5 причини защо кучетата имат нужда от рутина

куче рутина Снимка: iStock

В ие сте създание на навика? Може би се храните всеки ден по едно и също време? Или имате определени часове от деня, които посвещавате на хобитата си като спорт, четене на книга или гледане на филм? А дали не предпочитате да вършите домакинските си задължения в един и същи ден от седмицата, например? 

Установената рутина ни помага да организираме времето си и да сме в крак със света около нас – това е безспорно. Но замисляте ли се, че ние не сме единствените, които могат да се възползват от нея? Домашните ни любимци също се чувстват най-добре, ако имат график. Те са най-щастливи, когато няма нужда да се тревожат какво следва и могат да предвидят как ще премине денят им. 

куче рутинаСнимка: iStock

Понякога може да се окаже известно предизвикателство да създадем рутина, която да работи както за нас, така и за кучето ни, но определено усилието си заслужава. Нека заедно се потопим в това защо е толкова важно да имаме настроен график, около който да структурираме ежедневието на питомеца си.

Dogsandcats.bg

5 причини защо кучетата се нуждаят от ежедневна рутина

 • Намаляване на тревожността

Кучетата обичат да знаят, че основните им нужди, свързани с безопасността и оцеляването, ще бъдат задоволени. Когато всеки ден ги очаква нещо ново, това ги кара да се питат дали това действително ще се случи. Което, от своя страна, може да доведе до поява на безпокойство. 

При наличие на установена рутина домашният ви любимец ще знае какво следва. Той ще очаква разходката и закуската си сутрин, ще знае, че следобед ще си поиграте малко с него, ще има кратка тренировъчна сесия, а вечерта – отново хранене и разходка. Ставайки и лягайки си с усещането, че няма защо да се тревожи за прехраната, подслонът, безопасността и другите си основни нужди, кучето ви няма защо да се чувства стресирано. 

ПинчерСнимка: iStock

 • Обучението става по-лесно и по-ефективно

Създаването на рутина е ключът към успеха при изграждането на хигиенни навици. Последователността тук ще помогне на домашния ви любимец да разбере кога и къде е приемливо да се облекчи. Също така, доста по-вероятно е питомецът ви да „стиска“, ако знае, че скоро ще дойде определеното време за разходка, което предотвратява нежелани инциденти. 

 • Рутината помага за поддържане на здравословно тегло

Режимите на хранене и упражнения помагат за поддържане на здравословното тегло на домашния ви любимец. Равномерното разпределение на времето и количествата при хранене през целия ден може да намали просенето и да предотврати преяждането.

ШнауцерСнимка: iStock

Превръщането на упражненията в част от вашето ежедневие помага за физическото и психическото здраве на кучето ви. 

 • Рутината като ключ за успех в дресурата

Последователността е ключова, когато става дума за обучение от всякакъв вид. Има няколко основни компонента на рутинното обучение: 

 • Постоянно време/продължителност на тренировъчните сесии (когато е възможно);
 • Използване на едни и същи сигнали и вербални знаци
 • Използване на подобни думи и маркери

Освен това, далеч по-вероятно е кучето ви да се съсредоточи и концентрира върху тренировката, ако това е очаквана част от деня му, а не спонтанна изненада. 

куче рутинаСнимка: iStock

 • Животът е по-лесен, когато имаме график!

Нека не забравяме, че рутината – нашата и на домашния ни любимец, е от полза за всички в едно домакинство. Например, задаването на график за сън може не само да добави предвидимост към деня ви, но също и да попречи на косматия ви другар да се събуди твърде рано. А това да наруши не само неговата почивка, но и вашата. 

Как да установите ежедневна рутина за кучето си

Може да отнеме известно време и да е необходима упорита работа, но с тези няколко съвета можете да създадете успешна рутина, която да работи и за вас, и за домашния ви любимец. 

 • Никога не е късно

Има често срещано погрешно схващане, че ако сте пропуснали първите месеци от живота на кученцето си, то възможността да създадете рутина е отминала. Истината е, че това просто не е вярно – можете да зададете график на домашния си любимец по всяко време. Най-важното е да започнете възможно най-скоро.

куче рутинаСнимка: iStock

 • Правете промените постепенно

Правенето на малки, постоянни промени в течение на дни или седмици е много по-малко вероятно да обърка домашния ви любимец. Например, ако искате да преместите часа за разходка на кучето си, излизайте малко по-рано всеки ден, докато достигнете желаното от вас време. 

Колкото по-плавен е преходът, толкова по-вероятно е питомецът ви да се адаптира добре към промяната, да я приеме и да се почувства комфортно с нея. 

 • Бъдете последователни, но гъвкави

Целият смисъл от съществуването на определена рутина е да се открие и поддържа определена последователност. Реалността в живота обаче е такава, че нещата невинаги вървят по план. За това е важно да бъдете гъвкави и ако се наложи – да промените и напаснете графика си в определен ден. Просто се опитайте да включите всички елементи – хранене, разходка, излизане за тоалетна, обучение и тн.), така че домашният ви любимец да знае, че всичките му нужди ще бъдат удовлетворени, дори и в леко разместен ред.

куче рутинаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо е важно да тренираме кучето си

Как да привикнем кучето към каишка

 

Виж още