6 знака, че кучето ви не получава достатъчно упражнения

куче дъжд Снимка: iStock

Н а всеки от нас се случва да изпадне в размисли относно физическата си подготовка и външния си вид. Неслучайно едно от най-популярните обещания, които мнозина си дават за Нова година е именно да тренират повече. (И вие, нали? А спазихте ли го или по-добре да не питаме?). Замисляли ли сте се обаче, дали домашният ви любимец получава достатъчно упражнения?

Липсата на достатъчно физическа активност при кучетата може да причини всичко – от здравословни проблеми до промени в поведението.

А всъщност е съвсем просто да разберем дали е необходимо да отделяме малко повече време за раздвижването на четириногия ни другар. Ето шест признака, които са сигурна индикация, че косматият ви спътник се нуждае от нов план за раздвижване. 

Dogsandcats.bg
  • Наддаване на тегло

За да поддържате здравето на кучето си, опитайте се да следвате концепцията, която хората прилагаме много често, наречена „калориен дефицит“. Концепция, която в общи линии се изчерпва до следното: по-малко погълнати калории, отколкото изгорени. Обратното води до наддаване на тегло. 

куче човекСнимка: iStock

Ако напоследък забелязвате, че кучето ви е малко по-закръглено, отколкото би трябвало, това може да е индикация, че са му необходими повече упражнения (изгаряне на калории). И точно както е при хората, повечето кучета отслабват най-добре чрез подход, включващ комбинация от диета и физическо натоварване. 

Обсъдете с ветеринарния си лекар какви промени в менюто на косматия си другар можете да въведете, докато постепенно увеличавате ежедневните му разходки, почивки за игра и обща активност. 

  • Деструктивно (разрушително) поведение

Поведенческите проблеми и особено разрушителното поведение обикновено са резултат от липса на достатъчно упражнения. Много кучета, особено високоенергийните породи, се отегчават лесно, а ако не получат възможност да изразходват енергията си, те започват да търсят начини да я насочат в посоки, крайно нежелани от стопаните им. Като дъвчене на разни неща из дома ви, драскане, хапане, ровене в пода или кофата за боклук...

куче боклукСнимка: iStock

И всичко това само, защото животното не получава възможност да изразходва енергията си качествено!

  • Мудност

Някои кучета стават затворени и депресирани, когато им липсва достатъчна умствена и физическа стимулация. Тези домашни любимци са по неохотни да се ангажират с членовете на човешкото си семейство. Мудността на питомеца ви обаче, може да е признак и на заболяване, за това се консултирайте с ветеринарния си лекар, ако смятате, че нещо с четириногия ви другар не е наред.  

куче дъждСнимка: iStock

  • Хиперактивност

Кучетата, които са хиперактивни и тези, които показват лоши обноски, често го правят поради дефицит на упражнения. Това обикновено се наблюдава при по-млади четириноги или представители на високоенергийните породи. Характерна черта на тези животни е, че имат много енергия в запас! Ако тя не се насочи по продуктивен начин, ще се превърне в палавост, а белите няма да закъснеят! 

куче копае в килимаСнимка: iStock

  • Прекомерно лаене или хленчене

Кучета, които са неспокойни и лаят или скимтят прекомерно, просто търсят начин да ви кажат, че имат нужда от повече упражнения. Тези домашни любимци изпитват нужда да правят нещо и знаят, че това, което искат, вероятно е навън! И не само – те държат и любимите им хора да участват в забавата!

Така че те общуват по най-добрия начин, който познават – чрез лай или хленчене. Редовните разходки и игри на открито обикновено са лекарството за този поведенчески проблем. 

  • Скованост

Точно както при хората, заседналият начин на живот, особено при по-възрастните кучета, може да доведе до загуба на мускулна маса и схванати, болезнени стави. Ежедневното раздвижване и упражнения помагат за поддържане на мускулния тонус, както и поддържат сухожилията и връзките разхлабени, така че косматият ви другар да се радва на свобода на движенията!

куче дъждСнимка: iStock

Ако четириногият ви другар има проблеми с изкачването на стълбите или скачането, насрочете преглед с ветеринарния си лекар, за да проверите дали не страда от артрит. Но дори това да се потвърди, важно е да се изготви ежедневен план за упражнения, чрез който да поддържате формата на питомеца си, макар и с по-умерено темпо. 

Ежедневната разходка може да е достатъчна за куче на средна възраст, което е спокойно и улегнало, но младите четириноги и високоенергийните породи се нуждаят от повече. Понякога много, много повече. Някои породи изискват по няколко часа упражнения всеки ден – огромен ангажимент, така че не забравяйте да проучите енергийното ниво на кучето, което възнамерявате да доведете в дома си... преди да го направите!

Вижте още: 

Колко често трябва да разхождате кучето си

Kак да поддържаме ума на възрастното куче бистър

Виж още