6 идеи как да се позабавлявате с кученцето си

кученце Снимка: iStock

Н е може да се отрече: кученцата имат много енергия! Добрата новина е, че с малко упражнения и тренировки на открито можете да помогнете на четириногото си приятелче да изгори (поне) част от нея. При това – по забавен и за вас, и за косматия ви другар начин. 

малко кученцеСнимка: iStock

Игрите ще ви позволяват да се сближите с домашния си любимец и в много случаи могат да помогнат както за социализацията му, така и да научат косматия ви другар на умения, които ще са му полезни цял живот. Освен това можете лесно да включите вашето семейство и приятели, за да се забавлявате заедно!

Защо игрите са важни за кученцата?

Тъй като кученцата имат много енергия в запас, те имат нужда от занимание, в което да я вложат. А игрите са фантастичен отдушник! В резултат на това, вместо да ви краде чорапите или да дъвче обувките си, четириногият ви другар ще разполага с нещо градивно за вършене. 

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Освен това, игрите изморяват четириногото ви приятелче. Те го правят по-спокойно и подобряват държанието му в останалите часове от деня, насърчат правилната социализация (особено ако се практикуват в компанията на други хора или кученца), от полза са и за обучението за послушание. Те могат да стимулират и сетивата на питомеца ви, включително ума и обонянието му. 

Най-добрата част от игрите за кученцата обаче е...

Те ви позволяват да изградите солидна връзка с домашния си любимец. Всеки път, когато си взаимодействате положително, вие задълбочавате връзката си и изграждате отношения на доверие, лоялност и приятелство. 

кученце дресураСнимка: iStock

Най-добрите игри за кученца, за забавление и социализация

А сега, нека пристъпим към игрите! Домашният ви любимец вече може да има свои собствени предпочитания относно любимите си занимания. Но ако все още няма – всичко по-долу е идеална отправна точка! Опитайте различни неща и не се страхувайте да експериментирате – може да откриете, че питомецът ви предпочита една игра пред друга. 

  • Донасяне

Играта на донасяне е фантастична и любима на кучета от всички възрасти – включително и за кутретата. Това е и добър начин да научите животното на контрол над импулсите – като това да „пусне“ играчката си, щом я върне при вас. 

Най-добре е да изберете по-малка и мека играчка, която да се побере лесно в устата на кученцето ви. Започнете с хвърляне на кратки разстояния, за да не се стига до прекомерно натоварване.

  • Дърпане на въже

Дърпането на въже е друга игра, която може да ви помогне да научите кученцето ви на контрол над импулсите. Добре е да оставяте четириногото си приятелче да „печели“ от време на време, отправяйки му след това командата „пусни“. Всеки пък щом го направи успешно, давайте му лакомство, за да подсилите поведението.

кученцеСнимка: iStock

  • Криеница

Търсенето и намирането на лакомства е много забавно занимание за повечето четириноги. То е и чудесен начин да се стимулира обонянието на животното. Можете да скриете лакомство в почти всичко – от празни кутии до картонени чашки, изборът е ваш!

  • Групово забавление

Правилната социализация е от решаващо значение за кученцата. Това е важен елемент в развитието им, тя учи мъниците как да бъдат приятелски настроени и да се държат добре. Това ги прави по-способни да се справят в различни ситуации, да комуникират с непознати животни и хора. Освен това е много забавно!

Макар че никога не е късно да социализирате домашния си любимец (ако смятате, че има нужда от това!), за ключов момент се смята възрастта между три до 17 седмици.

кученцеСнимка: iStock

Училище за кучета или специални класове за обучение са идеален вариант, за да направите това. Те позволяват на домашния ви любимец да си взаимодейства с други четириноги, които са приблизително на същата възраст като него. Можете да направите същото и, ако имате приятели или семейство с кученца.

  • Лесни кучешки трикове

Можете да започнете да учите кученцето си на някои от по-лесните трикове още от седмата-осмата седмица. Да, вероятно няма да успеете да задържите вниманието му за дълго (което е нормално при кутретата!), но това не означава, че не можете да започнете обучението рано. Освен че са стимулиращи за домашния ви любимец, тренировките са забавни и за двама ви. И не на последно място – чрез тях изграждате добро поведение още в ранна възраст. 

Най-лесните команди за обучение включват „седни“, „стой“ и „долу“. Стремете се тренировките да не надвишават 15 минути на ден, в идеалния случай – разделени на по-кратки сесии.

кученце дресураСнимка: iStock

  • Припомняне на името

Това е занимание, в което можете да включите членовете на семейството си. Всеки грабва по едно лакомство, след което заставате в кръг с домашния си любимец. След това всеки се редува да вика четириногото по име – награждавайки го всеки път, когато дойде.

Играта за припомняне на името има много предимства. От една страна домашният ви любимец започва да научава как се казва, което в крайна сметка е полезно във всеки аспект от живота му. Освен това учи четириногото да взаимодейства с различни хора, което е стълб за успешната социализация. И накрая – тази игра е действително много забавна за вас, четириногия ви другар и всички останали участници в нея. 

кученцеСнимка: iStock

 

 

Виж още