5 важни съвета за стопани на наплашени кучета

уплашено куче Снимка: iStock

Ч есто срещано при стопаните на осиновени кучета е да се сблъскат с натрупаното недоверие и страх у домашните си любимци. Това е пряко свързано с условията, при които е живяло четириногото преди да се озове във вашия топъл и изпълнен с любов дом – дали е било вързано на двор без достъп до храна и вода, малтретирано или оставяно често само.

Има кучета, които буквално се страхуват от всичко. Именно те имат нужда от цялото ви търпение, любов и всеотдайност, за да се доверят отново. Да, може да бъде известно предизвикателство и да отнеме време, но усещането да помогнете на травмирано куче да не се плаши от околния свят си заслужава!

уплашено кучеСнимка: iStock

Вижте още: 10 вида шум, които стряскат кучето ви

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви няколко съвета, които са насочени към собственици на четириноги, които по една или друга причина често изпадат в безпричинни състояния на страх, безпокойство или тревожност.

  • Няма да се случи бързо – нито ще е лесно

Свикнали сме да вярваме, че ако вложим цялата си енергия и усилия по посока на нещо – няма как то да не се увенчае с успех. Когато става въпрос за работа с наплашено куче обаче, нещата далеч не са толкова прости или праволинейни. Трябва да се подготвите, че няма да бъде лесно, ще правите крачки не само напред, но и назад, ще има неуспехи и сривове по пътя – и от време на време може да ви се наложи да поемете по алтернативен маршрут. Това обаче в никакъв случай не означава, че сте се провалили. Дори и в най-лошия сценарий – няма да се върнете на мястото, от което сте започнали. Най-важното е да не губите увереност и кураж!

уплашено кучеСнимка: iStock

  • Научете се да се наслаждавате на перспективата

Всички ние познаваме хора, които сякаш виждат най-лошия възможен сценарий за бъдещето. Какво може да се обърка или провали… Това обаче може да е доста стресиращо и в крайна сметка – доста често тези мрачни краски не съответстват на действителността. Далеч по-продуктивно би било да възпитате у себе си умението да виждате какво хубаво би могло да се случи. Така ще видите положителната перспектива на нещата и ще започнете да оценявате света около себе си по съвсем нов начин.

  • Радвайте се на малките победи

Може да са наглед малки неща, но всяка стъпка е от голямо значение при страхливите кучета. Дори и минималният наглед напредък е важен – не пропускайте да му се порадвате.  

кучеСнимка: iStock

  • Ще има трудни дни и може да искате да се откажете

Понякога ще има неща, които да се объркват и да ви връщат назад. Въпреки това – не бива да се отказвате! Кучето, особено осиновеното и травмирано животно, е като дете – то става ангажимент за цял живот. Бъдете отговорни и не избързвайте с решенията, за да не съжалявате след това.

  • Описвайте напредъка 

Ако кучето ви се страхува от коли, а е успяло да пресече на пешеходна пътека с вас без да спре или да започне да трепери – отбележете го. Може да е с кратък пост или снимка в профила ви в социалните мрежи или защо не – започнете да си водите дневник. Това ще бъде полезно за по-трудните дни, когато сякаш си мислите, че не сте постигнали нищо. А подкрепата на близки и приятели ще ви вдъхне увереност да продължите. 

Да помогнете на страхливо или наплашено куче е едно от най-възнаграждаващите неща, които можете да направите през живота си.

За различните фобии на четириногите – от коли, от хора, от шумове или други животни – има различни подходи. Който и от тях да изберете – помнете, че най-важното е да бъдете последователни, търпеливи и да не се отказвате дори и да ви изглежда, че напредък няма.

кучеСнимка: iStock

Защото – когато един ден помогнете на животното да преодолее страховете си, ще сте създали връзка на доверие, която е много рядка и със сигурност – неразрушима до края на живота ви. 

 

Вижте още: 

10 често срещани кучешки страхове и фобии

 

Виж още