10 породи кучета, най-склонни към затлъстяване

дебело куче Снимка: iStock

Д а, пухкавите ни домашни любимци могат да бъдат очарователни и да, на нас може и да не ни прави впечатление, че кучето ни е малко по-едро от останалите представители на породата си.

Затлъстяването обаче си остава един от най-сериозните здравословни проблеми при четириногите, често – пренебрегван от иначе загрижените за благосъстоянието им стопани. 

По последни данни на VCA Animal Hospitals, цитирани от DogTime.com, това е най-честата предотвратима болест при домашните любимци в Северна Америка, засягаща около 30% от кучетата. Най-податливи на натрупване на излишно тегло са четириногите на средна възраст – от шест до девет години. Както и някои специфични породи, над които ще се спрем малко по-долу. 

Dogsandcats.bg

Кои породи кучета са най-склонни да страдат от затлъстяване?

Проучване на Кралския ветеринарен колеж (RVC) на Обединеното кралство проследява как генетичното наследство влияе върху вероятността едно куче да развие здравословни проблеми, включително затлъстяване. Учените изтъкват, че някои породи са по-предразположени от други, а сред „първенците“ в класацията са Английските булдози, Бигълите, Басетите, Мопсовете, Кокерите и Лабрадорите.

Как да предотвратим затлъстяването при кучета

Множество фактори, освен генетиката, могат да допринесат едно куче да стане по-тежко, отколкото трябва. „Първи приятели“ на затлъстяването при домашните любимци са неправилната диета, недостатъчното количества упражнения, забавеният метаболизъм и хормоналният дисбаланс. Важно е да отбележим, че дори косматият ви другар да спада към породите във високорисковата група, поддържането на здравословното му тегло, подходящата диета и физическа активност могат да му помогнат да остане в добра форма. 

  • Диета

Тъй като всяко куче е различно, но общовалидно за повечето четириноги е, че се нуждаят от балансирана, здравословна диета, в която лакомствата присъстват, но в ограничени количества. Много пакети за храни съдържат препоръки за дозировка на порциите въз основа на теглото на животното. Въпреки това, най-точната преценка за това от какво количество храна се нуждае домашният ви любимец, може да даде само ветеринарният ви лекар. 

  • Упражнения

Нивото на активност на кучето ви зависи от неговата възраст и порода. Като цяло, по-възрастните четириноги се нуждаят от по-малко упражнения спрямо кутретата. По същия начин, малките кученца пък, имат необходимост от по-малко физическа активност спрямо събратята си в зряла възраст. Помнете - ежедневното раздвижване, включително разходки, време за игра и умствена стимулация, е от решаващо значение за всички четириноги.

Мопсовете, например, обикновено се нуждаят от около 40 минути до час умерени упражнения всеки ден. Тъй като представителите на породата са податливи на проблеми с дишането, няколко по-кратки разходки при тях са по-добър вариант, отколкото само една, но по-дълга. 

От друга страна, гончетата се нуждаят от около час до 90 минути упражнения всеки ден, които могат да бъдат разделени на две или три сесии. Голдън ретривърите пък, ще са най-щастливи и в най-добра форма ако им отделяте два часа в умерена физическа активност. 

Помнете, че всички кучета могат да затлъстеят, ако не се полагат достатъчно грижи, и това е опасно за здравето им. Някои от тях обаче, имат генетично предразположение към натрупване на излишно тегло. Ето 10 от тях.

Въпреки мързеливата си личност и ниският си ръст, Басетите всъщност са доста издръжливи ловни кучета, които имат нужда от достатъчно ежедневно раздвижване. Физическата активност трябва да е комбинирана с подходяща строга диета, тъй като представителите на породата лесно могат да натрупат излишно тегло, което може да доведе до по-сериозни проблеми като парализа, например. 

дебело кучеСнимка: iStock

Бигълите, както повечето други кучета, се радват на завиден апетит и не биха отказали всичко за хапване, до което имат достъп. И да, те няма да спрат, докато не погълнат и последната троха от нея. Често срещано е собствениците на Бигъли да ги прехранват, а това, съчетано с недостатъчно упражнения, може да доведе до затлъстяване.

дебело кучеСнимка: iStock

А американският, и английският кокер шпаньол са работни кучета, които имат доста енергия в запас. Поради покорния им темперамент и миловиден външен вид, те често са разглезени, а допълнителните лакомства, включени в менюто им, често водят до затлъстяване. 

Английски кокер шпаньолСнимка: iStock

Поради късите им крачка и дълги гърбове, затлъстяването може да бъде много сериозен проблем при Дакелите. Те не само са генетично предразположени към затлъстяване, но характерно за представителите на породата е и заболяване на междупрешленните дискове. Това медицинско състояние може да се влоши, ако животното е с наднормено тегло, възможно е да доведе и до парализа. Тъй като са дребна порода, много хора не намират необходимостта от упражнения при тези четириноги за приоритет. Не бива да забравяме обаче, че те са ловни кучета, които се нуждаят от достатъчна ежедневна активност, за да са в добра форма.

дебело кучеСнимка: iStock

Много хора всъщност смятат, че Английските булдози трябва да са дебели – но това съвсем не е така! Повечето от читателите ни (а и самите ние, признаваме си!) вероятно никога не са виждали булдог със здравословно тегло. Всъщност обаче, това е сериозен здравословен проблем, тъй като представителите на породата са податливи на повече заболявания спрямо всяка друга. Ще щрихираме само част от тях: проблеми със сърцето, белите дробове и ставите, които възникват или се усложняват, когато са с наднормено тегло.

дебело кучеСнимка: iStock

Голдъните също са генетично предразположени към затлъстяване и това, че любящата им, винаги готова за игри личност им помага да получат повече лакомства, никак не помага! 

Ако отглеждате представител на породата, то знаете, че питомецът ви с радост ще хапне всичко, до което се докопа, за това е важно да му осигурявате достатъчно ежедневни упражнения, за да поддържате здравословно тегло. 

Една от най-популярните породи кучета в Америка, но и често – сред първенците и що се отнася до затлъстяване. Лабрадорите са склонни към натрупване на излишни килограми, главно поради постоянния им апетит. За да ги поддържат в добра форма, собствениците трябва освен да им осигурят достатъчно упражнения и физическа активност, да се придържат към строга диета.

дебело кучеСнимка: iStock

Тези нежни гиганти са сравнително мързеливи, но в миналото са отглеждани като работни кучета, първи помощници на рибарите. А това води до логичното предположение, че са издръжливи и могат да се справят с всяка дейност. Липсата на достатъчно упражнения (често и поради факта, че самото животно няма желание за тях) е главната причина за наднормено тегло при Нюфаундлендите. Те са предразположени към тазобедрена и лекетна дисплазия – две състояния, които могат да се влошат в следствие на затлъстяването. 

Мопсовете са друга от породите, за която мнозина смятат, че е добре да се отглеждат малко по-пухкави и пълнички. Отново – това не е така. Един Мопс с наднормено тегло може да се сблъска с някои изключително опасни рискове за здравето, особено предвид, че тези четириноги имат и проблеми като затруднено дишане и охлаждане поради късата им муцунка. 

дебело кучеСнимка: iStock

Знаем, че може да изглежда трудно да поддържате вашия Мопс във форма, но редовните упражнения и премерена диета ще свършат чудесна работа!

Представителите на тази активна порода, предназначена да бъде универсален помощник на човека в различни дейности, имат много енергия в запас. С голям апетит и понякога леко ленив нрав, не е чудно, че Ротвайлерите често са с наднормено тегло, а генетичното им предразположение към затлъстяване допълва картинката. И тъй като тези кучета действително обичат да бъдат активни – нямате извинение да допускате животното да не е във форма!

ротвайлерСнимка: iStock

 

Виж още