6 знака, че кучето ви е тъжно или стресирано

куче тъжно Снимка: iStock

А ко имате куче, то вероятно вече знаете, че макар да не могат да говорят, четириногите имат свои начини, чрез които комуникират с хората. Това означава, че вашият космат другар може да демонстрира – чрез поведението или езика на тялото си, че е тъжен или стресиран. За да възвърнете обичайните му игривост и настроение, важно е да сте в състояние да разпознаете издайническите признаци, че нещо с кучето ви не е наред. 

куче тъжноСнимка: iStock

Признаците, че кучето ви може би е депресирано

Кучетата могат да бъдат депресирани (да, точно като хората!), като това се дължи на различни причини. Най-честите от тях са свързани с рязка промяна на рутината им - загуба на член на семейството, детето е отишло да учи в чужбина, някой от партньорите се е изнесъл или починал...

Четириногите могат да се привържат силно към различни хора и други домашни любимци, така че, когато има промяна в тези взаимоотношения, те могат да покажат признаци на тъга и депресия. А ето и 6 поведенчески признака, които подсказват, че нещо стресира или тревожи питомеца ви.

Dogsandcats.bg
  • Умора

Когато са депресирани, повечето кучета лежат повече и нямат желание да общуват с останалите у дома. Понякога това може да се дължи на възрастта, но ако внезапно забележите, че домашният ви любимец е станал по-летаргичен или предпочита да си дремва по-често през деня, това може да е знак за депресия. 

куче болноСнимка: iStock

  • Промени в апетита

Тъжните и стресирани кучета може да не искат да ядат, нито да пият вода.

Обикновено всяка промяна в рутината на хранене на домашния ви любимец обикновено е признак на нещо друго,

коментират ветеринарни лекари. Ако липсата на апетит у косматия ви другар продължи няколко дни, не губете време да го заведете на преглед при ветеринарен лекар. 

  • Скриване и оттегляне

Ако кучето ви изчезва или се оттегля на странни места в дома ви, далеч от вас и останалите членове на семейството, то може да се чувства тъжно или стресирано. Такива „леговища“ са килера или под леглото. Често срещано поведение, наблюдавано при депресирани кучета. 

кучеСнимка: iStock

  • Облизване на краката

Когато едно куче е депресирано, то може да ближе краката си. Защо? Това е успокояващ метод при много четириноги. Постоянното облизване е знак, че животното се опитва да се утеши, тъй като нещо го тревожи.

  • Няма интерес за разходки или игри

Депресираните кучета може да нямат желание за разходки. Вероятно е да не демонстрират обичайния си ентусиазъм, когато вземете в ръка каишката им, надали ще изтичат до вратата и като цяло – по-скоро няма да реагират, когато кажете, че е време за излизане.

куче болноСнимка: iStock

„Когато едно куче е тъжно или има депресия, като цяло при него се наблюдава намалено чувство на вълнение и щастие. От това произтича и липсата на желание за разходки“, коментира Стефи Трот, професионален треньор на кучета и собственик на SpiritDog Training.

  • Нежелание за социализация

Кучетата обичат хората. За това и ако сте собственик на домашен любимец, който се отличава със своята общителност (като Голдън ретривър или Лабрадор), няма как да не забележите промяната в общото му настроение.

„Депресираните кучета се чувстват отпаднали, като цяло – тъжни и незаинтересовани от живота. Това може да се проследи и в реакцията им не само към хората, но и към себеподобните им“, казва Трот.

Как да помогнете на домашния си любимец

Като начало, посетете ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че домашният ви любимец е в добро физическо здраве. Често кучетата изпадат в депресия в резултат от дискомфорт, болка или определено заболяване. 

куче тъжноСнимка: iStock

Ако нещо наскоро се е променило (преместване, друго куче в семейството е починало, графикът ви се е променил и тн.), четириногият ви другар може да е депресиран или объркан в следствие на скорошен стрес. Опитайте се да се придържате максимално към дневния си график – рутината е това, което кара кучетата да се чувстват сигурни.

И накрая, дайте на кучето си достатъчно време за почивка. Осигурете му удобно място, където да може да се оттегли и отпусне комфортно. Ведрото чувство, което изпитваме, когато сме добре отпочинали, ще помогне за подобряване на цялостното настроение на животното.

Подобно на хората, кучетата също могат да се чувстват потиснати и депресирани. Ако забележите промяна в настроението на вашето приятелче, уговорете среща с ветеринарния си лекар, за да изключите възможните физически причини зад нея. Оценете всички промени в начина на ви на живот, които може да са спомогнали за емоциите на тъга, и бъдете проактивни, за да се уверите, че косматият ви другар получава достатъчно упражнения и внимание. Ще видите, как няма да мине много време, и питомецът ви отново ще размахва щастливо опашка!

куче тъжноСнимка: iStock

Вижте още: 

Как стресът се отразява на кучето ни

6 причини защо кучетата се задъхват

 

Виж още