6 мита, които ще чуете, щом решите да си вземете куче

куче Снимка: iStock

В зели сте решение да присъедините нов член към семейството си? Отглеждането на домашен любимец носи много радост и приятелство, но, за съжаление, има и много митове, свързани с новия живот, който ви предстои заедно с четириногия ви спътник. И те се отнасят до различни аспекти от живота на кучето, включително – възпитанието му и в частност – това, което включва използването на наказания. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да запомните, че 

базираните на възнаграждаване на желаното поведение методи, генерират най-добри и трайни резултати. Много хора са наясно с техниките, фокусирани върху наказанията, но по същество не осъзнават, че по този начин плашат животните в опит да променят поведението им. 

Dogsandcats.bg

Освен тази бележка към един от най-разпространените митове, разгледайте и останалите твърдения, които решихме да развенчаем и които, сигурни сме, ще чуете в момента, щом споделите, че сте решили да си вземете куче. 

Мит 1: Наказанието учи кучетата как да се държат

Както споменахме малко по-горе, обучението на база наказания никога не е отговор. Според Американския киноложки клуб, кучетата не бива да бъдат наказвани с цел да ги научим как е правилно да се държат. Въпреки че понякога е трудно да спрем нежеланото поведение в конкретния момент на проявата му, най-добрият начин да общуваме с домашния ни любимец е да използваме положително подсилване, което учи животното, че добрите неща се случват, когато направи правилния избор. 

кучеСнимка: iStock

Всеки път, когато награждавате четириногото, вие му показвате, че е направило нещо, което ви харесва. Ако сте последователни, то вие затвърждавате това поведение и увеличавате шансовете то да се повтори. Обратното също е вярно – като игнорирате нещо, което не намирате за добро или пренасочите вниманието на питомеца си в различна посока, вие намалявате шансовете това нежелано поведение да се повтори. 

Мит 2: Трябва да науча кучето си кой е шефът, в противен случай то няма да ме уважава

Взимането у дома на нов домашен любимец е вълнуващо момент, но е необходимо нещата да се случват спокойно и с любов. Викането и плашенето само ще отблъснат кучето, а доста често и ще пробудят у него отрицателни емоции, свързани с вас като страх и загуба на уважение към вашия авторитет. 

куче и човекСнимка: iStock

Специалистите са категорични: Да научите едно куче да ви се подчинява с методи, основани единствено на сплашване, води до липсва на доверие, по-бавно учене на нови команди и дори може да насърчи по-нататъшно негативно поведение, тъй като животното ще се чувства постоянно стресирано. Уважението се печели чрез поставяне на ясни и последователни граници отрано.

Вижте още: Как да станете лидер в очите на кучето си

Мит 3: Кучето ми не обича лакомства, така че не мога да го обуча

Не е задължително обучението да се основава единствено на възнаграждаването чрез лакомства. Вместо тях можете да включите в тренировъчните сесии някои от любимите играчки на животното. 

кучеСнимка: iStock

Ако четириногият ви спътник не е голям фен на лакомствата, то може да обособите специална играчка или вид занимание, което да се използва/случва само по време на обучението. Повечето кучета се радват на комбинацията от различни награди – така че смело опитвайте различни начини, за да видите кой метод работи при вашия питомец. 

Мит 4: Ако кучето ми е уплашено, то трябва да научи, че няма нищо страшно

Да се научите да разпознавате кога кучето ви е уплашено и тревожно е ключът към определянето на това как да го успокоите. Ако принудите животното да си взаимодейства с нещо, което го плаши (фойерверки или гръмотевици, например), това може да влоши състоянието му, да повиши стреса и дори – да го накара да реагира агресивно. 

човек и кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

Ако домашният ви любимец има фобия, говорете с вашия ветеринарен лекар. Специалистът ще ви предпише лекарства, които ще ви помогнат, ако е необходимо или ще ви насочи към различните начини, които да помогнат на четириногото да преодолее безпокойството си.

Мит 5: Няма как да знаем какво ще е осиновеното куче след време

Според Blue Cross това всъщност, съвсем не е така. Да осиновиш куче е нещо чудесно, а ако предпочетете по-възрастно животно, то хората от приюта ще могат да ви ориентират за неговите личностни характеристики. Важно е да отбележим, че животните, които търсят нов дом, вече са чипирани, ваксинирани и кастрирани, плюс че идват със собствен индивидуален план за обучение, в зависимост от нуждите им. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 най-популярни мита за кучетата от приют

 

Виж още