9 възможни причини защо кучето ви се облизва

куче ближе пода Снимка: iStock

К огато забележим, че кучето ни се облизва, често сме склонни да пренебрегваме това действие, освен ако действието не се превърне в прекомерно. Често свързваме поведението на облизване повече с котки, но истината е, че до голяма степен то е характерно и за четириногите ни другари. И заслужава известно внимание, с оглед на многобройните ползи, произтичащи от тази проста практика. 

Защо кучетата се облизват?

Зад поведението на облизване на кучетата има няколко основни мотивации. Предлагаме ви да разгледаме заедно 9 от тях. 

  • Поддържане на козината

Когато кучетата се облизват, често това е насочено към поддръжка на козината им в оптимална форма.  Здравата козина при кучетата трябва да има естествен блясък, което ни подсказва, че тя е достатъчно овлажнена до степен да отразява светлината. Тя трябва да е чиста, без миризма и не бива да има плешиви петна. Добре балансираната диета, доброто здраве и редовните груминг грижи като четкане и къпане са основни за поддържане на кожухчето на питомеца ви в оптимално добър вид. И докато домашният ви любимец пряко зависи от вас, за да бъде сресан, когато той се ближе, езикът му идва вид четка, която му помага да премахне мръсотията и остатъците. Облизването помага и за стимулиране на отделянето на естествени масла, което също допринася за доброто здраве на козината на животното.

куче облизваСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Почистване на рани

Различни проучвания са установили, че кучешката слюнка съдържа специални протеини, които играят важна роля за намаляване на възпаленията и убиване или инхибиране на растежа на определени бактерии. Тя има и антибактериални, противогъбични и антивирусни ефекти, които подпомагат заздравяването на рани. Може би за това косматите ни другари са толкова съсредоточени да ближат раните си! 

куче облизваСнимка: iStock

  • Премахване на излишните косми

Освен че стимулира отделянето на масла от козината и евентуално помага при заздравяването на рани, облизването е от полза и за премахване на излишните косъмчета. Два пъти годишно четириногите преминават през период на обилно линеене. Когато това се случи, излишните косми могат да се заплетат в козината, което да доведе до сплъстявания. Щателното облизване позволява на четириногите да отстранят тези мъртви косъмчета и така да поддържат козината си в най-добрата й форма. 

куче ближе въздухаСнимка: iStock

  • Освобождаване от стреса

Кучетата могат да се облизват и като начин да се справят със стреса. Терминът „изместващо поведение“ се прилага за обозначаване на дейности, които кучетата използват и които често изглеждат извън контекста. Например, четириного, което е тормозено от дете, може да получи внезапен „сърбеж“ и да започне да се чеше и ближе. В този случай жестът е недвусмислен – животното се облизва, за да намали напрежението.

  • Поради скука

Кучетата могат да се облизват и като вид развлечение. Или казано с други думи – когато на животното му е скучно и няма какво да прави, то може да се ближе, за да се пребори със скуката. 

куче ближе подаСнимка: iStock

  • Търсене на внимание

Кучета, които жадуват за внимание и бързо се отегчават, понякога може нарочно да се облизват с надеждата стопаните им да ги забележат. 

  • Нощен ритуал

За някои кучета облизването може да бъде вид ритуал. Много собственици на четириноги се срещат с тази форма на нощно облизване, особено ако споделяте спалнята с домашния си любимец. 

  • Потенциални медицински проблеми

Поведението на облизване понякога може да е свързано и с определени медицински проблеми. Ако наблюдавате питомеца си внимателно, то можете да заключите кои части на тялото го притесняват и да насочите вниманието си в тази посока. 

  • Натрапчиво поведение

Понякога, когато кучетата се облизват прекомерно, може да се касае за компулсивно разстройство. Този термин обеднява всички повтарящи се поведения, които се наблюдават при силно напрегнати или постоянно тревожни кучета. 

Има различни форми на компулсивно облизване при кучета, като една от най-честите - психогенната алопеция води до поява на плешиви петна в следствие на продължителна фиксация в дадена област. 

куче ближе подаСнимка: iStock

Вижте още:

3 неща, които кучето ви предпочита да не правите

10 неща, които ще направят кучето ви щастливо

Виж още