4 принципа за отглеждане на социално кученце

кученце Снимка: iStock

О тнема известно време и усилия, за да огледате щастливо, социално и дружелюбно кученце. Има обаче 4 принципа, които стоят в основата всичко и които ще дадат тласък на процеса, пишат от Американския киноложки клуб, цитирани от Dogtime.

кученцеСнимка: iStock

Първо, нека отделим фактите от измислиците и неверните твърдения, когато става въпрос за обучение на кученца.

Митове срещу реалност

Мит: Кученцата са сладки малко топчици с обич, които магически разбират какво се иска от тях, следват ви с охота наоколо, занимават се тихо със „своите си неща“, докато вие работите от вкъщи. И, да не пропуснем, разбира се – автоматично знаят кога да седнат и да станат, когато са на обществено място. С една дума – надарени с изключителна интуиция още от 3-тия си месец!

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Реалността: Малките кученца са неконтролируеми и непредвидими животинки, способни на големи поразии и разрушения, шумни и готови на всичко, за да привлекат вниманието ви, често – с реактивно поведение на каишка, без значение къде и пред кого се намират.

За щастие, фазата на реалността при малките кученца е временна.  С някои съвсем прости насоки от експерти и последователно обучение у дома, малките кученца могат да се превърнат в мечтания от мнозина спътник. Или иначе казано – във всичко онова, което сте искали и за което сте мечтали, когато сте отворили дома (и сърцето си!) за домашен любимец. 

малко кученцеСнимка: iStock

4 принципа за успешна социализация на малките кученца

  • С малки крачки към прогреса

Не бързайте. Правете малки стъпки, когато тренирате кученце. Не се страхувайте да правите много повторения, ако се налага – да се върнете назад и да повторите. 

  • Положителен нюанс във всичко

Направете обучението забавно, така че домашният ви любимец да заобича заниманията с вас. Не пестете похвалите, лакомствата и поощренията. 

  • Надграждайте върху естественото поведение

Кучетата обичат да душат, ловуват, следват миризми, гонят и тн. Създавайте игри, които да стимулират и подхранват тези естествени желания на косматия ви другар, но в под вашия контрол. 

  • Документирайте

Водете си записки за нещата, над които работите, и редовно ги преглеждайте, за да отчетете в кои области имате напредък и къде има нужда да отделите повече внимание. 

малко кученцеСнимка: iStock

Всичко това не звучи никак сложно, нали? Като същевременно, това е една добра основа, върху която да стъпите. Да, отнема време и усилия, за да отгледате добре възпитан, космат член на семейството си, но знайте, че вашето мъниче не иска нищо повече от това да си взаимодейства с вас – без значение дали е в тренировъчна сесия или игрова. Така че – възползвайте се, докато този интерес към всичко ново е така жив!

Виж още