7 начина как да извлечете максимума от разходката с кучето си

куче разходка Снимка: iStock

Р азходките ободряват психически и физически кучетата ни. Ветеринарните лекари и специалистите съветват стопаните на четириноги да им осигурят поне две излизания на ден, по минимум 20-30 минути всяко. Може да ви се вижда доста, но движението в компанията на домашния ви любимец има своите плюсове – не само за животното, но и за самите вас. 

куче разходкаСнимка: iStock

Според проучване, цитирано от Psychology Today, стопаните на кучета се движат средно по пет часа седмично (11 дни в годината) повече, отколкото хората, които нямат домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

И въпреки че отглеждането на куче е свързано с повишена физическа активност при хората, голяма част от собствениците на четириноги потвърждават, че са мотивирани да разхождат питомците си не толкова от загриженост за собственото си здраве, колкото водени от идеята за благосъстоянието на животното. Да, безспорно подобен алтруизъм е похвален, но разходките могат да бъдат приятни и за хората!

Мотивацията, разбира се, е важна, но и не само. Някои от възможните стратегии включват смяна на пейзажа, трениране на нови трикове и спиране за кратки почивки. Ето и още няколко идеи как да направите излизанията с вашето куче не само интересни за него, но и забавни за самите вас!

  • Намерете ритъма, който работи и за двама ви

Оптималната скорост на разхождане на кучето е компромис между животното и стопанина му. Тя зависи от различни фактори от възрастта на четириногото до метеорологичните условия или до това колко неща трябва да свършите този ден.

куче разходкаСнимка: iStock

Независимо от всичко обаче, важно е при разходките на домашния си любимец да се съобразявате с екстремните температури – особено през лятото, и съответно да променяте темпото при нужда.

  • Придържайте се към определена рутина и бъдете последователни в обучението

Някои хора се въздържат от произволното произнасяне на думата „разходка“, защото кучетата им изглежда губят ума си само при споменаването й. Да, голяма част от четириногите се вълнуват прекомерно, когато им предстои да излязат навън, а това води и до лесно разсейване. Специалистите препоръчват да възнаграждаваме доброто поведение с лакомства и да се опитаме да затвърждаваме наученото ден след ден. 

  • Фокусирайте се върху терена и темпото, а не върху разстоянието

Ако домашният ви любимец има артрит или страда от друг физиологичен проблем, който нарушава способността му да се разхожда по-продължително, важно е да се вземат предвид неравни тротоари, външни стълби, стръмни хълмове и други топографски характеристики, които може да са предизвикателство за животното.

куче разходкаСнимка: iStock

В случай, че се чувствате авантюристично настроени и искате да вземете кученцето си на планински преход, например, плавният подход е най-добрият. Започнете с кратки разходки, за да аклиматизирате лапите към новия терен и увеличете постепенно разстоянието.

  • Направете разходката част от ежедневните си упражнения

Разхождането на кучето ви може да бъде взаимно полезна противоотрова срещу растящите нива на затлъстяване – както при кучетата, така и при хората. Едно бързо 25-минутно излизане с косматия ви другар, случващо се поне 6 пъти в седмицата, е еквивалентът на 150 минути умерени сърдечно-съдови упражнения, които лекарите предписват превантивно на здрав възрастен човек. И не само това – изследователите са открили, че разходките с домашния ни любимец помагат и при облекчаване на стреса.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Добавете физическа и психическа стимулация

Промяната на обичайния маршрут на разходката позволява на кучето ви да усети нови аромати и да се натъкне на различни пейзажи, коментират специалисти. Препоръчваме ви от време на време да позволявате на най-добрия си приятел да задава курса – нека той ви води, а вие се движите с неговото темпо. Така разходките ви няма да станат скучни и рутинни, допълват от PetMD. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Дайте му време да свърши нуждите си

За кучетата ни ходенето до тоалетна е нещо, подобно на събирането на колегите на кафе в общото помещение. В допълнение към обмяната на информация и функционирането на урината като териториален маркер, с едно ходене по малка нужда навън, косматият ви другар научава страшно много относно възрастта, пола или здравето на неговите четириноги съседи. Дайте възможност на питомеца ви да е в крак с новините (образно и буквално казано!) и му оставете достатъчно време, за да свърши работите си. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Не дърпайте твърде силно каишката

Не, кучето ви не се дърпа нарочно, нито е безсмислено упорито. Всички четириноги имат рефлекс за противопоставяне, инстинкт за отблъскване срещу определен натиск – например, когато дръпнете нетърпеливо повода им. Като добавка, твърде честия натиск може да увреди трахеята и да причини други видове наранявания по врата на животното. В случай, че домашният ви любимец има проблем с това да ходи мирно до вас – помислете за прилагане на различни техники за дресура, концентрирани в тази област. А при нужда – потърсете услугите на професионален треньор.

куче разходкаСнимка: iStock

Вижте още: 

Дали кучето ви не разхожда вас, вместо вие него?

Готово ли е кучето ми за разходка без каишка?

 

Виж още