7 начина да помогнем на възрастно куче, което губи слуха си

възрастно куче Снимка: iStock

Е дин от най-честите проблеми, с които се сблъскват възрастните кучета, е частичната загуба на слух. Глухотата може да бъде свързана с напредването на годините, но и да е причинена от медицинско състояние. И тъй като често се случва постепенно, а симптомите са много фини и трудно забележими, за много стопани е трудно да установят, че домашният им любимец не ги чува добре. 

Сред основните признаци, по които ще познаете, че четириногият ви приятел е започнал да губи слуха си са неотговаряне на команди или липса на реакция, когато някой се прибере у дома или влиза в стаята, по-лесно стряскане. Някои възрастни кучета спят повече и не се събуждат сутрин освен, ако не бъдат физически докоснати. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ако забележите някои от тези признаци – не се притеснявайте. Има много неща, които да направите, за да подкрепите верния си другар и да му осигурите отлично качество на живот – дори и да не чува добре. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви седем начина как да помогнете на възрастно куче, което губи постепенно слуха си. Защото най-добрият ви приятел има нужда повече от всякога от вас в този период от живота си!

  • Не изпадайте в паника

Има много стопани на кучета, които приемат, че щом възрастният им домашен любимец започне да губи едно от основните си сетива, той няма да може да води нормален живот занапред. Това далеч не е вярно. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Кучетата разчитат най-вече на обонянието си, за да се ориентират в света наоколо, а загубата на едно чувство подобрява другите им сетива. Така че – четириногите ни приятели могат да се ориентират добре и без да чуват. Някои стопани дори споделят, че след като до слуха им не достигат тревожни звуци като фойерверки или гръмотевични бури, кучетата всъщност започват да водят по-спокоен начин на живот. 

  • Посетете ветеринарния си лекар

Ако забележите някои от началните симптоми, които са индикатор за това, че домашният ви любимец вече не чува толкова добре, първото нещо, което трябва да направите, е да насрочите среща с ветеринарния ви лекар. 

Глухотата при по-възрастните кучета може да бъде причинена от няколко фактора, които се „отключват“ не само в следствие на годините на четириногото. Това са хронични ушни инфекции, наранявания и/или травми на главата, досег и излагане на токсични вещества, увреждане на нервите, спукани ушни барабани, тумори и други медицински състояния. 

кучеСнимка: iStock

Много от тях са лечими и своевременната реакция на ветеринарния ви лекар може да предотврати влошаване и загуба на слуха на кучето ви. Не бива да забравяте, че няма правило, според което всяко животно оглушава с възрастта. Да, при някои домашни любимци загубата на слуха е нещо, което възниква естествено, но това не означава непременно, че при вашия космат приятел ситуацията е същата.

  • Фокусирайте се върху визуалното обучение и команди с жестове

Ако до момента сте разчитали главно на устните команди, с които да навигирате домашния си любимец, време е да започнете да преминавате към все по-вече визуални сигнали. Включвайте ръцете си – жестовете се чудесен начин да се уверите, че вашето куче все още изпълнява заръките ви. 

Това, че верният ви приятел не ви чува не значи, че не бива да поддържате връзката си с него силна. Той има нужда да знае, че макар да не е в най-добрата си форма, все още е в състояние да ви угоди и да си спечели награда за това.

Специалистите са единодушни, че някои четириноги могат да научат над 100 различни жестове. Винаги поощрявайте позитивно любимеца си с физически контакт, лакомства и играчки, вместо както до сега с устни похвали, за да му дадете да разбере, че се е справил добре. 

възрастно кучеСнимка: iStock

И не се притеснявате от клишето, че „не можете да научите старо куче на нови трикове“ – това е мит, който много бързо и сами ще развенчаете. Да, може да ви е необходимо малко повече търпение и почивки, но със сигурност косматият ви другар е в състояние да се приспособи и адаптира към промените в следствие на възратта. 

  • Ценете последователността - и без изненади

По-възрастните кучета са като хората в златните си години – те се настройват спрямо ежедневната рутина и оценяват последователността на предвидимостта. Изненадите могат да им причинят излишно безпокойство, особено ако вече недочуват. Понякога може да се окаже трудно да се приближите до домашния си любимец без да го уплашите или стреснете. За това – най-доброто, което можете да направите, е да го уведомите за присъствието и намеренията си. 

Включете и изключете лампата в стаята, щом влезете в нея. Или се постарайте да се приближите до животното от страната, накъдето е насочена муцуната и погледа му. Същото се отнася ако решите да излезете – уверете се, че кучето ви вижда накъде отивате и знае местоположението ви. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ако искате да събудите косматия си спътник – нека се случи с меки, нежни движения. Стъпвайте силно по пода, за да предизвикате вибрации – изострените работещи сетива на домашния ви любимец ще го известят за движението ви. 

Дори носенето на парфюм или одеколон вкъщи може да помогне на животното да използва обонянието си, за да разбере къде се намирате. Всичко това му носи сигурност и комфорт. 

  • Бъдете внимателни по време на разходки

За съжаление, няма как да знаем колко точно домашният ни любимец разчита на слуха си, когато е навън. За това вие трябва да бъдете „неговите уши“ по време на разходка и да бъдете особено внимателни и винаги нащрек. 

Възрастните кучета, които имат проблеми със слуха, вероятно няма да могат да чуят коли, пешеходци, колоездачи, играещи или тичащи деца, други кучета или всичко, което би могло обикновено да си изплаши или да представлява заплаха. 

възрастно кучеСнимка: iStock

За това – винаги ги разхождайте само на повод през цялото време. Само ако контролът е във ваши ръце ще можете да насочите четириногия си другар накъде е безопасно да върви и да предотвратите възможни инциденти. 

  • Обезопасете двора

Ако до момента не сте го направили, уверете се, че дворът ви е напълно обезопасен за домашния ви любимец. Без да чува околния свят и произтичащите от него звуци, кучето ви няма как да чуе приближаването на опасността, за това е важно да му осигурите максимално спокойна и предсказуема среда.

Дворът ви трябва да е добре ограден, ако имате басейн – задължително е възрастният ви четириног приятел да няма пряк достъп до него по всяко време. Най-добре е и вие да сте наоколо или поне – вкъщи, докато кучето ви е на двора само.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Проверете за устройства, които могат да ви помогнат

На пазара се предлагат различни джаджи, които са полезни за използване при възрастни кучета, които частично за загубили слуха си. Консултирайте се с ветеринарния си лекар – специалистът може да ви препоръча някои устройства, които да направят общуването с четириногия ви приятел малко по-лесно. 

Някои стопани използват специални свирки, които са невероятно силни и могат да бъдат чути от кучета с увреден слух. Обикновено те са предназначени да повикат животното при спешни случаи. 

Други домашни любимци могат да бъдат обучени да реагират добре на светлини – тогава на помощ идват фенерчето или LED индикаторите като тренировъчни устройства. Някои собственици на кучета са открили, че вибриращите каишки са полезни – можете да научите животното да идва при вас, когато нашийникът му вибрира. 

 

Вижте още:

Защо някои кучета побеляват по-рано от други

Основни грижи за възрастните кучета през лятото

Виж още