5 знака, че осиновеното ви куче може би е преживяло насилие

oсиновено куче Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога дали осиновеният ви домашен любимец не е бил малтретиран, преди да стане част от семейството ви? Понякога самото поведение на животното подсказва, че е преживяло насилие и прекомерен стрес: може да подскача при всеки звук, да се свива, ако вдигнете по-рязко ръка, вземете вестника или повишите тон. Често служителите в приюта, които са се грижили за четириногото преди вас, могат да ви дадат необходимата информация в каква ситуация е било и къде е живяло четириногото преди. Има още някои признаци обаче, които могат да ви подскажат, че си имате работа с едно смело, но травмирано куче, което има нужда от обич и внимание повече от всичко!

осиновено кучеСнимка: iStock

Ето 5 признака, че кучето ви може би идва от дом, където с него не са се отнасяли добре. 

  • Физически признаци

Ако кучето ви е било твърде слабо (или направо кльощаво) или е имало заздравяващи рани, когато сте го осиновили, това са очевидни знаци, че в животното е било пренебрегвано в предишния си дом. Сред по-фините индикации, че за косматия ви другар не са полагани добри грижи или е бил малтретиран, са нокти, оставени доста по-дълги, отколкото трябва, козина – без блясък или с плешиви петна, необичайна походка или наличие на зони по тялото, които животното упорито не ви позволява да докоснете. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Хранителна агресия

Вашето куче омита съдържанието на паничката си толкова бързо, че се чудите дали действително усеща вкуса на храната си? А дали не ръмжи, ако се приближите до купичката му, докато се храни? 

Хранителната агресия и повишеното поведение, свързано с опазване на ресурсите може да са признаци, че четириногото е живяло в среда, където не е разполагало с надежден източник на храна. Имайте предвид, че това държание може да бъде опасно и да доведе до нежелани инциденти, за това, ако смятате, че не е по силите ви да се справите, не отлагайте дълго консултацията с треньор или ветеринарен лекар. 

осиновено кучеСнимка: iStock

  • Твърде прилепчиво поведение

Ако кучето не ви изпуска от очи, ходи от стая в стая след вас по цял ден и не можете да се усамотите без компанията му дори в тоалетната, то може да не е имало стабилна и силна връзка с друг човек до момента в живота си. Прилепчивото поведение е често разпространено при четириноги, които са сменяли един или повече приемни домове. Често тези животни могат да развият и тежка тревожност при раздяла, която да ги кара да скимтят, вият, да се изпускат или да стават разрушителни веднага, щом стопанинът им напусне дома си.  

осиновено кучеСнимка: iStock

  • Покорно поведение

Въпреки че някои кучета са естествено по-покорни от други, едно животно, което сякаш търси всяка ситуация, за да демонстрира, че вие сте неговият водач и лидер, може да проявява признаци на малтретиране. 

Изключителното подчинение се характеризира с преобръщане с прибрана опашка при приближаване, свиване, „покорни усмивки“, лягане или свиване по време на уриниране. Важно е да отбележим, че не бива да се карате на домашния си любимец поради това, че се изпуска покорно, например, тъй като това само ще влоши проблема. Вместо това обсъдете поведението на животното с треньор, за да изготвите заедно работещ план как то да се чувства по-комфортно с вас. 

кучеСнимка: iStock

  • Страх или агресия

Всяко куче, дори най-доброто и кроткото, може да стане агресивно в определена ситуация и при дадени обстоятелства. Домашни любимци, които са били малтретирани, са склонни да се страхуват от всичко и могат да бъдат непредсказуемо агресивни. Тези четириногите може да се нуждаят освен от работа с треньор, така и от медикаментозна терапия. Имайте предвид и, че някои кучета са естествено по-плахи от други. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да спечелим доверието на осиновено куче

Как да намалим тревожността на кучето при срещи с непознати

Виж още