5 съвета са собственици на кучета, които са придирчиви към храната си

куче храна Снимка: iStock

В сяко куче е различни, но едно нещо, което обединява всички (или почти) четириноги, е любовта им към храната! Въпреки че повечето домашни любимци се радват на завиден апетит и са готови със съдържанието на паничката си за отрицателно време, има и четириноги, които са по-придирчиви, когато става въпрос за това какво слагат в уста. 

Да имате питомец, който отказва да се храни, хапва малко, мръщи се и като цяло – сякаш няма особен интерес към яденето, може да бъде предизвикателство. Но това не означава непременно, че всяко хранене трябва да бъде стресиращо. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да примамите вашия придирчив другар да хапне!

куче хранаСнимка: iStock

  • Открийте причината

Най-добрият начин да помогнете на придирчивото си куче да започне да се храни по-нормално, е да разберете какво причинява това поведение. Ако питомецът ви преди се е радвал на доста по-добър апетит, но внезапно сякаш е загубил интерес към съдържанието на паничката си, това може да е признак за нещо нередно от медицинска гледна точка. В този случай е наложително да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Dogsandcats.bg

Лошият апетит може да е признак и за проблеми със зъбите. Ако питомецът ви избягва да дъвче кокали или други играчки, причината може да е инфектиран зъб. Хранителните алергии също са често срещана причина някои четириноги да не показват особен интерес към храната си. Те невинаги са лесни за откриване, но сред признаците, по които можете да ги познаете, са рани и лезии по кожата, плешиви петна, както и по-редки изпражнения. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Придържайте се към график

Придирчивото хранене може да се дължи на проблеми, свързани със здравето, но често причините за него могат да бъдат и поведенчески. Има няколко трика, които собствениците на четириноги могат да използват, за да предизвикат интереса на питомците си към храната. Единият от тях е да се настроите и придържате към строг график на хранене. Задайте ограничен прозорец, в който кучето ви може да яде. Това ще го научи, че храната му се предлага само в определено време. Дайте на питомеца си около 20-30 минути, за да се справи със съдържанието на паничката си, а след това я вдигнете и приберете неизядената храна. 

Опитайте се да сведете до минимум лакомствата – така кучето ви ще е по-гладно и шансът да прояви интерес към закуската/вечерята си е по-голям.

куче хранаСнимка: iStock

  • Разнообразявайте

Случвало ли ви се е да ядете едно и също ястие толкова много пъти, че в даден момент да ви омръзне? Е, това може да се случи и на домашния ви любимец. Възможно е четириногото да се отегчи от храната си или просто вече да не я намира за толкова интересна или примамлива. 

Добър начин да предотвратите това е въвеждането на ротационна диета с множество различни варианти за хранене. Наличието на нещо различно за хапване ще направи процеса по-вълнуващ за кучето ви.

куче паничка хранаСнимка: iStock

  • Добавете малко топинги

Понякога решението може да е съвсем просто, като да добавите някои забавни и вкусни топинги, с които да направите храната на питомеца си по-апетитна и привлекателна.

Можете да си закупите директно от зоомагазините или да ги направите сами, като ние бихме ви препоръчали някои здравословни и вкусни алтернативи като: пъдпъдъчи яйца, моркови, боровинки, магданоз, пилешки бульон и др. Чувствайте се свободни да експериментирате с различни плодове и зеленчуци, като задължително първо проверите дали са безопасни за консумация от кучета.

куче хранаСнимка: iStock

  • Помислете за околната среда

Придирчивото ядене не винаги е свързано само със самата храна. Понякога това поведение може да се дължи на средата и мястото, където стои паничката на животното. Друг път стресът и безпокойството могат да бъдат причината за избирателното хранене на домашния ви любимец. А има и животни, които са чувствителни към активността около тях, разсейват се лесно и това им пречи да се съсредоточат върху яденето си.

Опитайте да давате на кучето си да яде на тихо, спокойно място, където разсейващите фактори са ограничени. Ако домашният ви любимец се чувства комфортно, спокойно и в безопасност, ще може да се съсредоточи върху храната си.

куче паничка хранаСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата просят за храна и как да ограничим това поведение

Кои са храните, които кучетата мразят

Виж още