3 неща, с които смущавате кучето си

куче човек Снимка: iStock

К учето ви понякога може да ви дразни, но познайте какво… вие също правите неща, които не допадат съвсем на домашния ви любимец! Ето някои често срещани начини, как хората се опитват да накарат домашните си любимци да бъдат такива, каквито не са. 

куче човекСнимка: iStock

  • Липса на дисциплина и структура

За кучетата е нормално и естествено да живеят в определена йерархия. Те инстинктивно желаят и разбират рутината, дисциплината и структурата, която организираният ден им носи. Хората обаче, невинаги работим по този начин. Макар и ежедневието ни да е хаотично обаче, необходимо е да положим усилия, за да предоставим на нашите космати другари необходимия график, да очертаем граници, на които животното може да разчита. 

Домашният ви любимец обича да знае къде се намира в семейната йерархия (в конкретния случай – под хората в домакинството с) и иска да може да разчита на вас. Което, на неговия език, значи: да се опитвате всеки да поддържате график за хранене, да имате предвидимо и последователно време за разходки, игри и редовни упражнения.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Поставяне на стойност на нещата

Кучетата разбират стойността на ресурсите, но за тях ценните неща са храната и подслона. Те никога няма да проумеят защо сте толкова ядосани, че са унищожили новия ви чифт ботуши. Нито защо сте разстроени, че на дъното на скъпата ви чанта има дупка. Не се опитвайте да поставите своята ценностна система върху питомеца си – това просто няма да сработи. Вместо това, направете усилие да вникнете в начина, по който той/тя вижда живота. Защото при домашните любимци нещата са далеч по-прости: обувки, възглавници и коледни ехли – всичко това са просто „неща“ за тях. Не наказвайте кучето си само, защото не цени вещите подобно на вас самите. Ако даден предмет е от особено значение за вас, просто го поставете на място, недостъпно за косматия си другар. Но не очаквайте, че той знае това и няма да го повреди, ако се озове в лапите му. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

  • Очаквате кучето ви да се сприятели с всички четириноги, които вие познавате

Чудесно е, че имате приятели с домашни любимци. Но да очаквате, че това автоматично означава, че вашето куче ще се сприятели с техните питомци… Е, нека кажем, че просто нещата не работят така. 

Четириногите ни другари със сигурност разбират стойността на координацията и работата в екип, но те гледат на нас като на своя глутница, която не включва кучето на най-добрия ви приятел, например. За това, ако домашният ви любимец не си играе или не подхожда съвсем приятелски към куче, с което ви се иска да се сприятелят, не бързайте да се разочаровате. Дайте на животното пространство и се съобразете с желанията му – в името на всеобщата безопасност. Опитайте постепенно да сприятелите двете четириноги и ако не сработи се примирете, че някои кучета просто никога не стават приятели. И виновни за това няма.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

5 грешки при пътуване с куче, които да избягвате

Виж още