7 съвета за работещи двойки при отглеждане на куче

двойка с куче Снимка: iStock

М ного хора не осъзнават, че когато си вземат кученце, образно казано то „взема“ тях. И по-точно – присвоява си командването и разпределението на времето и вниманието им, особено през първите месеци от живота си. Това е и най-емоционално и сензитивно наситеният период от живота на домашния ви любимец (до първата годинка), през който той учи нови неща, свиква със средата и стопаните си. За това и тези месеци могат да се окажат предизвикателство за хора, които работят на пълен работен ден и през голяма част от времето не са си у дома. 

Ако вие и половинката ви сте със заетост поне 40 часа седмично и се замисляте да си вземете космат приятел, който да допълни семейството ви, то най-вероятно сте се замисляли над това дали ще успеете да се справите с отглеждането му. В крайна сметка – свободното ви време е доста малко, а едно животинче иска ежедневни грижи и внимание, нали? 

Бързаме да ви успокоим – не е необходимо да жертвате радостта от това да имаш куче в дома си! Предлагаме ви 7 съвета, подходящи за работещи двойки, които да следвате с половинката си. Те ще ви помогнат да отгледате и възпитате успешно домашния си любимец, без това да се отрази на кариерата ви.

Dogsandcats.bg

двойка с кучеСнимка: iStock

  • Синхронизирайте работните си графици

Може да ви звучи странно, но работещи хора, които имат сериозни професии са далеч по-наясно кога и за какво имат време, както и са далеч по-добри в това да го разпределят правилно. Ако вие и половинката ви спадате към този тип, то шансовете ви да постигнете по-добър успех в отглеждането на куче са много по-големи. 

Обсъдете възможностите така, че единият да поеме сутрешната разходка, а другият вечерната, например. Опитайте се да направите така, че дори и да се разминавате поне един от вас ще прекарва известно време от деня с новия член на семейството ви.

  • Подкрепа от вашата „мрежа“ от семейство и приятели

Ако поразпитате най-близките си хора с изненада ще установите, че голяма част от тях не биха имали нищо против да постоят малко с кученцето ви, докато е още малко и не е свикнало да остава за дълго само! Организирайте график, при който всеки, който има желание да има възможност да се отбие у вас за толкова време, колкото може да отдели. Час, дори два са напълно достатъчни, за да се социализира и малкото животинче, а и вие да се чувствате по-спокойни на работа, че то си има компания. 

кучеСнимка: iStock

  • Работа от вкъщи

Тази тенденция се увеличава през последните години, а за компаниите в сферата на модерните технологии и ИТ сферата – това вече е практика. Ако професията ви го позволява, помислете да поработите от вкъщи поне за няколко седмици, за да можете да прекарате малко повече време с кученцето си. 

  • Осиновете по-възрастно куче

Въпреки че всички сме на едно мнение – няма нищо по-сладко от малките кученца, ако с половинката ви по цял ден сте на работа, може би е добра идея да помислите за осиновяване на животно, което е навършило поне годинка. Взимайки у дома малко по-възрастно животно с вече изградени хигиенни навици, което е по-склонно да спи спокойно през нощта, вие си спестявате някои от моментите, които изискват най-много време за обучение. 

Вижте още: 7 причини да осиновите възрастно куче

  • Детска градина или гледач за кучета

В днешно време можете да извикате човек срещу заплащане в дома ви, който да прекарва няколко часа на ден с кучето ви, за да не стои твърде дълго само. Друг вариант са и специализираните детски градини за животни – можете да запишете домашния си любимец там, след като завърши курса на ваксинациите си (две седмици след третата ваксина – около 16-тата седмица). Тази услуга позволява на вашето кученце да се упражнява и да се социализира с други кучета, докато вие сте на работа.

двойка с кучеСнимка: iStock

  • Разработване на рутина

Разработете график и се придържайте към него. Кучетата се чувстват по-добре и им е комфортно денят им да преминава под една и съща рутина. Ако веднъж я установите и домашният ви любимец свикне с дадените часове на хранене и извеждане, например, ще ви е много по-лесно да включите и други хора в грижите за него.

  • Обсъдете всичко с половинката си обстойно

Една от най-големите грешки, които работещите двойки правят преди да си вземат куче, което на теория и двамата партньори искат, е да не обсъдят добре всички аспекти на този дълготраен ангажимент. В крайна сметка трябва да подходите спрямо това дали и двамата сте готови да посветите малкото си свободно време в отглеждането на домашен любимец или не. 

двойка с кучеСнимка: pixabay.com

Кариерата и работата са важни в различна степен за всеки човек – помислете добре, защото ако всеки член на двойката е прекалено погълнат от професията си, може би моментът да си вземете куче не е подходящ.Нищо не ви пречи да го отложите за друг етап от живота си. А можете и да станете приемен родител на по-възрастно куче – много приюти имат програми, които ще ви позволят да видите как ще се чувствате с животно вкъщи, макар и за няколко месеца. Така ще помогнете на куче в нужда, а и на самите себе си!

 

Вижте още:

Готови ли сте да осиновите куче

 

Виж още