6 най-чести грешки, които правим при обезпаразитяването на кучето си

куче бълхи Снимка: iStock

Н е можете да се сетите за последния път, когато ви се е наложило да махнете кърлеж от кучето си? Или когато домашният ви любимец е имал бълхи? Това е чудесно! Но тъй като лятото е сезонът, когато косматият ви другар прекарва най-много време навън, има някои неща, свързани с превенцията срещу паразити, които е добре да си припомним. 

Защитата на домашния ви любимец от кърлежи и бълхи, които носят дискомфорт и болести, изисква прецизност и постоянство. Предлагаме ви да разгледаме заедно 6 от най-често срещаните грешки, свързани с обезпаразитяването на кучетата, които да избягвате. За да бъде лятото изпълнено с незабравими спомени, а не с посещения до ветеринарния ви лекар по спешност!

куче бълхиСнимка: iStock

  • Грешка 1: Няма нужда да обезпаразитяваме кучето си през зимата

Много стопани на домашни любимци залагат на превенцията срещу външни паразити само през по-топлите месеци и спират, когато дойде по-студеното време. Този подход обаче, категорични са ветеринарни лекари, не се препоръчва. 

Dogsandcats.bg

Факт е, че бълхите и кърлежите са най-активни при по-топло време, но метеорологичните модели варират в различните региони. Освен това, в последно време сме свидетели на изместване на сезоните – по-продължителна влажна и топла пролет, последвана от горещо лято. 

куче кърлежСнимка: iStock

Бълхите и кърлежите се чувства най-добре при температури над 25-30 градуса, като постепенно започват да намаляват активността си, когато става по-хладно. Първата слана обикновено е надежден индикатор, че сезонът на паразитите е към края си, но неочакваните топли периоди (през октомври и дори ноември), позволяват на тези натрапници да се активизират отново. 

За това, най-сигурно е да обезпаразитявате домашния си любимец целогодишно – така ще държите кърлежите и бълхите настрана.

Грешка 2: „Не е фатално да пропускаме доза от време на време.“

Неправилното и непоследователно прилагане на превантивни средства обикновено води до това, че домашният ви любимец не получава адекватна защита. Всички инструкции трябва да се четат внимателно, дори ако сте използвали продуктът преди. Ако имате въпроси или колебания, обадете се на ветеринарния си лекар за съвет и помощ. 

куче кърлежСнимка: iStock

В случай, че сте претоварени със задачи, работа и ангажименти, и се усещате, че ви се случва да забравяте за месечното локално или перорално лекарство против паразити на кучето си, поставете си напомняне в календара у дома или на мобилния телефон, например. Или опитайте да третирате животното в един и същи ден всеки месец, за по-голямо улеснение. 

  • Грешка 3: „Няма проблем, ако два продукта се застъпят“.

Да речем, че сте обезпаразитили кучето си в началото на седмицата. Отивате на пазар към края й, за да установите, че има на промоция продукти срещу кърлежи и бълхи. Те са намалени, поради изтичащия им срок на годност. Може би се чудите – дали би имало проблем, ако обезпаразитите кучето си втори път – така и срокът на защитата му естествено ще се удължи, нали? 

кучеСнимка: iStock

Истината обаче е, че продуктите обикновено действат по-добре, когато се дават последователно. Няма как да сте сигурни, че застъпването няма да намали ефективността им. За това и повечето стопани на домашни любимци се придържат към един и същ продукт – стига да работи и кучето да го понася добре, разбира се. 

  • Грешка 4: „Мога да преценя и сам дозата.“

Дозите на продуктите за обезпаразитяване се дават според размера (килограмите) на животното. И това не е случайно.

Няма смисъл, например, да дадете на една Малтийска болонка доза, предназначена за Мастиф и обратното. От една страна, защото недостатъчното дозиране е неефективно и не осигурява никаква защита на животното. И от друга – защото предозирането крие риск от усложнения и странични ефекти. 

  • Грешка 5: „Моят домашен любимец не се нуждае от профилактика срещу бълхи и кърлежи.“

Не приемайте, че само, защото най-далечното място, до което стига кучето ви, е близката до дома ви градинка или парк, то той няма нужда от защита срещу кърлежи и бълхи. Тези досадни паразити могат да влязат в дома ви по различни начини, включително – прикрепени върху собственото ви тяло или дрехи. 

куче кърлежСнимка: iStock

  • Грешка 6: „Ваксините ще поддържат домашния ми любимец напълно здрав“.

Кърлежите пренасят различни инфекции, които могат да разболеят вашия домашен любимец. И ветеринарната медицина към момента разполага с ваксина само за една от тях: Лаймската болест. За съжаление, дори и ваксиниран срещу въпросното заболяване, пак е възможно питомецът ви да не е напълно защитен в зони с висока концентрация на кърлежи. 

Винаги водете кучето си на ветеринар, ако подозирате заболяване, пренасяно от кърлежи. Най-честите симптоми, които стопаните на четириноги отбелязват, са летаргия, треска, загуба на апетит и болки в ставите. Не забравяйте да обсъдите със специалиста и начина на живот на кучето си – ако то прекарва много време навън в заразена с паразити зона или около домашни животни, например. 

куче бълхиСнимка: iStock

За щастие, в днешно време защитата на домашните ни любимци от бълхи и кърлежи е по-лесна от всякога. Има различни налични опции: от ежемесечни перорални лекарства, до локални – прилагани директно върху раменете на кучето. 

Вижте още: 

Рисковете от ухапване от кърлеж при кучетата

Полезни съвети как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

 

Виж още