5 причини защо кучетата вият, включително и по сирени

куче вие Снимка: iStock

К учетата са известни със своя характерен лай и вой. Ако домашният ви любимец често обича да отмята глава назад и да вие, то може би се чудите какво съобщение се опитва да ви изпрати? Въпреки че често воят на четириногите има свойството да звучи тъжно или прочувствено, кучетата вият главно, за да общуват на дълги разстояния, да маркират територия, като израз на самота или за да ви кажат, че не се чувстват добре. Освен това, повечето четириноги просто не могат да устоят да отпуснат глас, когато чуят сирени. 

куче виеСнимка: iStock

Воят като инстинктивна вокализация

И кучетата и прародителите им – дивите вълци използват виенето като форма на комуникация на дълги разстояния, смятат учените. Освен това, съществуват наблюдения, че по-старите породи като Сибирско хъски или Аляски маламут, например, са по-склонни да вият по-често, коментира д-р Ник Хорниман, ветеринарен хирург и основател на My Pets Vet. И въпреки че виенето в основата си е инстинктивно поведение, то може да се научи и социално от други кучета. 

Защо кучетата вият?

Когато се опитвате да разберете защо кучето ви вие, препоръчваме ви да обърнете внимание на контекста и позата на тялото на кучето, когато това се случва. 

Dogsandcats.bg

куче виеСнимка: iStock

Ето някои от най-честите причини, поради които кучетата вият.

  • Чули са продължителен или висок звук

Ако воят е съчетан с бдителна поза и наострени уши, то домашният ви любимец може да е чул нещо като сирена, приемайки честотата й за вой на друго животно. Въпреки това, не всички кучета реагират на постоянни, високи звуци по идентичен начин. За някои четириноги високите тонове могат да са болезнени или да ги възприемат сякаш някой е в беда. 

вой на кучеСнимка: iStock

  • Зов за внимание

Ако кучето ви скучае, то може да вие, за да привлече вниманието ви. В случай, че реагирате всеки път, когато домашният ви любимец вие, може неволно да затвърдите това поведение. 

  • Тревожност при раздяла

За някои кучета, изпитващи безпокойство при раздяла, воят може да бъде начин да изразят главно страданието си от това, че остават сами. Това обикновено е придружено с други признаци на тревожност, включително: хленчене, прилепчивост, намален апетит, потни лапи.

куче виеСнимка: iStock

  • Кучето ви е стресирано

Подобно на хората, кучетата понякога също имат нужда от освобождаване на стреса. Виенето е често срещан начин, по който четириногите го правят. Силните шумове, новата среда или срещи с непознати хора и животни – всичко това може да бъде стресиращо за косматия ви другар. Освен виенето, другите признаци на стрес включват треперене, прозяване или избягване на зрителен контакт.

кучеСнимка: iStock

  • Кучето е болно или нещо го боли

Кучетата приемат болката по различен начин, но виенето обикновено може да е признак на физически дискомфорт. По-възрастните четириноги, особено тези, които страдат от когнитивна дисфункция, може да вият, когато се чувстват дезориентирани или объркани.

Следете за признаци на болка като накуцване, безпокойство или промени в апетита и посетете ветеринарния си лекар, ако се притеснявате.

 

 

 

Виж още