10 породи кучета с уникална козина (СНИМКИ)

пули Снимка: iStock

П овечето хора са запознати с основните видове кучешки палта – дълги и къси. Но знаете ли, че някои четириноги имат къдрава козина? Или вълнообразна? А какво ще кажете за това: има кучета, чиято козина е на масури, които не спират да растат през целия им живот?

Заинтригувахме ли ви? Е, нека тогава заедно разгледаме 10 от породите с най-уникални и разпознаваеми палта, които някога сте виждали!

Староанглийската овчарка се разпознава веднага по дългата си, пухкава козина и уникалната сиво-бяла украска. Често представителите на породата биват оприличавани на мечета или панди. И колкото и странно да е, палтенцата им линеят само, когато ги четкат. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Пули е унгарска пастирска порода с дълга козина, резултат от контролиран процес на сплъстяване – търсен и желан ефект от ентусиастите и почитателите й. Въпреки че за по-лесна поддържка палтото им може да бъде подстригвано, много хора се възхищават на процеса, който е необходим за създаването на тези тънки, подобни на въже шнурове.

пулиСнимка: iStock

Тай риджбекът е една от породите кучета, чиято козина се отличава с една ивица, разположена на гърба, чиито косми растат в обратната посока. Древна порода, която се среща сравнително рядко извън пределите на родината си. 

кучеСнимка: iStock

Името на тези ретривъри казва всичко – това са кучета с къдрава козина. Отглеждани в Англия за извличане на пернат дивеч, породата е много активна – както на сушата, така и във водата. 

пулиСнимка: iStock

Бедлингтoн териерът първоначално е бил отглеждан за борба срещу вредителите в мините, макар и външният му вид да напомня по-скоро на агне, отколкото на ловно куче. Породата има прякора „мъхест териер“, тъй като мнозина смятат, че козината им силно прилича на мъх. 

бедлингтон териериСнимка: iStock

Можете да откриете представителите на породата както без косми, така и с козина – на определени места по тялото. Но тя не е обикновена, а дълга, много мека и копринена при допир. Дори и да се състои в 2-3 косъма. 

китайско качулато кучеСнимка: iStock

Китайският Шар Пей има уникална козина, тъй като тя е почти подобна на конска. Груба и твърда, всъщност тя може дори да ви подразни при допир. Въпреки че някои са по-меки от други, кожухчетата на тези четириноги са относително груби. 

кучеСнимка: iStock

Подобно на Тай риджбека, и Родезийският се отличава с ивица косми на гърба си, растяща в посока, обратна на останалата част на козината му. Големи и мощни кучета, риджбеците са отглеждани първоначално за лов на диви прасета и лъвове в Африка. 

Родезийски риджбекСнимка: iStock

Муди е дребна пастирска порода кучета от Унгария. Те имат дълга, вълниста козина, която може да е различни цветове. Особено впечатляващи са представителите на породата с шарка мерл. Муди е универсална порода, чиито представители се отличават с постиженията си в различни аджилити спортове и състезания за ловкост. 

мудиСнимка: iStock

Официалното куче на щата Луизияна, козината на Леопардовата Катахула варира в различни цветове и шарки. От плътни цветове, през тигрови, до леопардови петна, кожухчетата на тези кучета действително имат уникалните си характеристики и придават отличителния външен вид на породата. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още