4 причини защо кучето ви се лигави повече при пътуване с кола

куче пътуване кола Снимка: iStock

М ного кучета се лигавят, като това се е превърнало в отличителна черта за някои породи като Английски булдог, Санбернар, Немски дог и други. Много собственици обаче споделят, че слюноотделянето на питомеца им става много по-интензивно, когато се вози в кола. Това обикновено се дължи на факта, че животното е развълнувано, но е възможно и возенето да не му понася. 

кучеСнимка: iStock

Ако и вие сте установили, че кучето ви се лигави повече от обикновено по време на пътуване с кола, то предлагаме ви заедно да разгледаме 4 възможни причини защо се случва това. 

  • Непоносимост при пътуване

Една от основните причини за прекомерното лигавене по време на пътуване с кола е, че някои кучета не се чувстват добре. Четириногите могат да изпитват дискомфорт и гадене, когато се возят в движещо се превозно средство, а гаденето причинява лигавене.

Dogsandcats.bg

Има лекарства, специално предназначени за облекчаване на прилошаването на кучетата. Можете да обсъдите това с ветеринарния си лекар. Ако на питомеца ви не му понася возенето в кола, най-добре е да пътувате на празен стомах, което означава да не му давате да яде между 4 до 6 часа преди това. 

Затъмняването на страничните прозорци също може да помогне да го принудите да гледа напред. Поддържането на колата хладна и наличието на някоя от любимите играчки или дреха, ще помогне на питомеца ви да се чувства по-комфортно. 

кучеСнимка: iStock

  • Безпокойство и стрес

Кучетата са създания на навика и промяната в рутината им може да отключи стрес и безпокойство. Пътуването с кола може да бъде плашещо за някои четириноги, особено ако го свързват с неприятни преживявания като посещение при ветеринарен лекар или ако не са свикнали да се возят. Сред признаците на стрес, които можете да забележите, са треперене, задъхване и треперене. 

куче колаСнимка: iStock

  • Вълнение

Една от най-вероятните причини за прекомерното лигавене в колата е вълнението. Много кучета стават твърде ентусиазирани при возене в автомобил, а тялото им може да реагира като произвежда повече слюнка, което води до прекомерно лигавене. 

Ако кучето ви е развълнувано от пътуването с кола, то вероятно ще забележите енергично махане с опашка, а животното ще се движи от прозорец на прозорец, опитвайки се да види всичко.

куче вятърСнимка: iStock

  • Прегряване

За съжаление, високите температури, които могат да възникнат в превозното средство, могат да доведат до прегряване и топлинно изтощение. Това може да причини повишено слюноотделяне.

 

 

 

Виж още