си. 

Докато всички четириноги осъществяват емоционална връзка със стопаните си, не при всички от тях можем да говорим за емоционална подкрепа. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво представляват кучетата за емоционална подкрепа?

Хората с емоционални проблеми или специални потребности са започнали да използват кучета като техни спътници за психическа подкрепа, защото домашните любимци им помагат да останат функционални през целия ден. Тези четириноги осигуряват безусловна любов, приемане, комфорт и усещане за структура на хора, чийто живот може да е преобърнат с главата надолу в следствие на травма. Кучетата им помагат да се справят с трудностите, които иначе биха могли да компрометират качеството им на живот. 

Психиатър, терапевт или психолог трябва да ви оцени и да заключи, че присъствието на куче може да помогне на вашето психично здраве. Официалният процес ви позволява да получите някои допълнителни предимства, свързани с пътуване, паркиране и настаняване на животното в дом или апартамент с политика „Без домашни любимци“.

кучеСнимка: iStock

Няма ограничение за възрастта или породата на кучето, въпреки че някои четириноги имат черти, които ги правят по-подходящи за ролята.

10-те най-добри породи кучета за емоционална подкрепа са:

Това е перфектният спътник, който може да ви осигури емоционална подкрепа, ако имате нужда. Тези кучета са сладки, весели, любящи и биха направили всичко, за да прекарат повече време със стопанина си на открито. И, разбира се, да се свият до него удобно вечер. 

Визлата е много атлетично куче, което обича да бъде активно, така че не забравяйте да включвате питомеца си в различни активности като джогинг и колоездене, за да поддържате формата му – емоционално и физически. 

кучеСнимка: iStock

Лабрадорите са най-често използваните кучета са емоционална подкрепа и терапия. Веселият, светъл и естествено нежен Лабрадор предава своя позитивизъм и на стопанина си, а небрежните целувки, които раздава в изобилие, няма как да не повдигнат настроението ви!

Лабрадорите имат силното желание да угодят на своя човек, могат безупречно да се настроят към настроенията ви и да споделят както най-добрите, така и най-лошите ви моменти. 

служебно кучеСнимка: iStock

Йоркитата се грижат за хората с емоционални и психически проблеми от векове, включително – те са имали за задача да повдигат духа на войниците в окопите по време на Първата световна война. Макар и малки, тези дребосъци компенсират с много обич и привързана личност. 

Не се притеснявайте, ако живеете в малък апартамент – Йоркито може да се адаптира към всяко пространство, а можете и лесно да го носите със себе си. Което е голям бонус за хора с нужда от емоционална подкрепа. 

кучеСнимка: iStock

Зад набръчканото лице на Мопса се крие едно прекрасно куче за емоционална подкрепа, което ще ви даде най-топлите прегръдки, на които е способно! Мопсовете имат най-забавния темперамент и са сред най-позитивните четириноги в класацията ни. Тяхната интуиция се преплита по неповторим начин с вроденото им желание да накарат хората да се чувстват по-добре.

Мили, приятелски настроени и винаги готови да се настроят към вашите емоции – такива са Мопсовете. 

кучеСнимка: iStock

Тези кучета са едни от най-добрите спътници, които можете да имате в живота си. Ако имате нужда от дълбока обич и привързаност, тези шпаньоли няма да имат нищо против да ги споделят с вас. Много гушливи и любвеобилни, те са невероятно ефективни в борбата с депресията благодарение на желанието си за близост със стопаните. 

Един поглед към това кученце с „маймунско лице“ и няма как на лицето ви да не изгрее усмивка! Брюкселските грифони са будни, любопитни, весели и силно привързани четириноги, които са изключително чувствителни към човешките чувства. 

Доволно сдържани, за тях понятие като „лично пространство“ просто не съществува – те ще се настанят удобно в скута ви точно в момента, когато преценят, че трябва. 

Тези симпатични и гушливи гиганти са първенци в класацията за най-обичаните кучета по целия свят. И не е никак случайно, че често се използват и за животни за емоционална подкрепа.

кучеСнимка: iStock

Голдъните имат търпеливо отношение и са неприкрито дружелюбни, което ги прави подходящи за деца, възрастни и хора със здравословни проблеми. Те са известни с добрите си обноски и неподправената си игривост, което ги прави страхотни в борбата с психичните симптоми на техните човеци.

Няма как да сбъркате с тези интелигентни, сладки и привързани кученца, чието любящо сърце и лоялност са достатъчни, за да оправят настроението дори и в най-тежките ви дни. 

Коригиата са много активна порода, а това може да бъде животоспасяващо за хора, които искат да добавят малко допълнителна физическа активност към емоционалната подкрепа. 

кучеСнимка: iStock

Уместно е да включим Ирландския вълкодав сред животните за емоционална подкрепа, защото тези кучета са естествени защитници и всеки знае това. Изключително търпеливи и чувствителни, те могат да доловят безпогрешно настроението на стопанина си и да го подобрят, ако това се налага.

Тези дребосъци носят голямо сърце и отличаваща се индивидуалност. Готови са да помогнат на всеки, който се бори с психични проблеми. Те имат смелост и характер в излишък, и с радост ще прекарат цялото си време около стопанина си!

Можете да го носите в луксозната си чанта, когато пътувате и да го оставите да облекчи и тревожността ви при пътуване. 

Виж още