10 сладки факти за малките кученца

кученца Снимка: pixabay.com

В сички обичаме кученца, нали? Със сигурност е почти невъзможно за всеки любител на четириноги да не се умили при вида на едно пухкаво, сладко и леко непохватно кутре. Да, малките ни домашни любимци са просто очарователни, в това спор няма! За да допълним тази мила представа, събрахме за вас 10 сладки факта за кученцата, които си струва да прочетете! Гарантираме ви, че щом стигнете до края, на лицето ви ще се е появила усмивка!

  • Те се раждат безпомощни

Да, може би предполагате, че малките кученца имат нужда от специални грижи, непосредствено след раждането си (все пак те са бебета, нали!). Но знаете ли, че четириногите се раждат глухи и слепи, дори без зъби? Дори известното кучешко обоняние не е активно, а ушите и очите на новородените са затворени при това някъде до 10-ия ден. 

кученцаСнимка: iStock

  • Първото сетиво, което се развива, е докосването

Родени без повечето от сетивата им да са напълно развити, първото усещане, което кученцата имат, е това при допир. Почти от момента, в който се родят, майката започва да ги ближе и побутва, стимулирайки усещанията им. За това докосването продължава да бъде важно за домашните ни любимци през целия им живот.

Dogsandcats.bg

кученцаСнимка: iStock

  • Кученцата могат да бъдат близнаци

Често всяко кученце в едно котило е различно за себе си и генетично уникално. Но знаете ли, че е възможно между тях да има и близнаци? Първият потвърден случай за това е регистриран в Южна Африка през 2016 г., като двете кутрета са дошли на бял свят след цезарово сечение. Въпреки че е възможно да има и други непотвърдени случаи на генетично идентични кучешки близнаци, това е първият официално оповестен такъв.

  • Имат млечни зъби

Друг любопитен факт за кученцата е, че те губят първия си комплект зъби (нека ги наречем бебешки) на около 4-месечна възраст, заменяйки ги със зъби на възрастни. 

кученцаСнимка: pixabay.com

  • Цветът на козината им може да се промени, докато растат

Подобно на човешката коса, цветът на козината на кученцата също може да се промени, когато остареят. Цветните петна могат да са с различна форма и шарка, а в каква гама ще е тя – зависи от породата на животното. Далматинците, например, се раждат без петна и се сдобиват с тях някъде между втората и третата седмица от живота си. 

  • Ежедневно се раждат повече кученца, отколкото бебета

Друг интересен факт е, че броят на малките кученца, които се раждат всеки ден, драстично изпреварва този на човешките бебета. За справка, приблизително 1,2 милиона кутрета в световен мащаб на около 3600 хиляди бебета (данните са на Purina.co.uk). Това е приблизително 3 пъти повече кученца в сравнение с хората.

кученцаСнимка: pixabay.com

  • В идеалния случай всички трябва да удвоят теглото си при раждане след първата седмица

Ако домашният ви любимец наддава правилно и расте здрав и силен, в идеалния случай то ще удвои теглото си от раждането още през първата седмица от живота си.

  • На една година се смятат за възрастни

Кученцата официално се считат за възрастни, когато достигнат една година, въпреки че възрастта, на която са вече „зрели“, варира спрямо породата им. Дребосъците като Чихуахуа, например, стават физически зрели на около 9 или 10 месеца, докато по-едрите им събратя като Немския дог може да им отнеме до две години.

кученцаСнимка: iStock

  • Най-голямото регистрирано котило е от 24 кученца

Един от почти невероятните факти за кученцата е записан в Книгата на световните рекорди на Гинес. Родени в Обединеното кралство през 2004 г. от Неаполитански мастиф на име Тия, 24-те малки са се появили след цезарово сечение. За съжаление, едно от тях умира още при раждането, а три други – през първата седмица.

  • Кученцата могат да се родят зелени

Изглежда невероятно, но е истина... Кученцата могат да се родят зелени! Въпреки че това не е перманентен цвят и избледнява след няколко седмици, има няколко регистрирани случая на кутрета със светла окраска, родени с изненадващо зелен цвят. 

кученцаСнимка: iStock

Ветеринарите смятат, че необичайният цвят най-вероятно се дължи на зелен жлъчен пигмент, който се намира в плацентата на кучето и се смесва с амниотичната течност.

Вижте още: 

Кога кученцата сменят бебешките зъби

5 малки кучета, които са и чудесни пазачи

Виж още