5 знака, че кучето ви е стресирано

куче стрес Снимка: iStock

В ярвате или не, домашните ни любимци също се стресират. Обстоятелствата и степента на натоварването могат да варират, тъй като няма две еднакви кучета, но подобно на хората има някои често срещани начини, по които косматите ни другари показват стреса си. 

За да бъдете отговорен стопанин на домашен любимец, важно е да се опитате да вникнете и да разберете признаците, че нещо тревожи и потиска четириногия ви спътник – за да знаете какво да направите, за да елиминирате стресовите фактори от живота му. Само така можете да поддържате щастлива и здрава връзка заедно. 

куче стресСнимка: iStock

Забележка: Всяка от препоръките, които ще откриете по-долу е просто насока. Това не може в никой случай да замести посещение при ветеринарен лекар. Ако един или повече проблеми се появят в живота на домашния ви любимец и той не показва признаци на подобрение, молим ви, заведете животното на лекар възможно най-скоро.

Dogsandcats.bg
  • Проблеми с храносмилането

Честно казано, основната причина за проблемите с храносмилането е трудна за определяне. Тъй като кучетата не се хранят като хората, този тип затруднения при тях могат да означават… почти всичко. Въпреки това, ако симптоми като запек, диария или други проблеми с храносмилането продължават повече от два до три дни, помислете дали няма външни стресови фактори, които не оказват влияние върху цялостното здраве на четириногия ви другар. 

куче стресСнимка: iStock

Направете посещение при ветеринарния си лекар – специалистът ще може да определи причината за стомашното неразположение на домашния ви любимец и да ви помогне с насоки какво би могло да го причинява. 

  • Внезапна агресия

Агресията е основен проблем, независимо от всичко, но ако изглежда, че е насочена към конкретен човек или животно, може би е най-добре да се потърси първопричината, докато не се открие по-адекватно решение. 

Естествено, че за никой стопанин на домашен любимец не е приятно да види, че питомецът му проявява агресия. Но значението на този тип поведение при четириного, за което не е характерно, не бива да остава пренебрегнато. Кучетата могат да действат агресивно, когато са стресирани, изпитват болка или страдат от определено медицинско състояние. 

куче стресСнимка: iStock

  • Език на тялото

Може да чуете някои хора да казват, че кучетата като цяло са непредсказуеми в общуването с човешкото си семейство. Истината обаче е малко по-различна. Всъщност, четириногите ни другари имат свои собствени форми на комуникация, които опитните и наблюдателни стопани могат да идентифицират.

Ушите, очите и позицията на опашката са ключови фактори за тълкуването на душевното състояние на вашето куче. И са също толкова важни за определяне на това дали то е стресирано или не. Сред останалите признаци, за които да се оглеждате, са: сърбеж и чесане, прекомерно лигавене, треперене, прозяване и облизване. 

куче стресСнимка: iStock

Отново – нито едно от тези поведения, нито отделно, нито заедно, не е сигурен начин да разберете дали косматият ви другар се чувства стресиран. Въпреки това, ако видите, че животното започва да се държи различно и това се превръща в редовно поведение, време е за посещение при ветеринар, за да се изключат всякакви възможни здравословни проблеми като алергии, кожни инфекции и тн. 

  • Неволно изпускане

Ако кучето ви се изпуска у дома, при положение, че е обучено да го прави навън, това е друг основен признак на стрес. Един или два пъти може би не е голяма работа, но ако се превърне в навик, може би е време да му се обърне по-специално внимание. Проверете дали няма причина косматият ви другар да няма желание да излиза в района? Може би нещо навън го плаши? 

куче стресСнимка: iStock

Важно е да вземете предвид и възрастта на домашния си любимец. Понякога не толкова стресът е фактор за неволното изпускане, колкото неспособността на четириногото да се движи. 

Колкото и да е неприятно, не забравяйте да сте търпеливи с вашето куче. То ви казва, че нещо не е наред по най-добрия начин, който познава.

  • Сън (или липса на такъв)

Ако кучето ви спи по-малко или повече от нормалното, нещо с него може би не е наред. Подобно на хората, кучетата може да имат смущения в графика си на сън, когато се чувстват стресирани. 

Безсънието или прекомерната летаргия може да са признак на нещо по-сериозно, така че ако тези проблеми продължават, заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар възможно най-скоро. 

куче взираСнимка: iStock

Никой не познава вашето куче по-добре от вас. За това – бъдете отговорни и при признак, че нещо с животното не е наред, заведете го при специалист. Колкото по-рано установите какъв е проблемът, толкова по-бързо четириногият ви другар ще се върне към обичайното си настроение и ритъм. 

 

Виж още