5 причини да говорите с кучето си всеки ден

куче човек Снимка: iStock

Р азговорите с кучето ни може и да са едностранни, но повечето от нас не се нуждаят от словесен отговор, за да се „разберем“ с косматия си другар. Без значение колко глупаво си мислите, че звучите отстрани, в това да общувате с питомеца си, докато сте на разходка, гушкате се на дивана или приготвяте вечеря, има някои ползи, за които вероятно не знаете.  

Да, не е изключено съседите да ви помислят за луди. Но ако имат собствен домашен любимец, бъдете сигурни, че и те вероятно го правят! Всъщност, въпреки че не всеки собственик ще го признае, повечето стопани на четириноги намират за съвсем естествено да комуникират вербално с кучето си. 

куче човекСнимка: iStock

Ако това се отнася и за вас, продължавайте в същия дух! А ако се колебаете как да започнете разговора, ето няколко причини, поради които ежедневните диалози с косматия ви другар са важни.

Dogsandcats.bg
  • Говоренето подобрява връзката ви

Потенциалът за връзка, основана на взаимна обич и уважение, е една от основните причини хората да си взимат домашен любимец на първо място. Някои кучета отварят сърцата си след първото разтриване на коремчето – това е факт. Истинската, трайна връзка обаче, отнема време и усилия. Вашият домашен любимец трябва да се чувства спокойно и комфортно с вас, а да чува всеки ден гласа ви ускорява този процес. 

куче човекСнимка: iStock

  • Човешката реч може да бъде интересна за кучетата

Ако размишлявате колко ужасен е шефът ви, има голям шанс кучето ви почти да не обръща внимание на това, което казвате. Гласът ви вероятно е просто познато звучащо жужене на фонов шум. Животното ще започне да ви слуша активно само, ако долови дума, която разпознава. Добре е да разказвате на домашния любимец за деня си, но още по-добре е да говорите с него за неща, които той може да навърже и разбере. Помнете – макар косматите ни другари да не говорят един и същи език с нас, те са се научили как да откриват в речта ни онези елементи, които са свързани с тях. А според последни проучвания – те обичат да ни слушат!

Изследователи от Университета в Йорк в Обединеното кралство наскоро публикуваха проучване относно това как кучетата реагират на човешката реч. Целта на учените била да разберат дали четириногите могат да направят разликата между човешкия и кучешкия език. За да установят това, те правят експеримент, при който хората трябвало да говорят на кучетата с различни тонове и на различни теми. Те тествали както „нормалния“ тон на гласа, така и по-високия тембър, който ние, хората, използваме, когато говорим на бебета и домашни любимци. Измерени са и реакциите на животните спрямо непознати за тях думи, както и щом чуят фрази като „Хайде на разходка!“ и „Ти си толкова добро момче!“

куче човекСнимка: iStock

Изводите, които учените са направили са, че четириногите им събеседници са най-заинтересовани, когато говорещият използва думи, свързани с кучето. Четириногите остават активно ангажирани в слушането тогава, когато смятат, че разговорът е пряко свързан с тях. Така че, ако наистина искате да ангажирате ума на питомеца си, редовното общуване с него с думи, които разбира, е добър начин да го направите.

  • Полезно е за човешкото здраве

Домашният ви любимец ще ви обърне най-голямо внимание, ако използвате думи, които разбира. Но тези разговори не са полезни само за животното. Всъщност, макар и едностранчив, диалогът с косматия ви другар е начин да изложите проблемите си наяве. Вашият домашен любимец не трябва да отговаря, от него не се изисква да предлага съвети, за да ви помогне да преодолеете трудна ситуация. За самите вас е полезно просто да изкажете на глас всичко, което ви тревожи и то – през абсолютно неосъждаща ви публика. Това ви помага да погледнете обективно на дадена ситуация, да обмислите фактите и в ума ви да се избистри решението.  

куче човекСнимка: iStock

Всъщност, разговорът с кучета е техника, която много терапевти и психолози използват, когато трябва да помагат на хората да се справят с трудни ситуации и да управляват решаването на конфликти. Децата също често се чувстват по-удобно да адресират историите си към куче, отколкото към възрастен. Същото се отнася и за хората, които са имали травматични преживявания -  те намира утеха в уменията на животното да слуша.

  • Кучетата се учат чрез повторение

Вие и кучето ви може и да не говорите на един език, но четириногите са експерти лингвисти. Не ни вярвате? Истината е, че косматите ни спътници са се научили да се адаптират към живота с хората, а голяма част от това е свързано с изучаването на нашия език. Да, четириногите може и да не разбират неща като структура на изреченията и граматика, но лесно могат да уловят лексиката. 

куче човекСнимка: iStock

Доказателство за това е Бордър колито Чейзър, което разбира над 1000 думи и дори реагира с различен лай на прости изречения. Чейзър е известен умник, но всяко четириного има умствения капацитет да научи определен списък от човешки думи. Сред най-разпознаваемите от тях, които са изрично научени, са „седни“ и „стани“, разбира се. А има и думи, които кучетата учат сами, като „топка“, „лакомство“ или „къпане“. Без значение в коя категория попада думата, ключът към разбирането й от страна на кучето е повторението. Домашният ви любимец е научил „седни“ само, защото сте го казвали отново и отново по време на обучението. А „лакомство“ е това, което казвате, преди да му дадете онова вкусно нещо, което иначе държите в кутия в шкафа. 

Слушайки ви, вашият домашен любимец постепенно започва да улавя думите, които казвате по-често. А това води до по-добро разбиране на вашия език и респективно – подобрява комуникацията помежду ви. 

  • Не всичко е в говоримия език

Думите са само малка част от комуникацията. Когато говорите с приятел, вие нанизвате думи в изречения, но също използвате тон и език на тялото, за да изразите мнението си. Лицето ви придобива специфични изражения, които отразяват настроението ви, махате с ръце, за да подчертаете и акцентирате, а тонът на гласа ви е по-красноречив от думите, които изричате.

куче човекСнимка: iStock

Ученето на лексиката е много работа за кучетата, но те улавят емоционалните сигнали далеч по-лесно. Четириногите могат да разберат в какво настроение сте само, като наблюдават лицето ви, докато говорите, и слушат леките промени във височината на гласа ви. 

С времето питомецът ви се учи да разпознава нюансите между езика на тялото ви, които се различават от неговите собствени. И всичко това ще доведе до по-доброто ви разбиране и комуникация. 

В заключение, следващият път, когато вашият съсед ви хване да водите ентусиазиран разговор с домашния ви любимец, запознайте го с някой от гореизброените факти. Защото, независимо дали споделяте на кученцето си за плановете си за вечеря или навлизате в подробности колко тежък ден сте имали, разговорите са важна част от деня на косматия ви другар. 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да заравят неща

Как поведението на кучето се променя с възрастта

Виж още