5 неща, които собствениците на кученца не бива да правят

кученце Снимка: iStock

К огато вземете у дома кученце, със сигурност се чуете много съвети – от съседи, семейство, приятели и дори – често от приказливия собственик на някое от четириногите в близкия парк. Някои са на място, а други – освен непотърсени, са и крайно ненужни. А в крайния случай – абсолютно непрепоръчителни. 

Първите седмици, които ще прекарате с новия си пухкав приятел са изключително важни и дори, не би било пресилено да ги наречем – критични. За това е важно да съумеете да филтрирате тези напътствия, за да направите това, което е най-доброто за самото животно и за връзката помежду ви. 

кученцеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да обърнем внимание на пет неща, които като собственици на малко кученце е по-добре да не правите. Сами ще прочетете по-долу защо.

Не бива да:

  • Пропускате социализацията

Първите три месеца от живота на кученцето ви имат съществено влияние относно това колко добре ще се приспособи към новата среда и как ще възприема всички неща, които му се случват в бъдеще. Животно, което е правилно социализирано, ще се чувства удобно с почти всичко, с което светът го срещне. И обратното – ако пропуснете този ключов момент, на четириногото ви приятелче ще му липсва увереност, може да се плаши лесно или да бъде твърде недоверчиво.

Социализацията на малко кученце не се отнася само до срещи с нови хора и други домашни любимци, въпреки че това е от първостепенно значение. Означава също и да се опитате да го запознаете с възможно най-много нови преживявания, като оставите у него положителни асоциации, свързани с тях. Това може да включва наглед рутинни неща като изкачване или слизане по стълби, дъжд или звукът от прахосмукачката.

кученцеСнимка: iStock

Номерът е да направите всички тези непознати за животното неща – прекрасни в неговите очи. Никога не го насилвайте да навлиза в ситуация, която намира за плашеща. Защото само едно лошо преживяване може да обезсмисли цялата ви упорита работа. 

  • Давате много свобода твърде скоро

Ако разрешите на вашето кученце свободно да се скита из дома ви, особено – докато вие сте навън, може да има негативни последици, свързани със здравето и досегашното му обучение. 

През първите месеци от съвместния ви живот – стремете се винаги да наблюдавате кученцето. По-лесно и безопасно е да предотвратите проблемното поведение, отколкото да се налага да го коригирате на по-късен етап. Спокойно можете да дадете на четириногото свобода без надзор едва тогава, когато поведението му е под контрол, научило се е да върши нуждите си навън и е развило подходящи навици. 

кученцеСнимка: iStock

  • Бъдете непоследователни

Рутината действа успокояващо за кучетата ни. Те обичат да знаят кога да очакват, че ще хапнат, кога е разходката, времето за дрямка или за игра… Установеният график намалява стреса и объркването у домашните ни любимци. Освен това, рутината помага и за по-лесното привикване на животното да се изхожда навън, тъй като редовното хранене води до предвидими почивки за тоалетна.

Постарайте се да разработите график, който отговаря на вашия начин на живот и нуждите на домашния ви любимец. Придържайки се към него ще зарадвате кученцето си и ще сведете до минимум проблемното поведение, свързано със стреса. 

кученцеСнимка: iStock

  •  Чакате твърде дълго, преди да започнете обучението

Няма точно определена възраст за започване на обучението на вашия домашен любимец. Още от първия ден с вас, когато се приберете заедно у дома, животното вече е способно да учи нови неща. Въпреки това, възможно е да сте толкова фокусирани върху изграждането на хигиенните му навици, че да пренебрегнете останалата част от обучението му, най-вече командите, свързани с подчинението и контрола. В крайна сметка – лудориите на четириногото са толкова забавни, нали? Има време, няма нужда от сега да се тревожите за основните умения, си казвате вие.

Е, тези очарователни лудории бързо ще се превърнат в непослушно поведение, когато кученцето ви достигне юношеска възраст. Лекото гризване на пръста ви, което толкова ви забавлява сега, може да се превърне в опасно ухапване в бъдеще. За това е важно да започнете да обучавате кученцето на основни маниери още в първите седмици от живота ви заедно. „Седни!“ или „Стой!“  са все команди, които ще са от полза за безопасността на кутрето, а положителните методи на обучение ще му осигурят умствена стимулация. Ранната дресура има още един плюс – ще възпита у кутрето умението да се фокусира върху вас, а не да се разсейва от околната среда. А това ще подобри връзката на доверие помежду ви. 

кученцеСнимка: iStock

  • Използвате груби методи

Положителното подсилване, което представлява насърчаване на желаното поведение не бива да се тълкува като оставяне на кученцето да прави каквото си иска. Без правила и граници четириногите често демонстрират най-лошите черти от кучешкия си нрав – дъвчене, лай, скимтене...

кученцеСнимка: iStock

Не е нужно да използвате твърде драстично или груби методи, за да научите кучето си как искате да се държи. Всъщност, в повечето случаи това има по-скоро обратен ефект. Специалистите са единодушни – вместо да се фокусирате върху това, което вашето кученце е направило неправилно, съсредоточете се върху това, което то прави по начин, който искате от него. Дайте на животното алтернатива на проблемното поведение и го научете, че ако избере нея, ще бъде възнаградено. 

 

Вижте още:  

6 неща, които малките кученца не разбират

Кога кученцата сменят бебешките зъби

 

 

 

 

 

 

Виж още