8 кучета, които не са особено приятелски настроени към непознати

Борзая Снимка: iStock

В ъпреки че повечето кучета са известни със своята дружелюбност и привързаност, някои породи са по-склонни да са подозрителни и недотам приятелски настроени към непознати. Това поведение често произтича от тяхната история и селекция. Или по-конкретно – на някои ценени черти, които са били запазени във времето, като предпазливост, защитна природа и силна чувство териториална принадлежност.

Предлагаме ви да разгледаме заедно 8 породи кучета, които обикновено се смятат за по-недружелюбни към непознати

Чау Чау са известни със своя дистанциран и независим характер. Тези четириноги са силно лоялни към семейството си, но могат да са откровено подозрителни към непознати. Предпазливостта, с която подхождат към хора, които виждат за първи път, се дължи на тяхната история като кучета-пазачи в Китай. Чау Чау се нуждаят от ранна социализация и твърдо, последователно обучение, за да се контролира и управлява резервираното им поведение.

Чау ЧауСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Шар Пей се отличават освен с набръчканата си кожа, и с по-сдържаното си поведение към непознати. Първоначално отглеждани за охрана, лов, а по-късно – за бой с кучета, те са естествено защитни и могат да бъдат доста резервирани. Ранната социализация е от решаващо значение, за да се чувства вашият Шар Пей по-комфортно сред нови хора.

Шар ПейСнимка: iStock

Афганските хрътки са достойни и независими кучета, известни със своята дисциплинираност и леко мнителен характер, особено в присъствието на непознати. Тяхната предпазлива натура е черта, дълбоко вкоренена в личността им. И въпреки че са любящи към семейството си, те често поддържат резервирано поведение към външни хора.

кучеСнимка: iStock

Басенджи или често наричани „кучетата, които не лаят“, са известни със своята избирателна привързаност. Те са естествено предпазливи към непознати и са склонни да създават силни връзки с членовете на семейството си. Резервираното им отношение към нови хора се дължи на ловния им произход – в миналото представителите на породата са отглеждани да бъдат независими и бдителни.

басенджиСнимка: iStock

Борзая е порода, известна с елегантното си и аристократично излъчване. Е и поведението им е подобно – те могат да бъдат доста сдържани с непознати. Породата произхожда от Русия, където тези кучета са използвани главно за лов. На това се дължи и естествено предпазливия им темперамент в присъствието на непознати хора. Черта, която е умишлено запазена при развъждането им.

БорзаяСнимка: iStock

Аляските маламути са известни със своята сила и независимост. Силно привързани към семейството си, те могат да са доста сдържани с непознати. Това поведение може би е свързано с историята им като впрегатни животни, където да са независими и разчитащи на себе си се счита за предимство. 

аляски маламутСнимка: iStock

Белгийската Малиона е работно куче, известно със своята лоялна и защитна природа. Тези четириноги са склонни да подхождат резервирано и понякога – подозрително към непознати. Черта, която ги превръща в отлични кучета-пазачи. Породата изисква ранна социализация и последователно обучение.

Белгийска овчарка МалиноаСнимка: iStock

Акита са големи, мощни кучета, които се отличават със силно изявен териториален инстинкт. Те са невероятно лоялни към семейството си, но често стоят настрана и подхождат предпазливо с непознати. Породата е използвана за охрана на кралски особи и благородници във феодална Япония – служба, която допринася за предпазливия им подход към непознати.

АкитаСнимка: iStock

Тези осем породи обикновено са по-малко приятелски настроени към непознати в сравнение с други четириноги. За това роля играят различни фактори – включително историческата им роля на кучета-пазачи и ловци, както и естествения им темперамент. Правилната социализация и обучение от ранна възраст са от решаващо значение за тези кучета, за да им помогнете да се чувстват по-спокойно и комфортно сред нови хора. И въпреки че не са особено ентусиазирани в присъствието на непознати, тези породи често създават дълбоки, лоялни връзки със собственика и семейството си.

Вижте още: 

Акита срещу Шиба ину: Каква е разликата

Какво трябва да знаете за характера на Белгийската Малиноа

Виж още