Нормално ли е кучетата да се оригват

куче Снимка: pixabay.com

О ригването при кучетата се случва по същата причина, поради която и при хората: основната му цел е да изхвърли газовете от храносмилателния тракт. Съществуват обаче някои разлики при стопаните и четириногите им приятели. 

Оригване при кучета и при хората

При хората често оригването се предизвиква от прекомерното пиене на газирани напитки като бира, сода или кола, например. При кучетата – в повечето случаи то е следствие от твърде бързо хранене или поглъщане на въздух заедно с яденето. 

мопсСнимка: iStock

Другата съществена разлика е, че при хората задържането на въздух в стомаха често може да причини болка и прекомерно оригване. Идентичната ситуация при домашните ни любимци обаче – стомах, пълен с газове, излага животното на риск от подуване – потенциално животозастрашаващо състояние, известно още като „стомашна дилатация“ или „стомашен дилатационен волвулус“.

Dogsandcats.bg

Разбира се, това не се случва при всички кучета, които се оригват често, но е важно да го имате предвид, особено ако домашният ви любимец спада към по-предразположените към подуване на стомаха породи – четириноги с големи и дълбоки гърди като Немски дог, Ирландски вълкодав, Санбернар, Нюфаундленд, Акита, Ваймаранер, Ротвайлер.

Нормално ли е оригването при кучета?

Има няколко основни причини за оригване при кучетата. Да разберете коя от тях се отнася до вашето куче е важно, за да се намали честотата му.

Докато случайното оригване е нормално, ако то става почти всеки ден или по няколко пъти на 24 часа – често имате причина за безпокойство. 

Следващия път, когато кучето ви оригва, наблюдавайте внимателно какво прави. Дали освен шума от носа/устата излиза и въздух? А дали след като се оригне, кучето ви ближе устните си и преглъща шумно? Въпреки че някои причини за оригване може да са очевидни, други изискват по-задълбочени тестове. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар дори при най-малко съмнение, че нещо с любимеца ви не е наред. 

Съществуват 4 вида оригване при кучета

 • Оригване от прекалено бързо хранене
 • Оригване поради старост
 • Оригване и преглъщане поради затруднения с храносмилането
 • Оригване от други проблеми

Оригване от прекалено бързо хранене

Нека си признаем – когато става въпрос за хранене, кучетата ни по природа са си лакомници. Разбира се, от време на време е възможно да се натъкнете на по-придирчиво към менюто си четириного, но повечето здрави домашни любимци са благословени със здравословен апетит. Често изглежда, сякаш те са винаги гладни. 

Кучетата, които се хранят твърде бързо, са предразположени към аерофагия – медицински термин, който описва склонността към поглъщане на въздух заедно с яденето. 

Бързото хранене предразполага кучетата към подуване на стомаха – при тях рискът е с около 15 % по-висок. Когато поглъщат много въздух заедно с яденето си, четириногите се и оригват по-често. 

мопсСнимка: iStock

Оригване от старост

Ако домашният ви любимец е започнал да се оригва по-често с напредване на възрастта – това е съвсем нормално. Точно както се случва и при хората, с остаряването някои процеси в организма на косматия ви приятел се забавят – храносмилането е един от тях.

Най-честата причина за това е износване на хранопровода на животното.При възрастните кучета по-често се наблюдават нарушения при рефлексите за преглъщанеТова може да причини аерофагия, а тя – по-често оригване. При някои стари животни може да има и други проблеми като намалена стомашно-чревна подвижност, по-малко производство на стомашна киселина и храносмилателни ензими – а оттам и абсорбционна способност.

Оригване и преглъщане поради храносмилателни проблеми

Ако след оригване кучето ви преглъща тежко и шумно, това може да е признак за разстроен стомах. Четириногото може би показва признаци на това, което е по-известно като тиха регургитация (регресия)“.

"Тихата" регургитация или ларингофарингеален рефлукс (LPR), описва движението на киселини нагоре към ларинкса и гърлото

При кучетата това състояние има две форми – явна и тиха. 

При явната форма собствениците веднага могат да забележат наличието на проблем, защото регургитираният материал излиза от устата на кучето. Тихата, от своя страна, е много по-фина и коварна. Защото животното се оригва, но стомашното съдържание, което се качва по хранопровода до гърлото му не излиза от устата. Вместо това – кучето го поглъща обратно. 

кучеСнимка: pixabay.com

Понякога прекомерното оригване, последвано от преглъщане може да се дължи на киселини или стомашно-чревен рефлукс. Във всички случаи – за точно диагностициране се консултирайте с ветеринарния си лекар.

Други причини за оригване при кучетата

 • При проблеми със зъбите

Кучета, които страдат от зъбни заболявания или пародонтоза, могат да се хранят по-бързо и да поглъщат храната си без да дъвчат. Това може да ги предразположи към прекомерно оригване. 

 • Проблеми с ларинкса

Ларингеалната парализа при кучета е теифектално разстройство, засягащо задните крака на кучето и хранопровода – в областта отгоре на ларинкса. Известно е, че проблемите с ларинкса причиняват стридор (патологично шумно дишане, което се проявява със сухи свиркащи хрипове и се чува от разстояние) и дихателен дистрес. 

 • Проблеми с дихателните пътища

Честото оригване може да възникне вследствие на проблеми с дихателните пътища. Прекомерното задъхване може да доведе до увеличено поглъщане на въздух. По-специално – това важи при някои породи кучета, които са били селективно развъждани, за да имат определени черти на лицето като всички брахицефалните кучета като Английски и Френски булдог, Мопс, Боксер, Пекинез.

 • Проблеми с работата на някои органи

Честото оригване, придружено от повръщане, може да е индикация за проблем с нормалното преминаване на храната и въздуха през стомашно-чревния тракт. Това може да се случи в резултат на органна недостатъчност, наличие на маса в корема или болестен процес като възпалително заболяване на червата.

 • Тревожност

Някои кучета, които са склонни да изпадат по-често в състояния не безпокойство, е по-вероятно да поглъщат въздух, а това да доведе до по-често оригване и стомашни проблеми. Известно е, че стресът е провокиращ фактор, като много кучета развиват подуване на корема при четириногите.

Как да намалим прекомерните епизоди на оригване при кучета

Има няколко стъпки, които собствениците на кучета могат да предприемат, за да намалят случаите на често оригване при домашните си любимци. Разбира се, първата и най-важна от тях е да се консултирате с ветеринарен лекар, за да изключите всички основни и по-сериозни заболявания, които биха изисквали специализирано лечение.

кучеСнимка: pixabay.com
 

Аерофагията при кучета може да бъде намалена чрез:

 • Избягване на ситуации, които могат да предизвикат нервност при кучето;
 • Предотвратяване на бързото хранене;
 • Намаляване на конкурентното хранене сред кучетата в домакинството;
 • Разделяне на храненията на няколко по-малки на ден;
 • Достатъчно упражнения и физическа активност – за стимулиране на подвижността и дефекацията на животното;

Информацията относно оригването на кучетата, която се постарахме да ви дадем, не може да замести точната диагноза, лечението и индивидуалните съвети, касаещи здравето на домашния ви любимец, които само ветеринарният ви лекар може да даде. И тъй като причините за оригване при кучетата са много и разнообразни – преглед при специалист е най-сигурният начин да проверите дали нещо с косматия ви приятел не е наред.

 

Виж още