6 начина как дъждът влияе върху поведението на кучетата

куче дъжд Снимка: iStock

А ко някога сте разхождали кучето си в дъжда, може би сте забелязали определени промени в поведението му в сравнение с това в слънчеви дни. Четириногите ни другари са рутинно ориентирани животни, които имат силни сетива, които им помагат да са в хармония с околната среда. Следователно всяка промяна във времето навън им влияе по различни начини, както отрицателни, така и положителни.

Как времето влияе на кучетата?

Като чувствителни животни, не е изненадващо да научим, че кучетата ни са изключително сензитивни към времето навън. Дъжд, мъгла или снежна покривка – всичко това причинява промени в средата на животното, а те му влияят на няколко нива. 

И докато за нас дъждът е просто вода, падаща от небето, от гледна точка на кучето ни е много повече. Например, той мокри козината на животното, създава локви, в които то стъпва, разрежда миризмите, а има и специфичен звук. 

куче дъждСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Независимо дали става въпрос за постоянен или проливен дъжд (както при пролетните или летните бури), много собственици на четириноги потвърждават, че действително има промени в поведението има домашния им любимец, когато навън вали.  А ето и няколко начина, по които четириногите реагират на дъжда.

  • Дъждът превръща кучетата в „машини за душене“

Да, не си въобразявате! Кучето ви изглежда по-съсредоточено в душенето, когато навън вали. Разбира се, може да е просто съвпадение, но всъщност има основателна причина за повишената активност за душене на четириногите: влагата усилва миризмите.

Влажният въздух улавя различните аромати, карайки ги да се задържат наоколо по-дълго от нормалното. Какво означава това за нашите домашни любимци? Най-просто казано, когато вали, животните са благословени с цяла „шведска маса“ от миризми, които са по-интензивни от обикновено. А това пропорционално увеличава желанието им да подушат всичко по пътя си!

куче дъждСнимка: iStock

  • Дъждът прави кучетата сънливи

Да, някои кучета стават по-сънливи, когато навън вали. Ако самите вие нямате желание да излезете навън, когато времето е лошо, доста вероятно е питомецът ви да споделя тези чувства. Когато вали, повечето животни естествено са привлечени от това да търсят подслон, където да се отпуснат. А и, ще се съгласите, няма смисъл хищникът да излиза и да ловува, когато всички пухкави и пернати същества се крият на сухо, защитено място. 

куче дъждСнимка: iStock

Много кучета преминават в режим на дрямка, когато вали, особено ако небето е мрачно, а собствениците им също са на по-лежерна вълна. 

  • Дъждът прави някои кучета по-тревожни

Ако кучето ви се страхува от гръмотевични бури, то може да реагира на шума от дъжда, защото го свързва със светкавици или гръмотевици. Това поведение се нарича генерализиране на страха. Възможно питомецът ви да става тревожен още щом на небето се появят първите дъждовни облаци – той усеща шума на вятъра и дори фините промени в барометричното налягане.

куче дъждСнимка: iStock

  • Дъждът смущава ходенето до тоалетна

Безброй кучета отказват да отидат до тоалетна под дъжда, но кой може да ги вини? Когато четириногите решават къде да се изходят, те обичат да душат наоколо, докато открият идеалното място. И често имат нужда да се почувстват достатъчно сигурни, за да го направят. Дъждът мокри козината на четириногите, принуждава ги да ходят в локвите и лапите им стават кални – разсейващи фактори, които не им позволяват да се концентрират достатъчно, за да свършат задачата си.

kуче снягСнимка: iStock
 

  • Дъждът води до хиперактивност

Когато се намокрят, много кучета изпадат в епизод на моментна хиперактивност. Подхранвани от излишък на енергия, тези моменти се характеризират с тичане (най-често в кръг) и скачане. Това може да е начинът на косматия ви другар да отпразнува облекчението, което изпитва, че е у дома на сухо (ако мрази дъжда) или просто да изсуши по-бързо козината си.

куче дъждСнимка: iStock

  • Дъждът може да разболее кучетата

Дъждът може да разболее кучетата по различни начини. В повечето случаи това няма да се случи веднага, щом се приберете от разходката си у дома. За това е важно да го следите в близките няколко дни и при наличие на признаци, че не се чувства добре, да се обърнете към ветеринарния си лекар.  

Вижте още:

Какво да правим ако кучето ни мрази дъжда

Вярно ли е, че обонянието на кучетата е по-добро, когато навън е студено?

Виж още