10 породи кучета с най-странните и забавни навици за сън

куче спи Снимка: iStock

К учетата, нашите верни и любящи спътници, притежават безброй странни и симпатични черти, сред които и навици за сън, които при някои от тях са повече от очарователни! Точно както хората имат своите разнообразни и уникални начини да се пренесат в страната на сънищата, така го правят и нашите космати другари. А това, погледнато от страни, може да бъде доста комично! 

Това, което отличава кучетата, е разнообразието в моделите на сън, често повлияно от специфичните за породата черти, енергийните нива и дори – историческия им произход. Предлагаме ви заедно да се потопим в света на 10 породи кучета, които имат някои от най-уникалните навици за сън. 

куче спиСнимка: iStock

Образът на хрътките, известни с невероятната си бързина и елегантност, е в абсолютен контраст, когато става въпрос за техните навици за сън. Тези кучета често заемат това, което нежно се нарича „позата на спящата хлебарка“ – лягат по гръб с крака, хаотично стърчащи във въздуха. 

Dogsandcats.bg

Тази особена поза не е просто демонстрация на тяхното отпуснато състояние, но помага за регулиране на телесната температура, позволявайки им да се охладят. Нещо повече. Грейхаундите, първоначално отглеждани за лов и състезания, са еволюирали, за да бъдат ефективни в пестенето на енергия, когато не са в активно преследване или движение. Склонността им да дремват дълбоко в поза, която привидно изглежда неудобна, е доказателство за тяхната адаптивност и уникални физиологични нужди.

куче спиСнимка: iStock

Ши Тцу, с тяхното царствено потекло като спътници на китайски кралски особи, имат навици на сън, които отразяват тяхното величествено минало. Тези кученца често предпочитат да дремват на високи места – било то плюшена възглавница или най-високата точка на дивана, символизирайки историческия им статус на компаньони на кралски особи и благородници. 

Техният стил на спане се характеризира със стегната, свита поза, често сгушени в някое уютно кътче, което предлага топлина и сигурност. Това предпочитание не само отразява нуждата им от комфорт и топлина, но и инстинктът им да се защитават, демонстрирайки смесица от тяхното аристократично възпитание и естествени кучешки инстинкти. 

куче спиСнимка: iStock

Булдозите са известни със силното си хъркане, пряк резултат от отличителната им брахицефална (плоска) структура на муцуната. Представителите на породата са склонни да спят проснати, често настрани или по корем, което може допълнително да влоши хъркането им. И въпреки че може да е забавно или понякога – досадно за стопаните им, този навик за сън е пряко свързан с техните физически характеристики, включително – стеснени ноздри и удължено меко небце. 

куче спиСнимка: iStock

Лабрадорите, една от най-популярните и обичани породи, са известни със своя лек, приспособим и непринуден характер, който се простира и до навиците им за сън. Тези енергични кучета са също толкова щастливи, когато спят на меко легло, колкото и да дремват директно на пода след дълъг ден на игри.

Лабрадорите често спят в различни пози – от свити на кълбо до напълно изпънати. А по време на най-дълбоката им дрямка, може да забележите потръпване на лапите и клепачите – знак, че дори и в състояние на пълен релакс, те си остават активни и игриви! 

куче спиСнимка: iStock

Боксерите са порода, която съчетава в себе си по уникален начин енергия и мързел, което е очевидно и в навиците им за сън. Известни със своя игрив и защитен характер, тези кучета често спят в поза, която им позволява да са в готовност да се впуснат в действие веднага. Можете да видите вашия Боксер да почива с леко повдигната глава или в полубдително положение, дори докато спи дълбоко. Този навик произтича от историческата им роля на работни кучета, при които бдителността е била от решаващо значение. 

куче спиСнимка: iStock

Въпреки внушителния си размер, Договете са известни като нежни гиганти. Черта, която се простира и до навиците им за сън. Те често търсят най-удобното и просторно място в дома, като често предпочитат да дремват на леглото на стопанина си. Техните най-чести пози за сън варират в широки граници – от проснати и заемащи възможно най-много място, до свити на неочаквано малка топка. 

куче спиСнимка: iStock

Санбернарите също са едни от гигантите сред кучетата, известни със своето спокойно и нежно поведение. Въпреки големия си размер, те често предпочитат да спят в непосредствена близост до членовете на човешкото си семейство, демонстрирайки своята защитна природа. Обикновено Санбернарите се отпускат напълно по време на сън, като заемат значително пространство – често изпънати по цялата дължина на голямото си тяло.

куче спиСнимка: iStock

Хъскитата, отглеждани за издръжливо теглене на шейни в суровите арктически условия, имат уникални навици на сън, запазени от техните преди. Известно е, че тези кучета спят свити на стегната топка, с опашки, покриващи носовете им. Тази поза им позволява да запазят максимално телесната си топлина и да предпазят крайниците си от ниските температури. Инстинкт, който Хъскитата са запазили и до днес.

куче спиСнимка: iStock

Дакелите, с техните удължени тела и къси крака, имат навици на сън, които отговарят на тяхната уникална физика. Те често търсят най-удобното място, понякога – заравяйки се в одеяла, или се свиват удобно в леглото си. Предпочитанието им към уютни, напомнящи дупка или хралупа, затворени пространства е не само търсене на комфорт. То е и защитна мярка, насочена да предпазва уязвимия им гръбнак. Истинктивно поведение, комбинирано с търсене на максимално удобна поза за сладка дрямка. 

куче спиСнимка: iStock

Бигълите, известни с острото си обоняние и способност за проследяване, имат навици на сън, които отразяват тяхната социална и ориентирана към глутницата природа. Тези четириноги предпочитат да спят на групи, често притиснати едно в друго. Търсенето на близост е насочено и спрямо членовете на човешкото им семейство. 

Бигълите обичат да дремват около стопаните си, а търсенето на допир и близък физически контакт по време на сън не само отразява техния манталитет, но и привързания им, приятелски нрав. Характеристики, които ги правят идеални спътници за семейства. 

куче спиСнимка: iStock

 

Виж още