5 съвета, когато оставяте кучето само вкъщи

куче Снимка: iStock

В ъпреки че обичаме да прекарваме възможно най-много време с нашите пухкави приятели, отговорности като ходене на работа или дори – пазаруване на хранителни стоки неизбежно водят до раздяла, била тя и краткотрайна. И това, разбира се, е съвсем в реда на нещата! 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че може да се почувствате тъжни и дори малко виновни, важно е да помогнете на домашния си любимец да се чувства спокойно във времето, което прекарва сам. Предлагаме ви 5 начина как да направите това:

  • Създайте положителни асоциации с времето насаме

За да започнете процеса на това как да оставите кученцето си вкъщи само и то да няма проблем с това, предложете му някои забавни дейности, които да държат вниманието му ангажирано, когато не сте наоколо. Това ще покаже на животинчето, че времето без вас не е чак толкова лошо! Например, ако сте на дивана и гледате любимото си телевизионно предаване, дайте на вашия космат приятел играчка за дъвчене, за да си има и той занимание, в което вие не участвате пряко. 

Dogsandcats.bg

куче само вкъщиСнимка: iStock

Без постоянно внимание и обич, вашият домашен любимец ще се научи как да се чувства доволно независим. Разбира се, хвърляйте по един поглед на животното от време на време, за да проверите, че всичко е наред. 

Обучението с помощта на клетка също е сред сравнително популярните способи да научите домашния си любимец да се чувства комфортно с времето, през което е сам. 

За целта, докато сте у дома, опитайте да ограничите достъпа на кучето си до някои от помещенията в дома си, за да прекарва то повече време в своята клетка. Идеята е да формирате положителна асоциация, за това – поощрявайте го щом само влезе вътре или занесе някоя от играчките си, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Постепенно увеличавайте времето, през което вашето кученце е само

За едно куче, свикнало е да е почти залепено за домашния си любимец двадесет и четири часа, седем дни в седмицата, може да се окаже известно предизвикателство да остане само за цял работен ден. За това – не правете такива резки промени без известна подготовка. Най-добрият подход е да започнете постепенно да увеличавате времето, за да улесните животното в прехода.  

Ако е възможно, практикувайте напускане на къщата за кратък период от време и след това бавно увеличете продължителността.

кучеСнимка: iStock

  • Създайте рутина преди и след напускане на дома ви

Установяването на рутина преди и след като напуснете дома си ще научи вашето куче какво да очаква и дори ще насърчи положителното поведение. Например, разходката с време за тоалетна, точно преди да излезете, ще намали желанието му да се изходи, докато ви няма. И така, докато се върнете и направите същото, вие ще потвърдите това усещане у животното.

Освен графика за гърне, включете интерактивна, умствена или физическа стимулация в рутината си, преди да тръгнете за работа. 

По този начин ще изморите животното и ще му попречите да прави бели вкъщи, когато не сте наоколо. Каква е идеята? Опитайте се да изведете кучето на разходка, да поиграете с любимата му топка или да упражните нов трик навън. А след това, когато се върнете, повторете тези дейности, за да дадете на четириногото възможност отново да изследва заобикалящата го среда, да се упражнява и да се свърже с вас след дългия ден. 

кучеСнимка: iStock

  • Намерете приятели за игра

Колко дълго едно куче може да бъде оставено само вкъщи зависи от възрастта, физическите и емоционалните му нужди. Например, кутретата и по-възрастните четириноги имат нужда от по-чести излизания за тоалетна, така че обикновено не могат да прекарат толкова време сами, колкото другите си себеподобни. От друга страна кучета, които не са почитатели на социалните взаимодействия, може да се чувстват комфортно с повече време само за себе си. 

Независимо от всичко изброено обаче, ако планирате да бъдете навън за дълъг период от време, малко помощ в грижите за кучето ви може да бъде изключително полезна. Помолете съсед или приятел да намине и да пусне животното да се облекчи, почасов гледач също е сред вариантите, които да обмислите. 

кучеСнимка: iStock

  • Предотвратяване на поведенчески проблеми

На някои кучета им е трудно да се справят с момента, когато се налага да останат сами. За това е важно да се опитате да предотвратите всякакви поведенчески проблеми като разрушителното дъвчене, например. 

За целта – оставете на разположение на животното достатъчно играчки, с които да се занимава и приберете на безопасно място всички по-ценни за вас предмети. Друг полезен съвет, свързан с оставянето на кучето само вкъщи, е да включите телевизора или радиото, докато сте навън. Това ще успокои животното, защото фоновият шум прикрива разсейващи външни звуци, като например лай на други кучета или преминаващи коли. 

кучеСнимка: iStock

Понякога, каквото и да правите, може да се окаже, че вашият домашен любимец продължава да има проблеми с това да остава сам. Тогава може да се касае за тревожност при раздяла. Някои от симптомите на това състояние включват неволно изпускане, лай или вой, напомнят от ASPCA.

Вижте още за: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

 

Виж още