6 начина как кучето се опитва да комуникира с вас

куче човек обич Снимка: iStock

К учетата са невероятно експресивни животни, които използват различни методи за общуване със своите човешки другари. Въпреки че не говорят нашия език, те имат свои собствени начини да предадат нуждите, емоциите и желанията си. Разбирането на тези методи за комуникация може да ви помогне да изградите по-дълбока и силна връзка с домашния си любимец, както и да гарантирате неговото благополучие.

куче човек разходкаСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно седем начина, по които питомецът ви се опитва да общува с вас. От езика на тялото до вокализацията – разпознаването на тези знаци ще подобри способността ви да отговорите адекватно и своевременно на нуждите на домашния си любимец.

  • Език на тялото

Кучетата комуникират предимно чрез езика на тялото. Наблюдавайки позата, позицията на опашката и изражението на лицето на домашния си любимец, можете да придобиете ценна представа за неговите чувства и намерения. Например, махащата опашка обикновено е израз на щастие, но скоростта и височината на маховете предават различни емоции. Високото, твърдо поклащане може да сигнализира за бдителност или възбуда, докато ниското, отпуснато поклащане обикновено индикира задоволство. 

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Вокализация

Кучетата използват набор от вокализации, за да общуват, включително лай, хленчене, ръмжене и вой. Всеки звук може да има различно значение в зависимост от контекста. Например, понякога четириногото може да лае, за да ви поздрави, друг път – за да ви предупреди или като израз на вълнение. Хленченето и тихото скимтене често показва желание за внимание, дискомфорт или безпокойство. Ръмженето може да означава страх, агресия или игривост в зависимост от ситуацията. 

  • Контакт с очи

Зрителният контакт е мощна форма на комуникация при кучетата. Когато едно четириного поддържа зрителен контакт с вас, това често означава доверие и обич. Взирането е тип свързващо поведение, при което се освобождава окситоцин, „хормона на любовта“, както при кучетата, така и при стопаните им.

куче човекСнимка: iStock

Директният и продължителен зрителен контакт обаче може да се възприеме като заплаха или предизвикателство, особено при непознати кучета. Ако домашният ви любимец гледа настрани или избягва контакт с очи, той може да се чувства покорно, тревожно или неудобно. 

  • Физическо докосване

Кучетата често използват физическото докосване, за да предадат своите нужди и емоции. Най-често домашният ви любимец търси внимание, обич или увереност, като се обляга на вас, поставя лапа върху вас или ви побутва с нос. Облизването е жест на обич, но може да изразява подчинение или молба за грижа. И обратно, ако четириногият ви другар се отдръпне при допир или стане напрегнат, това може да е индикация за дискомфорт или болка.

куче човек обичСнимка: iStock

  • Махане на опашка

Махането с опашката е една от най-разпознаваемите форми на кучешка комуникация. Ключово е да наблюдавате скоростта, посоката и позицията на махането, тъй като чрез тях животните предават различни съобщения. Широкото махане обикновено е израз на щастие и дружелюбност, докато бавното, колебливо поклащане може да сигнализира за несигурност или предпазливост. Високо вдигнатата и скована опашка може да е знак за бдителност или агресия, докато ако тя е прибрана между краката, често означава страх или подчинение.

куче човекСнимка: iStock

  • Промени в рутината

Кучетата са създания на навика и често общуват чрез промени в обичайната си рутина. Да предположим, че домашният ви любимец внезапно започне да се държи по различен начин, като например спи повече, яде по-малко или проявява липса на интерес към дейностите, които обикновено обича. В такъв случай, това може да е знак, че нещо не е наред. Тези промени могат да показват здравословни проблеми, стрес или емоционален стрес. 

Обръщането на специално внимание на всякакви отклонения от нормалното поведение на кучето ви и консултацията с ветеринарен лекар (ако е необходимо), може да помогне за справяне с всички основни проблеми и да гарантира благополучието на домашния ви любимец.

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още